ועדת הכלכלה קיימה היום (ד') דיון מיוחד שעסק בניהול מערך הפינוי של תושבי העוטף והצפון לבתי המלון. בועדה נכח שר התיירות חיים כץ שהתייחס לשאלות שעלו, וסיפר על הפעולות שהמשרד עשה כדי להקל את השגרה בנקודות הפינוי.
כץ סיפר שבמשרדו הבחינו ב-25 לאוקטובר כי הסוכנים ששיבצו את המפונים אל המלונות תוך שנעזרו במאגרי המידע של המדינה, החלו "לגזור קופון" על המדינה, ולכן החליט לקחת אחריות על פעולות השיבוץ. "התחלנו לפנות את קריית שמונה וזה היה קשה. הם רצו את טבריה ולא היו שם יותר מדי חדרים. פינוי היישובים מעוטף עזה היה יותר קל לעומת פינוי היישובים מהצפון", אמר השר.
מנתונים שהוצגו בוועדה, בתחילת הפינויים שהו 94 אלף מפונים בבתי המלון, ונכון להיום יש 86,203 מפונים. הירידה בכמות האנשים נובעת מהתכנית שהושקה על ידי הביטוח הלאומי ומשרד התיירות, שמטרתה לעודד אנשים להתפנות באופן עצמאי אל בני משפחה, חברים או יחידות אירוח. לפי התכנית, החל מהיום יוענקו למפונים 200 שקלים למבוגר ו-100 לילד בכל יום, כך שזוג עם שני ילדים יקבל 18 אלף שקלים בחודש עבור הוצאות מגורים ומחיה. התשלום לזכאים יחל מהיום. המענקים לא הוגדרו כהכנסה, כדי שהקצבאות לא ייפגעו.
השר אף הודיע על שתי תוספות לתכנית: הראשונה היא שיעוגן התשלום המענקים עבור עובדים זרים שפונו יחד עם אזרחים סיעודיים וקשישים. התשלום כולל תוספת של 200 שקלים ליום עבור כל מי שמפונה עם עובד זר. בנוסף, יוחל מנגנון תשלום תקופתי לטובת מי שבחלק מהזמן שהה במלון, אך בחלק אחר התפנה עצמאית.
נכון להיום, 79,074 אנשים הצהירו בביטוח הלאומי על כך שהתפנו באופן עצמאי, אך במשרד התיירות אומרים כי לפי הרשומות, 20 אלף מהם הגישו בקשה למענק על אף שבמקביל הם נמצאים במלון. "נעשה הצלבה ומי שפנה פעמיים – לא נשלם לו".
עוד סיפר שר התיירות כי בעקבות החשש ממחסור בחדרים בבתי המלון, לפני שלושה שבועות חתם משרד האוצר על הסכם עם דירות להשכרה לטווח קצר – במטרה שגם שם ישוכנו מפונים. ההסכם כלל תעריף של 260 שקלים לא כולל מע"מ עבור כל מבוגר, בנוסף ל- 160 שקלים לילד. "זה תשלום של 25 אלף שקלים בחודש לזוג עם שני ילדים רק עבור דיור. זה לא סביר. אמרתי להם שאני אפרק את ההסכם, אין סיבה שאני אתן סכום כזה לחודש אם הוא לא כולל אוכל", אמר כץ. בנוסף, הוא ציין כי מנתונים שהם קיבלו – ישנם 2,256 מפונים שגרים בדירות להשכרה לטווח קצר – מהם 154 לא זכאים למענק. כמו כן, זוהו 169 תעודות זהות כפולות בבקשות שהוגשו, ועוד 656 שהתגלתה בעיה נוספת לגביהם.
לפי נתון נוסף שהציג, משרד התיירות עשה הסכמים עם 445 מלונות, כאשר 40 מתוכם ריקים מאנשים. 315 מלונות העבירו את הנתונים על המשפחות שפונו אליהם, 30 מלונות בתהליך איסוף המידע והעברתו, ועוד 30 לא העבירו מידע ולכן לא יקבלו תשלום. "מי שלא יעביר נתונים בנוגע לאירוח המפונים לא יקבל כסף", אמר השר וציין כי נכון להיום נותרו כעשרת אלפים חדרי מלון פנויים.
"אנחנו משתדלים לשמור על חיבור הקהילות במלונות", אמר כץ וסיפר כי "קיבוץ אור הנר עובר היום ממלון בטבריה למלון בירושלים – כך שכל הקהילה תוכל להיות ביחד. נעשה כמיטב יכולתנו כדי לרצות את המפונים, ברור לנו שזה לא קל לחיות ככה במשך תקופה ארוכה".
במשרד האוצר פועלים בימים האחרונים למציאת פתרונות לבעיות החניה והכביסה של המפונים במלונות. השר כץ סיפר כי בעיית החניה העיקרית היא בתל אביב, שם התקבלה דרישה של 1,200 שקל לחניית רכב בודד עבור חודש אחד.