בצל המלחמה בדרום, המתיחות בצפון ודיווחים שנאספו במשרד הרווחה בעקבות פינוי המשפחות מבתיהם ותחושת המצוקה המצויה בקרב הציבור, יצוין בסוף השבוע הקרוב היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים.
עם תחילת המלחמה פנו עשרות אלפי ישראלים בבקשה להוציא רישיון לנשיאת נשק, דבר שהביא לעליה חדה בפניות לביצוע הערכת מסוכנות בהליך לקבלת נשקים. מספר הבקשות לעו"ס הממונה במשרד הרווחה על ביצוע הערכת המסוכנות לגברים שביקשו רישיון, עלה משש בקשות בלבד בשנת 2022 כולה, לעומת 18 בקשות שהוגשו מאז הוחלטה ההקלה בקריטריונים לפני כחודש. בקשות אלו הוגשו לממונה על ידי עובדים סוציאליים המלווים משפחות במעגל האלימות.
חוות הדעת שמכין העו"ס הממונה, מוגשים לאגף כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי ובמשטרה לצורך סיוע בקבלת ההחלטה בנושא. עד כה דחה האגף ארבע בקשות לקבלת רישיון בעקבות חוות הדעת וביתר המקרים, נעשתה פנייה לממונה עוד לפני שהוגשה הבקשה לאגף כלי ירייה, מתוך ידיעה בסביבתו של הגבר שבכוונתו לבקש רישיון.
מדיווחים של עובדים סוציאליים עולה שהיו כבר כמה נשים שהתלוננו על ההקלה בקריטריונים היות ובני זוגן הספיקו להשתמש בכך כאיום כלפיהן, ועל כן הוגשה בקשה לממונה.
יש לציין כי הנתונים על הפניות הם רק ממשפחות המוכרות ברווחה. כלומר, ישנה הערכה שישנם מקרים רבים נוספים בהם יש חשש לחיי הנשים בעקבות הבקשות לרישיון, וצפויה עליה נוספת בכמות הפניות ככל שתחול עלייה בהיקף הבקשות. משרד הרווחה קורא לכל מי שמרגישה מאוימת מכוונת בן זוגה לשאת נשק, לפנות באופן מידי למוקד 118 או לאגף לשירותים חברתיים ברשות המקומית ולבקש לעדכן את הממונה במשרד על בדיקת מסוכנות.
במסגרת הטיפול באוכלוסיית המפונים הכשיר המשרד את צוותי העובדים הסוציאליים אשר שוהים ביחד עם המפונים במלונות לטיפול בתלונות על אירועים של אלימות במשפחה אשר עלולים להתרחש. עד כה דווחו 13 אירועים חריגים של אלימות במשפחה במלונות אשר טופלו על ידי גורמי הרווחה במקום.
שר הרווחה יעקב מרגי הצהיר: "אלימות במשפחה היא אחת מהתופעות שמשרד הרווחה שם לו למטרה לצמצם ולמגר ככל הניתן. המלחמה שמה בפנינו אתגרים רבים ועלינו החובה לוודא כי כל אישה וילד יזכו לביטחון אישי מרבי. גם בעת מלחמה אנו מעמידים את כל הכלים שברשותנו למגר את תופעת האלימות בין אם זה בבית, במלונות המפונים או כל מקום אחר. משרד הרווחה הרחיב את המענים בתחום והגדיל את התקציבים למאבק באלימות במשפחה בתקציב המדינה. אנו ערוכים לתת מענה לכל מי שנפגעה מאלימות במשפחה בזמן המלחמה ובכלל, וקוראים לפנות אלינו בהקדם ולקבל את הסיוע הנחוץ".
למידע, ייעוץ ופניות בנושא אלימות במשפחה, ניתן לפנות למוקד 118 או בווטסאפ 050-2270118. המוקד פועל 24/7.
מוקד סיוע לגברים – 1218
מרכזי אלומה: 04-6108486 02-6279643/4