ועד המכללות הציבוריות הודיע היום (ד') שיפתח את שנת הלימודים האקדמית ב-3 לדצמבר ובהתאם לשונות הקיימת בין המוסדות. זאת, בניגוד לאוניברסיטאות הודיעו השבוע על דחייה של שלושה שבועות נוספים בפתיחת שנת הלימודים.
הוועד קיים אמש ישיבה שבה חצי מהמוסדות האקדמיים החברים בוועד הבהירו שבכוונתם להתחיל ללמד כבר ב-3 בדצמבר, בעוד השאר יחלו מאוחר יותר. בוועד אמרו שבשל השונות הקיימת במאפייני המוסדות, הכוללת מיקום גיאוגרפי, תחומי לימוד, הרכב הסטודנטים ואחוז משרתי המילואים, כל מכללה תקבל באופן עצמאי את ההחלטה על מועד פתיחת שנת הלימודים. זאת, בתנאי שהמועד יתואם עם אגודת הסטודנטים במוסד ותוך מתן התראה של שבועיים לפחות לסטודנטים הלומדים במקום, כך הודיעה הבוקר יו"ר ועד ראשי המכללות פרופ' יפעת ביטון, בדיון שהתקיים בוועדת החינוך של הכנסת.
לצד ההחלטה על מועד הפתיחה, חתמו כל המכללות על הצהרה לשמירה על זכויות הסטודנטים, שבשל השפעות המלחמה תיפגע יכולתם להשתלב בלימודים בהמשך, כולל בקשות לפיצול שנת הלימודים או עיכוב בחזרה ללימודים ללא עלות נוספת.
בדיון בוועדת החינוך הבוקר, אמר שר החינוך יואב קיש שההחלטה על פתיחת שנת הלימודים בתאריך מוקדם מזה שעליו החליטה המל"ג, 24 בדצמבר, היא בידי המוסדות האקדמיים: "הניסיון לכפות מדיניות אחידה על כל המוסדות יכול לייצר חוסר אפקטיביות מאד משמעותית. המסר שלנו הוא שמצופה מכל מוסד שיחליט לפתוח את שנת הלימודים מוקדם מ-24 בדצמבר לדאוג לכך שהסטודנטים משרתי המילואים יסיימו את שנת הלימודים במלואה, בדומה לחבריהם שלא משרתים במילואים. אם ניכנס ללחימה ארוכה של חצי שנה או יותר, אני בעד לתת לסטודנט ציון עובר. אומנם זה לא עלה להצבעה במל"ג אתמול, אבל אני אומר למוסדות האקדמיים – אל תפגעו במילואימניקים. אם צריך לבחור בין האיכות האקדמית לבין המילואימניק – לבחור במילואימניק".
יו"ר התאחדות הסטודנטים אלחנן פלהיימר, שנכח בדיון, התייחס לחוסר הסנכרון הקיים בין המוסדות האקדמיים בנוגע לפתיחת השנה ולהקלות למשרתי המילואים: "יש כאוס בפתיחת שנת הלימודים האקדמית. יש גם פערים אדירים בין הזכויות שהסטודנטים המשרתים מקבלים במוסדות השונים, וצריך לדרוש קו מינימום אחיד בין הזכויות גם בפן הכלכלי וגם בפן האקדמי – כדי שיהיו להם פתרונות שווים ולא יועמקו הפערים. בהיבט הכלכלי, לא ייתכן ששני סטודנטים ממוסדות לימוד שונים יקבלו מענקים לא שווים. בהיבט האקדמי, חלק מהמוסדות עתידים להעניק להם ציונים בינאריים ושיעורים פרטיים, אך ישנם מוסדות שלא עתידים להעניק את הפתרונות האלה, מה שמעמיק את הפערים אף יותר ביחס לפערים הקיימים בשגרה. אסור שיהיה מצב שסטודנט מרגיש מרוצה ממה שנותנים לו ואחר לא".
פלהיימר סיפר על פנייה שקיבל מצד אמה של סטודנטית המשרתת במילואים: "נגה שרון, אמא של סטודנטית במילואים, שאלה אותי למה במוסדות מסוימים נתנו חבילת סיוע למילואימניקים, אבל במוסד בו הבת שלי לומדת לא עדכנו עד לרגע זה מה היא תקבל כשהיא תחזור ממילואים? אלו הדאגות שיש לציבור הסטודנטיאלי שנמצא כרגע במילואים בגלל שאין מענה ופתרון רחב לכולם. אין רף אחיד שקובע מהי ההתחייבות המינימלית שמוסדות צריכים להעניק לסטודנטים המילואימניקים שנמצאים עכשיו בחזית. חייבים לתת פתרון רחב לכל הסטודנטים המילואימניקים, וזה מה שצריך להיות בסדר העדיפויות".
בתגובה לדברים, אמר השר קיש שהוא "מסכים ב-100 אחוז": "אני פונה לכל חברי הכנסת – יש לנו אתגר גדול מול האוצר, והייתי שמח שבחקיקה המשותפת תהיה אמירה ברורה שמילואימניקים לא ישלמו שכר לימוד. ברגע שנעביר את החקיקה כל מי שקיבל מענק כזה או אחר מהמוסד יוכל להחזיר אותו". עוד הוסיף כי "אני כשר החינוך אתמוך ואעלה לדיון כל חקיקה פרטית הנוגעת למימון והחזר שכר לימוד למילואימניקים על ידי הממשלה בתקופת הלחימה".
על ההסתה בקמפוסים בארץ ביקש שר החינוך להבהיר כי "אזרחי ישראל הערבים שותפים לנו במלחמה בטרור הנוראי של חמאס. להתייחס לכל המגזר הערבי כפועל להסתה – זה יהיה שקר. ההנחיה שלנו היא לטפל במקרים החמורים של ההסתה, והמוסדות אכן מטפלים בכך. גם בחברה היהודית יש מקרי קיצון, ועדיין בגלל כמה קיצונים לא נכתים ציבור שלם".