מאז פרוץ המלחמה עולים דיווחים על כך שמספר הישראלים שהחלו לצרוך תרופות הרגעה, נמצא בעליה. מנתונים שהגיעו למקור ראשון, נראה שהמגמה נבלמה עם התקדמות המלחמה, וכעת נראה שלמרות שאנשים חרדים יותר מאשר בתקופות רגילות, ישנה התייצבות.
בקופת החולים מאוחדת מספרים שמאז שמחת תורה, נרשמה עליה של 30% בצריכת תרופות הרגעה, תרופות פסיכיאטריות וכדורי שינה. לעומת זאת, בהשוואה בין השבוע הראשון למלחמה לשבוע הנוכחי, אפשר לראות ירידה של כ-20% במספר האנשים שרכשו תרופות אלו.
"אנשים חרדים יותר מבדרך כלל, אבל נצפית מגמת התייצבות", הסבירה שרון אלמקייס, מנהלת אגף רוקחות ברשת קופות החולים מאוחדת. "בימים אלה, בהם אנשים נמצאים במצב של מתח וחרדה בעקבות המצב הבטחוני, אנחנו אכן רואים עליה בהיקף רכישת תרופות פסיכיאטריות, תרופות הרגעה וכדורי שינה".
אלמקייס גם פירטה על הרקע למגמה זו: "העלייה בביקוש נובעת לא רק מעליה בצריכת התרופות בגלל החרדה, אלא שכמו שאנשים אוגרים מים בממ"ד ומסתערים על המדפים בסופרמרקטים, כך הם גם מרגישים צורך להצטייד בתרופות, לכל מקרה שלא יהיה".
חשוב לציין שאין מחסור בתרופות, ושבשלב זה אנחנו מצליחים לעמוד בכל הביקושים, כך שאין צורך למהר ולאגור תרופות בבית שלא לצורך", היא סיכמה.
גם בקופת החולים מכבי דיווחו כי מנתוני רשת בתי המרקחת מכבי-פארם עולה שבמהלך חודש אוקטובר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים ברכישת תרופות ותוספי תזונה להרגעה במצבי לחץ וחרדה, וכן עלייה של עשרות אחוזים ברכישת תרופות לשיכוך כאבים.
בתרופות המשמשות להרגעה והשראת שינה כגון נרבן, רילקסין, ולריאן וקלמנרבין, נרשמה עליה ממוצעת של כ-90% במהלך חודש אוקטובר לעומת חודשים יוני-אוגוסט 2023. בתוספי תזונה אשר מיוחס להם אפקט מרגיע כגון רסקיו ורגיעון, נרשמה עליה ממוצעת של כ-230% במהלך חודש אוקטובר לעומת יוני-אוגוסט. בקטגוריית משככי הכאבים כגון אדוויל, אקמול ואופטלגין, נרשמה עלייה ממוצעת של כ-20% ברכישה באותה תקופת בדיקה.
הרוקחת הראשית של רשת מכבי-פארם, שרה גביש סיפרה ש"בימים אלו ישראלים רבים מחפשים פתרון מהיר לסיוע בהפחתת הלחץ והחרדה והרוקחות והרוקחים שלנו מדווחים על התייעצויות רבות של מטופלים בנושא. אותם מטופלים מתארים קושי גדול בהירדמות ובשינה רציפה בעקבות המצב".
לגבי העלייה ברכישה של משככי כאבים, לא מן הנמנע שהמצב במדינה מוביל לכך שהישראלים סובלים יותר מכאבי ראש ומיגרנות. ייתכן והעלייה גם קשורה ברצון של רבים להצטייד בתרופות שכיחות על רקע הנחיות פיקוד העורף".
מרשת קופות החולים לאומית נאמר למקור ראשון שרשמה עלייה של עשרה אחוזים במספר מקבלי התרופות יחסית לתקופה מקבילה, וש-15% נוטלים את התרופות האלו לראשונה.
בקופת החולים כללית הבהירו שעבר זמן קצר יחסית ולכן אי אפשר מבחינתם להצביע על מגמה מסוימת כרגע.