על פי סקר שבוצע השבוע במכון הישראלי לדמוקרטיה, נמצא שמחצית מהציבור היהודי תומך בהמשך חלוקת הנשק לאזרחים בתקופת המלחמה. הסקר נערך על ידי פרופסור תמר הרמן וד"ר אור ענבי מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. נתוני הסקר מבוססים על מדגם של 518 נשים וגברים דוברי עברית ו-106 דוברי ערבית, והוא נערך באמצעות שיחות טלפון וסקר מקוון. טעות הדגימה המרבית היא 4.00% ± ברמת ביטחון של 95%.
כאמור, 51% מהציבור היהודי סבור כי יש להמשיך במדיניות חלוקת רישיונות הנשק הנוכחית, 33% סבורים כי יש להחמיר את הקריטריונים לחלוקת נשק ורק 8% השיבו כי יש לעצור את חלוקת הנשק. מנגד, בחברה הערבית רק 5.5% תומכים בחלוקת כלי הנשק במדיניות הקיימת, 45% סבורים כי יש להחמיר בתבחינים ו-34% סוברים כי יש לעצור את כל חלוקת הנשק ברישיון.
נתון מעניין נוסף שעלה מן הסקר הוא ההבדל בין גברים לנשים התומכים במדיניות הנשק. התמיכה בקרב גברים יהודים עומדת על 56%, זאת לעומת 46% מהנשים שתומכות בחלוקת הנשק בקריטריונים הנוכחיים.
פרופ' תמר הרמן, עמיתה בכירה במכון הישראלי לדמוקרטיה ומרצה באוניברסיטה הפתוחה, מציינת כי "ישראלים רבים מרגישים כיום את הצורך באחזקת נשק. זאת בגלל המצב הביטחוני בארץ, ההיכרות הבלתי אמצעית עם כלי ירייה בשירות בצבא, ובשל הנטייה 'לייבא' מאפייני התגוננות ממדינות אחרות, בעיקר מארצות הברית. אירועי 7 באוקטובר חיזקו הן את העידוד מהמשרד לביטחון לאומי והן את הדרישה מהציבור לחלוקת נשק לאזרחים. הביקוש עלה במסגרת כיתות הכוננות הרבות שהוקמו לאחרונה, כמו גם לצרכים אישיים.
"מהלך זה היה כרוך בהקלה משמעותית בקריטריונים לקבלה ואחזקה של נשק וברישום לא מדויק של מי שהתחמשו", מוסיפה הרמן. "למרות היתרון שבשיפור המוכנות האזרחית לאירועי טרור, יש בחלוקת הנשק גם חסרונות רבים: נגישות רחבה לנשק מוכרת כגורם המגדיל את שיעור ההתאבדויות, את הפגיעות של אוכלוסיות בסיכון ואת הזליגה של נשק לארגוני פשע. בעת הזו נראה שהיפוך מדיניות אינו סביר או ישים. אך עם שקיעת אבק המלחמה, מן הראוי שתיערך בדיקה מחודשת של קריטריוני הזכאות לאחזקת נשק, לצד ואיסוף מסיבי של החימוש שחולק למי שלא יעמדו באמות המידה המצמצמות".
נציין שלפי נתוני המשרד לביטחון לאומי, מפרוץ המלחמה ונכון ליום 20.11.2023 בשעה 22:00, התקבלו בסך הכל 250,900 פניות לנשיאת כלי ירייה פרטי, כאשר במוקדים מתקבלות מידי יום כ-10,000 בקשות חדשות בממוצע. בנוסף, מפרוץ הלחימה ניתנו 39,720 אישורים מותנים ו-23,400 רישיונות חדשים. מתוך סך הבקשות החדשות, נמצאו 13,321 בקשות לא תקינות ו-14,228 בקשות נדחו.