מליאת הכנסת אישרה היום (א') בקריאה ראשונה הצעת חוק המאפשרת לשר הפנים להעניק לחללי צה"ל שלא מחזיקים באזרחות ישראלית – אזרחות כבוד. הצעת החוק הגיעה למליאה בעקבות כתבה במקור ראשון, לאחר שמשפחתו של סמל אלי (ולנטין) גנסיה שהגיע לארץ מצרפת כדי להתנדב לצה"ל ונפל בבארי ביקשה להעניק לו אזרחות ישראלית לאחר מותו.
על פי הצעת החוק, יוכל שר הפנים, בהמלצת שר הביטחון, "להעניק אזרחות כבוד של מדינת ישראל לחללי מערכות ישראל, אשר חירפו נפשם בקרב על המולדת ונפלו בו על אף שלא היו אזרחי המדינה". המשמעות היא אזרחות כבוד, להוקיר את תרומתו ואין בה "כדי להקים חובות או להקנות זכויות לחלל או לבני משפחתו לפי כל דין".
בדברי ההסבר נכתב: "מטרתה של הצעת החוק היא להוקיר את זכרם של חללים במערכות ישראל, אשר התגייסו לצבא או אל כוחות הביטחון במטרה להגן על העם והמולדת אף על פי שלא היו אזרחי המדינה, ולהעניק להם אזרחות כבוד של מדינת ישראל על ידי שר הפנים בהמלצת שר הביטחון".
שר הפנים ארבל בירך על העברת החוק ואמר כי זו "באה להעניק אזרחות כבוד של מדינת ישראל לחללי מערכות ישראל. זאת, בדומה לאזרחות כבוד או אזרחות זיכרון שניתנה לחסידי אומות העולם לפי חוק זיכרון השואה והגבורה התשי"ג-1953, וכן בדומה לאזרחות הכבוד שניתנה בהתאם לחוק הענקת אזרחות כבוד לחללי מלחמת הקוממיות, התש"ע – 2010. חיוני שכלל חייל במדינת ישראל יידע כמה מדינת ישראל מחוייבת לאלו שלוחמים למענה ולהגנתה".
בכתבה שפורסמה לפני שבועיים במקור ראשון, סיפרה משפחתו כי אלי התגייס לפני כמה שנים לגדוד 890 בחטיבת הצנחנים דרך מח״ל, מתנדבי חוץ לארץ. בבוקר שמחת תורה קיבלו פקודה להתארגן ללחימה, עלו למסוק שהוביל אותם לשטח. המסוק נפגע מאש המחבלים והפלוגה הצליחה לקפוץ ממנו לפני שהתרסק והתפוצץ. הם היו רחוקים כ־3 קילומטרים מקיבוץ בארי והחלו לצעוד לכיוונו. כשהגיעו ליעד, הצטרפו ללחימה הקשה, במהלך קרב מול מחבלים בקיבות באיר הוא נפצע, ולאחר מכן נפטר מפצעיו.
במשפחתו ביקשו להעניק לו אזרחות ישראלית. "בראש השנה באתי לבקר את אלי והוא רצה לקחת אותי למקום "הכי יפה בארץ" במילותיו", סיפרה אימו של אלי, ג'נבייב, "הגענו להר הרצל ואלי אמר לי שזה חלומו, להיקבר כאן ליד כל גיבורי ישראל". אלי הגשים את חלומו. הוא הציל נפשות רבות בקרבות מול מחבלי החמאס, מת כגיבור ישראל ונטמן בהר הרצל.