בג"ץ דחה היום (ד) את עתירת ארגוני השמאל אשר עתרו גד המשטרה על החלטתה שלא לאפשר הפגנות נגד צה"ל בערים ערביות מחשש שהן יגלשו להסתה ולהפרות סדר המוניות, כפי שהיה במאי 2021.
את העתירה הגישו מפלגת חד"ש וארגון עדאלה אחרי שהמשטרה סירבה לתת אישור להפגנות תמיכה ברצועת עזה שתוכננו בסכנין ואום אל פאחם. במשטרה סרבו לאפשר הפגנות מסוג זה בטענה כי בעומס המשימות המשטרתיות יהיה קשה הקצות כוח אדם עבור אבטחתם.
בעתירה נטען כי ההחלטה שלא לאשר את קיומן של ההפגנות, כמו גם הנחייתו הגורפת של המפכ"ל, "שמות ללעג את חופש ההפגנה והמחאה, את חופש הביטוי הפוליטי ואת הזכות לשוויון במובנם הבסיסי ביותר". על פי העתירה, החלטות אלה מבקשות לצנזר ביטוי פוליטי לגיטימי מראש, בהסתמך על שיקולי תוכן בלבד, מפני שאינו לרוחם מטעמים אידיאולוגיים ופוליטיים. מרכז עדאלה טען כי ההחלטה שלא לאשר באופן גורף הפגנות שנושאן מדיני בזמן המלחמה אינו תואם את ההנחיות בנושא חופש המחאה שנקבעו לאחר פסק הדין שנתן בג"ץ בעניין ההפגנות בכיכר גורן, וכי ההחלטה לדחות הבקשות שהגישה מפלגת חד"ש לוקה בחוסר סבירות קיצונית, הואיל שכלל לא נשקלו זכויותיהם החוקתיות של העותרים, וזאת גם תוך הפעלת שיקולים זרים".
שופטי בית המשפט העליון קבלו את עמדת המשטרה אשר סירבה לאשר את קיומן של מחאות באום אל פחם וסכנין נגד המהלך המלחמתי של מדינת ישראל ברצועת עזה.
בדיון שהתקיים בעתירה שהוגשה נגד החלטת המשטרה, טענה משטרת ישראל כי מחאות אלה עלולות להתפתח לכדי סיכון ממשי לשלום הציבור וביטחונו, כאשר בעת הזו , מאמצי המשטרה נתונים כולם להתמודדות עם המצב הביטחוני המורכב ואין באפשרותה להקצות את כוח האדם הנדרש להתמודדות עם איום זה.
המשטרה הבהירה כי אין עוררין על החשיבות העליונה של חופש הביטוי גם בזמן מלחמה וכי אין כל הנחייה האוסרת באופן גורף קיומן של מחאות במגזר הערבי וכי כל בקשה נבחנת לגופה בהתאם לנסיבותיה הייחודיות ובהתאם לזמן והמקום בהם היא מתבקשת.
כאמור, בג"צ קיבל את טענות המשטרה וקבע כי בנסיבות המיוחדות המתקיימות בעת הזו, בפרט באזור הצפון, דין העתירה להידחות.
ארגון עדאלה מסר בתגובה על החלטת השופטים כי פסק הדין "מסתתר מאחורי טענות בלתי ראויות שמבוססות על מחסור בכוח אדם של המשטרה, ולא היו מתקבלות על הדעת לו היה מדובר במוחים יהודים". הם הוסיפו כי כעת, "משהוגדרו גבולותיה של סמכות המשטרה, עליה לאשר לאזרחים הערבים בקשות לקיים הפגנות. אחרת יהיה בכך כדי לבסס את הקביעה שלערבים בזמן מלחמה אין את הזכות להשמיע את קולם.