אתר מעקב התקשורת Honest Reporting, בחן מקרוב את התצלומים שפרסמו סוכנויות הידיעות הגדולות וכמה מכלי התקשורת המובילים בעולם, ובהם הניו יורק טיימס, מפרעות ה-7 באוקטובר. מדו"ח מפורט שהוציא אתמול הארגון, עולות שאלות אתיות קשות על התיאום ההדוק בין צלמי העיתונות לבין מחבלי חמאס. מהניתוח עולה כי אין אפשרות הגיונית אחרת מלבד זו שלפחות חלקם של הצלמים בשטח ידעו מראש על העומד להתרחש, ותיעדו את הזוועות – ללא ניסיון לסייע לקרבנות.
כך על פי הדו"ח, צלמים של סוכנויות הידיעות Associated Press (AP) ורויטרס נכחו בשעת בוקר מוקדמת של שבת באזור הגבול הפרוץ. ארבעה שמות של צלמים חתומים על תמונות סוכנות הידיעות AP מאזור הגדר בין ישראל לעזה ב-7 באוקטובר: חסן עסלאיה, יוסף מסעוד, עלי מחמוד וחאתם עלי.
עסלאיה, צלם פרילנסר (לא שכיר) שעובד גם עבור ה-CNN, חצה את הגדר לישראל, צילם טנק ישראלי בוער, ולאחר מכן לכד בעדשתו מסתננים שנכנסו לקיבוץ כפר עזה. הדו"ח מציג צילומי מסך של ציוצים של עסלאיה בטוויטר (X), שנמחקו מאוחר יותר, בהם תיעד את עצמו עומד לצד הטנק. הוא לא לבש אפוד עיתונות או קסדה מזהה, ובכיתוב הערבי של הציוץ שלו נכתב: "לייב מתוך יישובי רצועת עזה". בעקבות פרסום הדברים אתמול, נשלחה אל ארגון מעקב התקשורת, תמונה בה נראה עסלאיה מקבל חיבוק ונשיקה ממנהיג חמאס, רב המרצחים יחיא סנוואר.
الصحفي حسن اصليح قرب آلية عسكرية تابعة للاحتلال: "اختطاف كل الجنود الإسرائيليين الذين تواجدوا في الدبابة". pic.twitter.com/ru5dmi0Pzy
— وكالة شهاب للأنباء (@ShehabAgency) October 7, 2023
מסעוד, צילם גם הוא טנקים. עלי מחמוד וחאתם עלי תיעדו במצלמותיהם חטיפות אלימות של אזרחים ישראלים לרצועת עזה. בין היתר, תיעד מחמוד את הטנדר ועליו מחבלי חמאס צוהלים לצד גופתה הפצועה של שני לוק ז"ל שהשתתפה במסיבת נובה.
על פי הבדיקה, שמות הצלמים הוסרו מאז מחלק מהתמונות הנמצאות במאגר התצלומים של AP "אולי מישהו בסוכנות הבין שאלו מעלות שאלות רציניות בנוגע לאתיקה העיתונאית שלהם", נכתב בדו"ח.
גם סוכנות רויטרס פרסמה תמונות של שני צלמי עיתונות שנכחו "באורח פלא" בגבול בדיוק בזמן פריצת המחבלים. מוחמד פאיק אבו מוסטפא ויאסר קודיח. שניהם צילמו טנק ישראלי בוער בצד הישראלי של הגבול, אבו מוסטפא גם תיעד לינץ' המוני בגופת חייל ישראלי שנגרר מתוך הטנק.
"רויטרס הייתה אדיבה מספיק להוסיף אזהרה גרפית לכיתוב התמונה, אבל זה לא מנע מהעורכים לתייג אותה ללא בושה כאחת מ'תמונות היום' במסד הנתונים העריכה שלהם".
הטענה המרכזית העולה מהדו"ח היא כי אין כאן צלמי עיתונות שנקלעו לאזור לחימה ופשוט עושים את עבודתם, אלא שתוף פעולה עם ארגון טרור במסווה של תיעוד עיתונאי. "גם אם הם לא ידעו את הפרטים המדויקים של מה שהולך לקרות, ברגע שזה התגלגל הם לא הבינו שהם פורצים גבול? ואם כן, האם הודיעו לסוכנויות הידיעות עבורן הם מצלמים? אין ספק שהיה צורך בתקשורת כלשהי – לפני, אחרי או במהלך הפיגוע – כדי לפרסם את התמונות", נכתב ב- Honest Reporting, שקוראים בעקבות הממצאים "להגדיר מחדש את הגבול בין עיתונות לברבריות".
ממערך ההסברה הלאומי שבמשרד ראש הממשלה נמסר כי הוא רואה בחומרה רבה את תופעת הצטרפותם של צלמי עיתונות העובדים עם כלי תקשורת בינלאומיים, לסיקור מעשי הטבח האכזריים של מחבלי חמאס, ביום שבת 7/10/2023 ביישובי עוטף עזה.
בהודעה מטעם מערך ההסברה נכתב כי "אנשי תקשורת אלו הינם שותפים לפשעים נגד האנושות. מדובר בפגיעה בכללי האתיקה המקצועית". כמו כן, לשכת העיתונות הממשלתית הוציאה הלילה מכתב דחוף לראשי מערכות התקשורת בהן מועסקים צלמים אלו, וביקשה הבהרות בעניין.