העדויות לשימוש של חמאס בבתי חולים כמפקדות טרור הולכות ומתברר בעולם באמצעות סרטונים ועדויות שישראל מתירה לפרסום לאחר ההשתלטות על מתחמים רפואיים. כך למשל, השבוע פרסמה ישראל סרטון מבית החולים רנתיסי, שצה"ל כבש לפני כמה ימים, ודובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, הצביע על מנהרת טרור שהובילה לבית חולים זה אמצעי לחימה רבים. הוא גם הראה למצלמה כיסא שחטופים נקשרו אליו, וכן חדר שהוחזקו בו חטופים וככל הנראה צולמו סרטונים שלהם.
החל מיום רביעי בלילה החל צה"ל לפרסם עדויות על פעילויות חמאס בבית החולים שיפא בעיר עזה. מצלמות האבטחה נחסמו לצילום לצורכי אבטחת מידע, ומאחורי מכשיר אם־אר־איי נחשף תיק מלא בכלי נשק, ברימונים ומחסניות, וכן באפודים של חמאס. בצבא מסרו גם כי בפעילות בבית החולים התגלו מחשבים שבהם נראו צילומים של החטופים.
לפי דיווחים פלסטיניים, הפעילות הראשונית של צה"ל התרכזה בחלק הדרומי של שיפא, שבו נמצאו מפקדה מבצעית ואמצעים טכנולוגיים השייכים לחמאס. על פי הערכות, רופאי שיפא פעלו בשיתוף עם ארגון הטרור והצליחו לעכב את כניסת ישראל למתחם, כדי לאפשר למחבלים לטשטש ראיות ואף לסתום מנהרות בבטון.
אתמול הורחבה פעילות צה"ל בשיפא. מנהל בית החולים, מוחמד אבו־סלמיה, אמר לרשת אל־ג'זירה כי מאות חיילים ישראלים פועלים בתוך המבנה, ולטענתו הם לקחו גופות מבית החולים ופוצצו את קו המים. אבו־סלמיה ציין גם כי טנקים ישראליים מקיפים את בית החולים, וכי צלפים מונעים את האפשרות לעבור בין הבניינים. אבו־סלמיה טען כי 650 חולים, 500 צוותים רפואיים ו־5,000 עקורים נמצאים במתחם.
צה"ל אכן ממקד את פעילותו בבתי חולים ברצועה, עקב ההבנה שחמאס מנצל אותם כמפקדות וכמקומות מקלט לאנשיו. כך למשל, בצפון הרצועה בוצעו כמה תקיפות בסמוך לבית החולים האינדונזי בבית־לאהיא, המשרת את תושבי הרצועה. לפי ההערכות, בצפון רצועת עזה שוהים כעת כ־100 אלף תושבים, לעומת יותר ממיליון שהתגוררו שם טרם המלחמה.
עם זאת, בבית הלבן גיבו את פעולותיה של ישראל, והבהירו שגם על פי המודיעין האמריקני יש נוכחות של חמאס מסביב לבתי חולים. לכן, הסבירו נציגי הממשל, לישראל יש זכות לדרוש מהמחבלים הנמצאים בהם להיכנע.
גורמים צבאיים ציינו כי 13 מרכזים רפואיים הושבתו במהלך פעילות צה"ל במלחמה, בניגוד לטענות הפלסטינים, שלפיהן ישראל פגעה ביותר מחמישים מרכזיים רפואיים והשביתה עשרות מהם. ישראל מקימה מחנות פליטים לפלסטינים שהתפנו לדרום הרצועה, לפי דיווחי התקשורת הפלסטינית.
נוסף על כך, ישראל מאפשרת מדי יום הכנסת סיוע הומניטרי דרך מעבר רפיח. הערכות מדברות על יותר מ־1,300 משאיות שנכנסו לעזה מפרוץ המלחמה – כ־150 משאיות ביום. מלבד ציוד רפואי, תרופות ומזון, המשאיות מעבירות לרצועה גם אוהלים וציוד להקמת בתי חולים לא קבועים. לתחום הזה נרתמו גם איחוד האמירויות, טורקיה, ירדן ומצרים, שמוכנות – לראשונה מאז תחילת המלחמה – לסייע להקמת בתי החולים.