חודש וחצי אחרי 7 באוקטובר, ובמשרד החינוך מתחילים להחזיר את שגרת הלימודים לקהילות המפונים בנקודות האירוח השונות וגם לערים שלא פונו. לפני מספר שבועות פורסמו שאלות ותשובות בנושא, וכעת במשרד ממשיכים להסביר מה יקרה עם הצהרונים, כמה מחשבים ניידים חולקו ומה עושים עם הפנימיות והחינוך המיוחד.
לימודים פרונטליים
- פיקוד העורף שינה את ההנחיות שלו במפת ההתגוננות. הרשות שלנו הפכה להיות ירוקה למרות שיש עדיין ירי של טילים. אנחנו מאוד מבולבלים. האם הלימודים מתקיימים?
תשובה: ההחלטה על קיום לימודים נתונה בידי הרשות המקומית, גם אם היא הפכה להיות ירוקה. הרשות מחליטה על החזרה ללימודים פיזיים או על לימודים מרחוק. הצבע ירוק אינו מנחה על חובת לימודים אלא מציין שניתן (לא חובה) לקיים לימודים פיזיים, וכאמור ההחלטה היא בידי הרשות. אם הלימודים אינם מתקיימים באופן פיזי, אז הם יתקיימו מרחוק.
- אם אני מתגוררת ביישוב שהוא בצבע ירוק, אך חוששת מאוד לשלוח את ילדי לבתי הספר, האם אני חייבת?
תשובה: אם הרשות החליטה לקיים לימודים ובית הספר פועל, חשוב שהתלמידים יגיעו למסגרת החינוכית להיות יחד עם חבריהם. המפגש חשוב לחוסן הרגשי ולהעצמה האישית שלהם.
- אין לנו מספיק חדרי ממ"ד בבית הספר, האם ניתן לקיים בו לימודים?
תשובה: ניתן לקיים את הלימודים במתכונת של חלוקת לימודים לפי ימים ולפי שכבות גיל. חלק מהתלמידים יוכלו ללמוד פיזית וחלק אחר מרחוק. חלק מבתי הספר בארץ מקיימים מתכונת לימודים כזו.
- מהן ההנחיות לביצוע הסעות לבתי ספר בהם מתקיימת למידה פרונטלית?
תשובה: ככלל, אישורים להפעלת הסעות וצירי התנועה יינתנו על ידי הרשות המקומית או בתיאום עם תחנת משטרת ישראל וגורמי הביטחון.

קליטת תלמידים ממשפחות מפונות
- באיזו מסגרות לימוד ייקלטו ילדי משפחות שלא מעוניינות לחזור בעתיד לביתם בעוטף?
תשובה: המשפחה יכולה לפנות לאגף החינוך ברשות המקומית ולבקש לשבץ את ילדיה במסגרת החינוכית בעיר בה היא שוהה. המשרד פרסם נוהל מסודר בעניין זה.
- איפה אמורים ללמוד תלמידים מעוטף עזה או יישובי הצפון שפונו לבתי מלון?
תשובה: התלמידים אמורים לקבל מענה חינוכי במרכזי הקליטה. בשלב הראשון, המשרד התמקד במתן מענים רגשיים טיפוליים. המשרד נערך לפתוח במקומות בתי ספר בין היתר באילת, ים המלח, הערבה התיכונה, מצפה רמון ועמק חפר באמצעות הצבת מבנים יבילים.
הקמת בתי ספר וחלוקת משאבים
- אילו מענים נותן המשרד לעשרות אלפי המפונים בעיר אילת?
תשובה: לאור מספרם הגדול של המפונים השוהה באילת, משרד החינוך הקים בעיר מינהלת בראשותה של המשנה למנכ"ל לשעבר במשרד החינוך, גב' גילה נגר. המשרד נערך להקים בעיר בתי ספר באמצעות הצבת מבנים יבילים וכן הקמה של מעונות יום וגני ילדים בתוך בתי המלון. כמו כן חלק מהתלמידים המפונים נקלטו במוסדות החינוך שבעיר.
- בים המלח ובערב התיכונה יש מפונים רבים, אילו מענים חינוכיים המשרד נותן לתלמידים במקום?
תשובה: המשרד הקים במועצה האזורית תמר בית ספר חדש עבור תלמידים ותלמידות מכיתה א' ועד כיתה י"ב, שפונו מבתיהם במועצה האזורית אשכול (מתוכם גם תלמידי קיבוץ בארי). בית הספר מיועד ל–400 תלמידים ותלמידות. במקביל, המשרד ממקד משאבים ומאמצים בהקמת בתי ספר חדשים או הסבת מבנים קיימים עבור תלמידים המפונים גם בערבה התיכונה, במטה יהודה, רעננה, עמק חפר, חוף השרון וחוף הכרמל, במטרה להעניק לתלמידים שפונו מבתיהם מסגרת קבועה, יציבה ובטוחה בסביבה עוטפת ומכילה, יחד עם צוותי חינוך קבועים.
- כמה מחשבים חולקו עד כה לתלמידים במרכזי הקליטה?
תשובה: המשרד נערך לחלוקת 22,000 מחשבים וטאבלטים לתלמידים המפונים. עד כה חולקו למעלה מ–7,200 מחשבים.
- האם משרד החינוך השיק תוכנית לצמצום פערים כפי שהובטח בתחילת שנת הלימודים? כיצד היא תושפע לאור הפסד ימי הלימודים הרבים?
תשובה: נושא צמצום הפערים הוגדר כאחד היעדים הגדולים של תוכנית העבודה לשנה הנוכחית. המשרד יידרש לעשות את ההתאמות הנדרשות ביעד מרכזי זה לנוכח מלחמת חרבות ברזל.
מענה רגשי
- איזה מענים רגשיים ונפשיים ניתנים לתלמידים שפונו מבתיהם?
תשובה: כבר בימים הראשונים למלחמה, המשרד נייד פסיכולוגים למתקני האירוח של משפחות המפונים, כדי לתת מענה נפשי ורגשי לתלמידים. כמו כן, המשרד נערך להעסקת פסיכולוגים נוספים בשכר, כדי שיעבדו באופן קבוע ולאורך זמן – לשם כך פורסמה פנייה לציבור הפסיכולוגים. כמו כן, נבחנות אפשרויות נוספות להרחבת קליטת פסיכולוגים. לצד זאת, המשרד מפעיל מוקד סיוע נפשי המופעל בידי אנשי הייעוץ הפסיכולוגי החינוכי 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, מאז תחילת המלחמה.
- האם משרד החינוך פנה למשרד האוצר בבקשה לתקציבים נוספים למען תוכניות טיפול רגשיות?
תשובה: המשרד מגבש תוכנית ארוכת טווח למתן תמיכה נפשית במהלך השנים הקרובות. לצורך הפעלת התוכנית בהקדם האפשרי, המשרד הגיש למשרד האוצר את הדרישה התקציבית הראשונית והיא אושרה.
- כמה פסיכולוגים ויועצים חינוכיים חסרים למשרד החינוך?
תשובה: קיים מחסור של כ-1,000 פסיכולוגים בשירותים הפסיכולוגים החינוכיים. כדי להתמודד עם מחסור זה משרד החינוך נערך לחזק את מערך הפסיכולוגים בשירות הציבורי ולהעסיק פסיכולוגים נוספים בעלי מומחיות בתחום האבל והטראומה, לצורך התערבויות רציפות וארוכות טווח. עד כה המשרד נייד למרכזי הקליטה למעלה מ-400 פסיכולוגים חינוכיים כדי לתת מענים רגשיים וטיפוליים.
- אילו מענים מקבלים התלמידים במרכזי הקליטה?
תשובה: התלמידים יקבלו מענים רגשיים טיפוליים וחברתיים. משרדי החינוך, הבריאות והרווחה פועלים יחד כדי לאגד את כלל המשאבים ולשפר אותם. המשרד נערך להעסקת פסיכולוגים נוספים בשכר. מינהל חברה ונוער חילק עד עכשיו 1,300 ערכות חינוכיות, ששולבו במוקדים השונים. הפצת הערכות ממשיכה בהתאם לצרכים המתפתחים. בנוסף, גויסו כ-1,000 מתנדבים שפועלים במרכזים.

בחינות הבגרות
- האם משרד החינוך יקיים את בחינות הבגרות של מועד חורף?
תשובה: המשרד הודיע כי בחינות הבגרות במועד חורף יידחו לחודש מרץ 2024. כמו כן, יינתנו הקלות לכלל הנבחנים והקלות ייחודיות לתלמידים מיישובים בהם התקיימה לחימה פעילה, תלמידים מישובים בקו העימות שפונו מבתיהם וכן תלמידים מכל רחבי הארץ שחוו אובדן או חטיפה של בן משפחה מדרגה ראשונה.
- מהי המשמעות לגבי מבחני הבגרות במועד קיץ?
תשובה: מועדי מבחנים אלה יידחו בשלושה שבועות, לסוף מאי 2023.
- מהן ההקלות שיינתנו לתלמידים?
תשובה: ישנן הקלות לכלל התלמידים והקלות ייחודיות לתלמידים מפונים ולתלמידים מיישובים שבהם התקיימה לחימה.
חינוך מיוחד
- האם ישנן הנחיות מיוחדות הנוגעות לתלמידי החינוך המיוחד?
תשובה: הנחיות הלימודים של תלמידי החינוך המיוחד הם בדיוק כמו של כלל תלמידי מערכת החינוך. הלימודים מתקיימים לפי מפת ההתגוננות של פיקוד העורף והחלטת הרשות המקומית. המחוזות והרשויות המקומיות נותנים קדימות לצרכי התלמידים הזכאים לשירותי חינוך מיוחדים ומאפשרים מודלים שונים ללמידה פיזית. בין המודלים: הגעה של צוות חינוכי לבית התלמיד והגעה של התלמיד למרכז חינוכי טיפולי ייעודי שהוקם בחירום.
- האם יש הנחיות לגבי חידוש הזכאות לשירותי חינוך מיוחד?
תשובה: בעניין חידוש זכאות לשירותי חינוך מיוחד, שר החינוך מקדם צו שעה שיאפשר לתלמידים הזקוקים לשירותי חינוך מיוחד לקבל זכאות לשנה נוספת, ללא צורך בהליך חידוש הזכאות בפני וועדת הזכאות והאפיון.
- במקרה בו תלמיד שזכאי לחינוך מיוחד יפונה מביתו – האם הוא יקבל שירותי חינוך מיוחד במקום בו הוא נקלט?
תשובה: במקרה שהוריו של התלמיד עוברים זמנית לרשות אחרת, בשל המלחמה, ההורים יכולים לגשת לאגף החינוך ברשות אליה הם עברו ולרשום את התלמיד למסגרת חינוכית, בהתאם לצרכיו. המשרד מקים כעת מרכזי חינוך במוקדי הקליטה והאירוח של המשפחות המפונות, כדי לתת מענה לכלל ילדי המשפחות. במרכזים אלו אנשי החינוך המיוחד מסייעים בהתאמת מענים לצרכי התלמידים.
- באילו מקרים צוותי חינוך מגיעים לבית התלמיד?
תשובה: המשרד הנחה כי במקרים בהם נבצר מתלמידים הזכאים לשירותי חינוך מיוחדים להגיע למוסד חינוכי – יוכלו התלמידים לקבל מענה של אנשי חינוך, טיפול וסיוע בביתם, בתיאום עם המחוז והרשות ובמידת האפשר.
גני ילדים ומעונות
- מה לגבי הורים לפעוטות במעונות יום מפוקחים וגנים פרטיים – האם יקבלו החזר על חודש אוקטובר, במי זה תלוי ומתי זה יקרה?
תשובה: שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳, שר העבודה יואב בן צור ושר החינוך יואב קיש, סיכמו על מתווה סיוע למעונות היום והמשפחתונים המסובסדים כדי שהתשלומים לא יושתו על ההורים בגין חוסר פעילות.
- מהי מתכונת הלימודים בגני הילדים המצויים באזורים בצבע תכלת?
תשובה: במקומות שבהם מתקיימת פעילות פיזית (במפת ההתגוננות: צבע תכלת) הלימודים יתקיימו 5 ימים בשבוע, בין השעות 08:00-13:30.
- מה קורה אם אין בגן מרחב מוגן תקני, האם הוא יכול לפעול?
תשובה: הפעילות בגן צריכה להתקיים במרחב מוגן. אם אין בו מרחב מוגן הוא יכול להתאחד עם גן שיש בו מרחב מוגן כדי לאפשר ככל הניתן רציפות חינוכית.
- למרות שיתר הגנים בעיר פועלים – הגן של בתי נשאר סגור מפני שהגננת לא יכולה להגיע. כיצד משרד החינוך מתמודד עם המחסור?
תשובה: המשרד מתמודד עם פערים בנושא כוח האדם. הוא פועל לגייס כח אדם כדי שייתן מענים במקומות נדרשים.

צהרונים
- האם הורים שילדיהם נמצאים בצהרוני ניצנים יקבלו החזר כספי עבור הימים בהם לא התקיימה פעילות?
תשובה: כן. המשרד הוציא הנחיה לפיה לא יגבה תשלום מההורים עבור ימים בהם לא התקיימה פעילות בצהרונים בשל מצב החירום, כפי שהגדיר אותו פיקוד העורף. מדובר בהורים לתלמידי הגנים ברשויות מקומיות בדרוג למ"ס 1-5 ובהורים לתלמידי כיתות א' ו-ב' המתגוררים ברשויות מקומיות שמפעילות צהרוני ניצנים בהתאם לקול הקורא של משרד החינוך, והחלו את פעילותם בחודש ספטמבר.
- האם הורים שפונו מבתיהם וילדיהם השתלבו בגני הילדים ובכיתות א' ו-ב' ישלמו עבור צהרוני ניצנים?
תשובה: לא. הורים שנאלצו להתפנות מבתיהם, וילדיהם השתלבו בגני הילדים ובכיתות א'-ב' בבתי ספר יסודיים ברשויות המקומיות בהן עברו להתגורר זמנית, לא ישלמו עבור השתתפות ילדיהם בצהרוני ניצנים.
מסעות לפולין והתנדבות נוער
- מהן הנחיות המשרד בנוגע למסעות לפולין?
תשובה: משלחות התלמידים לפולין המתוכננות לצאת במועד החורף (החל מפברואר 2024) מבוטלות. ההחלטה על ביטול המסעות התקבלה על רקע המצב הביטחוני, ונוכח היקף אירועי האנטישמיות ברחבי העולם.
הודעת המשרד על ביטול המשלחות המתוכננות למועד החורף נועדה למנוע נזק כלכלי להורים שילדיהם תיכננו לצאת למשלחות, ולספקים השונים בתחום שירותי התעופה, האירוח והלינה למשלחות.
- האם בני נוער ישתתפו במאמץ הלאומי ויסייעו במחסור כוח אדם בענף החקלאות?
תשובה: משרד החינוך פרסם הוראת השעה להפעלת מתנדבים בעבודה חקלאית. הפעלת מתנדבי הנוער הינה מקור משמעותי בשמירת הרציפות התפקודית של מערכות החיים האזרחיים. במסגרת הפעילות יצאו בני הנוער מהמוסד החינוכי לפעילות חקלאית בקיבוץ, במושב או במתחם חקלאי.
חינוך פנימייתי
- מהן הנחיות משרד החינוך לגבי חזרת תלמידים לכפרי נוער ולפנימיות?
תשובה: חזרת תלמידים למסגרות החינוך הפנימייתי שבפיקוח משרד החינוך, ייעשו בכפוף להנחיות פיקוד העורף הנוגעות לכלל מערכת החינוך, באישור הרשות המקומית, לאור הנחיות המינהל לחינוך התיישבותי ובכפוף לקיום הנחיות התגוננות בפנימיות.