דריכות גבוהה לקראת ישיבת הממשלה הערב (ב'), בנוגע לאישור השינויים בתקציב המדינה בעקבות המלחמה. ראש הממשלה נתניהו והמפלגות החרדיות כנראה יתמכו בשר האוצר סמוטריץ' ובאישור התקציב, זאת לעומת חברי סיעתו של השר בני גנץ שיתנגדו. עם זאת, ישנה הערכה גוברת שהשר בני גנץ לא יפרק את הממשלה בעקבות אישור השינויים.
בשעות האחרונות מנסים גורמים בלשכת גנץ לפעול מול אנשי ראש הממשלה ומשרד האוצר, במטרה לגשר על המחלוקת שעוסקת בפער של חמישה מיליון שקלים, ולהצליח להגיע לפשרה ולתקציב מתוקן שיוכלו להצביע בעדו. לצד זאת, תקציב המדינה צפוי לעלות לאישור השרים גם ללא הסכמות מראש, כשבממשלה לקחו בחשבון התנגדות אפשרית של חמשת שרי המחנה הממלכתי.
בניסיון להדוף את הטענות, כתב סמוטריץ' פוסט בו טען שבתקציב לא מעורבים כספים קואליציוניים: "זה פשוט שקר. כלל הכספים הקואליציוניים אושרו במסגרת תקציב המדינה לפני כחצי שנה. הסיבה היחידה שהם משתרבבים כאן לאירוע היא דווקא העובדה שהחלטנו לערוך קיצוץ עמוק של 70 אחוזים מכל הכספים החדשים, שהם 1.6 מיליארד שקלים, ולנתב אותם לצרכי המלחמה".
לאור החלטת הממשלה והוראת היועצת המשפטית לממשלה שלא לאשר כספים קואליציוניים שאינם קשורים למלחמה, נדרשת הממשלה להעלות להצבעה החלטה שמתקנת את התקציב הקואליציוני שאושר בחודש מאי – במטרה לגרוע ממנו את גובה הקיצוץ. "אם לא היינו נוגעים בכספים הקואליציוניים זה לא היה מגיע לממשלה ואף אחד לא היה מדבר על זה", הסביר סמוטריץ'.
עוד הוסיף כי "בכספים הקואליציוניים נכללים גם תקציבי המכינות הקדם צבאיות, תנועות הנוער, השירות הלאומי, הגרעינים התורניים והמשימתיים, כפרי סטודנטים, תקציבי החמ"ד, תקציבים למרכיבי ביטחון ביהודה ושומרון ותקציב החטיבה להתיישבות – שראשי המועצות האזוריות ברחבי הארץ מתחננים שלא נקצץ".
סמוטריץ' התייחס בפוסט גם לגנץ ואמר: "עצוב שיש מי שמסוגל לרמוז על אפשרות לפרק את האחדות החשובה הזו, בשל כמה מאות מיליוני שקלים שהוא לא אוהב מתוך כמאתיים מיליארד שתעלה המלחמה הזו, וכאמור, תוקצבו כבר לפני כחצי שנה במסגרת אישור תקציב המדינה. מדובר בפועל באחוז בודד מהתקציב שיאושר היום, וכעשירית וחצי אחוז מהעלות המוערכת הכוללת של המלחמה. מי שעל אחוז לא יודע להתפשר עם שותפיו ולכבד את דעתם, גם אם הוא חושב אחרת, לא מבין מה היא אחדות".
גורם בסביבת גנץ טען בתגובה כי "העלאה של 500 מיליון שקלים בתקציב הישיבות, הקצאה של מעל 400 מיליון שקלים למשרד למשימות לאומיות שייעודו אינו ברור, והעלאת שכר המורים באופק חדש שלא על בסיס מערכת החינוך בסכום של 40% במקום 14% שעליהם הסכמנו – הם אצבע בעין של הציבור.
"גנץ הוא הראשון שתומך בחינוך ראוי לחרדים כולל ההעלאה שסוכמה, כמו גם בתקצוב מרכיבי ביטחון ביהודה ושומרון בנוסף ליישובי הספר, ובמקומות נוספים", הוסיף הגורם, אך לדבריו: "זה לא מה שמובא היום לדיון ממשלה, ובעיקר – זה לא מהווה דוגמא אישית עבור מיליונים שפרנסתם נפגעת ושפונו מבתיהם, ולא תורם להתמודדות עם האתגר הכלכלי והחברתי העצום שבפנינו".
במהלך הדיון הממשלה תעסוק באישור של תקציב של 13.5 מיליארד שקלים, מתוכו 3.5 מיליארד שקלים מיועדים לתקצוב המפונים במלונות, תוספת של כמיליארד שקלים תנותב למשרד הרווחה ולביטוח הלאומי, וכשני מיליארד שקלים יופנו כתוספת למשרד לביטחון לאומי במטרה להקים מאות כיתות כוננות ברחבי הארץ ולחמש אותן.
בנוסף, התקציב כולל יותר ממיליארד שקלים כתוספת למערכת הבריאות, וכמעט שבע מאות מיליון שקלים תוספת למשרד החינוך במטרה לתת מענה חינוכי לכמעט מאתיים אלף מפונים בבתי המלון. כמו כן, יש בו כמעט מיליארד שקלים של מענקים המיועדים לרשויות המקומיות בצפון ובדרום כדי לאפשר להן לתת מענה לתושבים שלהם שפונו ולעזור לרשויות שקולטות את המפונים. התקציב כולל גם מיליארד שקלים לשיקום ישובי העוטף במסגרת מנהלת תקומה – מהם 600 מיליון במזומן, עשרות מיליוני שקלים לחיזוק החקלאות, מאות מיליונים מענקים לעידוד תעסוקה בענפי הבניה והחקלאות ולתמיכה בענפי התרבות והספורט בתקופת המלחמה, עשרות מיליונים לצורך הסברה ישראלית בעולם ולתמיכה בארגוני מגזר שלישי שנרתמו מהיום הראשון של המלחמה, מאות מיליוני שקלים להגדלת מאגרי החירום של מדינת ישראל, ועוד.