ועדת חוץ וביטחון בראשות ח"כ יולי אדלשטיין אישרה אתמול (ב') לקריאה ראשונה את הצעת חוק קליטת חיילים משוחררים, "ממדים ללימודים". מדובר בארבע בהצעות פרטיות של חברי הכנסת אופיר כץ, שרון ניר, אלי דלל ומיכאל ביטון שהוועדה מיזגה להצעה אחת שאושרה פה אחד.
במהלך הדיון, משרד האוצר הביע הסתייגות מההצעה ומכיוון שמדובר בהצעת חוק תקציבית, תידרש תמיכתם של למעלה מ-50 חברי כנסת כדי שתעבור. יו"ר הוועדה אדלשטיין הודיע שהליך החקיקה יימשך גם ללא תמיכת האוצר וכי הוא בטוח שיימצאו למעלה מ-50 חברי כנסת שיתמכו בכך. מדובר בתיקון לחוק שעבר בכנסת ה-24 שזכה לכינוי "ממדים ללימודים", במסגרתו מוצע לקבוע השתתפות מלאה במימון שכר לימוד ללוחמים במוסדות להשכלה גבוהה, במקום 75 אחוזי מימון הניתנים כיום.
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי "לאחר הדיון הער אשר התקיים בנושא מימון שכר לימוד ללוחמים בכנסת ה-24, במסגרתו עבר חוק קליטת חיילים משוחררים, התיקון המוצע מבקש להוסיף להטבות הניתנות לחיילים משוחררים, הטבה של השתתפות מלאה במימון שכר לימוד ללוחמים במוסדות להשכלה גבוהה, בכפוף לעמידה בתנאים המזכים. תיקון זה יסייע ללוחמים המשוחררים משירות צבאי בהתמודדות עם עומס ההתחייבויות המוטלות עליהם, על ידי הקצאת משאבים למימון שכר לימוד מלא במוסדות השכלה גבוהה. באופן הזה יגבר בטחונו הכלכלי של החייל המשוחרר, יתחזק מעמדו החברתי ותרומתו היצרנית לחברה הישראלית תגבר אף היא. הצעת חוק זו נועדה לממש את התפיסה כי למי שמשרת – מגיע יותר. חובת המדינה להוקיר ולהעצים את המשרתים בצבא ומתן סבסוד מלא ללימודי השכלה גבוהה או ללימודי מקצוע, נוסף על ההטבות כיום, הוא המינימום שניתן לעשות למען מי שנותן מעצמו למען מדינתו".
"בזמן שהחיילים נלחמים עבור העתיד שלנו, אנחנו נילחם עבור העתיד שלהם", אמר אדלשטיין. "הצעת החוק המורחבת והמוגדלת הזו תעבור. חרף התנגדות האוצר, אנחנו לא עובדים אצל הממשלה, אנחנו ועדת חוץ וביטחון. האוצר יכול להמשיך ולהתנגד להצעת החוק שמטיבה עם החיילים, אך אנחנו נמשיך לקדם אותה".
בדיון השתתף יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית אלחנן פלהיימר שאמר: "אני מברך על הצעת החוק הזו אך חשוב לשים על השולחן כי לפני שבועיים התקיים דיון בוועדת החינוך שבה חבריי הקואליציה התחייבו שיתמכו בהצעת החוק שנותנת שכר לימוד חינם לכל הסטודנטים המילואימניקים. יש היום 70 אלף סטודנטים במילואים שנכון לרגע זה ממשיכים בחלק מהמוסדות לשלם שכ"ל ושכ"ד במעונות. זה לא משנה אם כתומכי לחימה או לוחמים, יש 70 אלף סטודנטים במילואים שנכון לרגע זה לא מקבלים שום מענה רחב לא ממדינת ישראל ולא מהאקדמיה", ציין פלהיימר וסיפר כי "הבוקר התקשר אליי סטודנט כשהוא נמצא במילואים והמוסד האקדמי ממשיך לגבות ממנו שכ"ל כשהוא במילואים. מה הוא יעשה במצב הזה? בזמן שסטודנטים שלנו מחסלים מחבלים יש מוסדות אקדמיים שמחסלים את חשבונות הבנק של הסטודנטים".
כמו כן ציין יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית שעד לרגע זה ישנם סטודנטים שעוד לא יודעים מה המתווה לשנת הלימודים הקרובה עבורם, הן בהיבט הכלכלי והן בהיבט הזכויות האקדמיות. "עברו שבועיים מההתחייבות של מדינת ישראל ולא ראינו שום התייחסות לנקודה הזו של שכר לימוד, ויתרה מזו, גם המוסדות האקדמיים לא כולם פרסמו עד לרגע זה מתווה לסטודנטים. יש סטודנטים במילואים שעד לרגע זה לא יודעים מה יהיה עם העתיד שלהם. ממשלת ישראל חייבת לגבש מענה רחב וכולל לכולם".