במכללת אורנים פרסמו לפני כשבוע וחצי מסמך בנושא "כללי שיח מוגן בעקבות הטבח של ה-7 באוקטובר", שנועד להגדיר מה הוא השיח הנכון ואיזה אמירות נתפסות כלא לגיטימיות.
בפתח המסמך נאמר כי "מאז הטבח בעוטף עזה שבו נרצחו כ־1,400 ישראלים, ומאות עדיין נעדרים וחטופים, נמצאת מדינת ישראל במלחמה עקובה מדם נגד ארגון הטרור חמאס. כולנו, יהודים וערבים, נמצאים בחוויה של איום קיומי שעשויה לערער ולפגוע בביטחון ובלכידות החברתית של כולנו".
"המציאות הקשה מולידה לעיתים התבטאויות קיצוניות העלולות לפגוע במרקם היחסים העדין והיציב בין קבוצות שונות בקמפוס. חשוב לנו שמכללת אורנים תמשיך להיות מקום שבו כולם מרגישים שייכים ובטוחים ועל כן אנו רואים צורך לנסח גבולות ברורים לשיח בציפייה לכך שכולנו נהייה מחוייבים אליהם ונפעל כדי ליישם אותם: סטודנטים וחברי סגל אקדמי ומנהלי".
לדברי מנסחי המסמך העלומים, הכללים מבוססים על תפיסה פלורליסטית המאפיינת את המכללה בשגרה, אך הם מותאמים לעת הזו. "המטרה בהגדרת גבולות השיח היא לא להשתיק את מה שלא מוצא חן בעינינו, אלא לייצר מרחב בטוח לכלל באי הקמפוס בטווח הקצר והארוך".

בחלק שכותרתו "חופש ביטוי", נאמר כי "כחלק מחופש הביטוי והחופש האקדמי, מותר לכולם להציג עמדות ולנהל דיון מושכל ומבוסס. חופש ביטוי פירושו לעיתים השמעת דעות שחברות וחברים בקבוצות אחרות מתנגדים להן בתוקף ואינן יכולות להכיל אותם. חשוב להדגיש שהשמירה על הזכות לחופש ביטוי אין פירושה שמכללת אורנים תומכת בכל עמדה המושמעת ברחבי הקמפוס או מצדדת בהן", צוין במסמך והובהר כי יחד עם זאת, חופש הביטוי אינו בלתי מוגבל ולכן הם מבהירים מה לגיטימי ומה לא בגבולות השיח המוגן.
"שיח לא לגיטימי" מחולק לשלושה חלקים. החלק הראשון אוסר על גזענות, אלימות, הכללות והסתה. "אין להציג עמדות גזעניות, ביטויים אלימים – איומים או קללות, הכללות לא מבוססות ואמירות מסיתות כגון: 'כל ה…', 'אני תומכת במעשי החמאס בדרום ב־7 באוקטובר', 'צריך להרוג אזרחיות ואזרחים בעזה', 'מוות ליהודים', 'מוות לערבים', אמירות שליליות המכלילות קבוצה חברתית שלמה".
החלק השני אוסר לתייג אנשים ולקרוא להם בשם כלשהו כמו "פאשיסט", "עוכר ישראל" וכו', אלא להתייחס באופן ענייני לעמדות שהוצגו. החלק השלישי בתוך השיח הלא לגיטימי אוסר על הפצת פייק ניוז, לשון הרע או אמירות פוגעניות כלפי פרטים או קהילות ברשתות החברתיות או בכל מדיה אחרת.
בחלק שעוסק ב"שיח לגיטימי" מצויין כי "מותר וראוי להביע עמדות אישיות בסוגיות שנויות במחלוקת גם אם הן לא מקובלות על הזולת. חשוב להביע עמדות אלה בצורה מכבדת ומתוך התחשבות ברגשות הזולת. בכל שיח, במרחב הפיזי או המקוון, יש חשיבות לבסס את העמדות על עובדות ונתונים ולא על סיסמאות ולנהוג בכבוד כלפי שותפי ומושאי השיח".
בחלק השלישי של ה"שיח הלגיטימי", מודגש כי "יש להכיל עמדות שאינן מקובלות עלינו גם במקרים בהם אלו עשויות להרגיז או לקומם וכמובן שניתן להציג מולם עמדות אחרות. ביטויים כדוגמה לשיח לגיטימי: 'אני נגד הרג של כל אזרחית ואזרח', 'אני נגד הרג של ילדות וילדים', תפילות, תמונה של מסגד אל אקצא, פרסומים על הרג ילדות וילדים בעזה, תמונה של ארץ ישראל הכוללת שטחים שמעבר לקו הירוק, 'פעולות החמאס הן תוצאה של ההתנתקות', 'פעולות החמאס הן תוצאה של מדיניות הכיבוש והמצור על עזה', 'לחמאס לא אכפת מחיי אדם – לצה"ל לא אכפת מחיי אדם', קריאות לעצירת המלחמה, האשמת אחד הצדדים בביצוע פשעי מלחמה.
המסמך מציין כי האחריות לשמור על כללי השיח המוגן מוטלת על כלל אנשי המכללה, מסטודנטים ועד חברי סגל אקדמי ומינהלי, ומי מהם שלא יכבד כללים אלה, הטיפול בו יועבר לוועדת משמעת בהתאם לתקנון משמעת ואתיקה. החלטות ועדת המשמעת יופצו לכלל המכללה.
יש לציין כי בינתיים הוסר המסמך מאתר האינטרנט של המכללה.
פרופ' שמעון עמר, נשיא מכללת אורנים אמר כי "מדובר בטקסט שעלה בטעות לאתר המכללה. אין זו עמדת מכללת אורנים, ובטח לא עמדת הנהלת המכללה. המסמך נערך לקראת החזרה הקרובה ללימודים, ודובר בו על שיח שעשוי לעלות בעקבות האירועים האחרונים, וכיצד על מרצים להתמודד אתו. הקישור למסמך הוסר מיד, המכללה מתנגדת בכל תוקף לפסקה שכתובה בו, ומוקיעה כל ניסיון להדביק למכללה כל מיני אמירות שאינן מייצגות אותה".