המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות קיים היום (שלישי) כנס שעסק באתגרי הטיפול הרפואי במפונים והחטופים, כחלק מסדרת מפגשי מדיניות בנושא מלחמת ה-7 באוקטובר, בהשתתפות בכירים במערכת הבריאות, נציגי קופות חולים וראשי מועצות מהעוטף.
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר: "המלחמה הזו היא אירוע בריאות הנפש הגדול ביותר שהיה. אין אדם או ילד בישראל שלא מרגיש ערעור של תחושת הביטחון. זה אתגר עצום. צריך לשפר את שכר הפסיכולוגים, להפוך את המערכת לציבורית ולקצר את זמני ההמתנה", טען מנכ"ל משרד הבריאות והוסיף: "הקמנו ועדה בראשות פרופ' נחמן אש שתבחן את נושא ויסות הפצועים בתחילת המלחמה. כמו כן הכרזנו על בתי החולים ברזילי וזיו כמרכזי על לטראומה".
"כולנו נפגעי איבה ברמה כלשהי", אמר ראש עיריית שדרות אלון דוידי ושית, כי "גם אני חוויתי אירועים קשים שמצריכים טיפול. אין מישהו בעיר שלא עבר אירועים שהותירו בו צלקת. לא צריך שאנשים יבקשו טיפול אלא חשוב להגיע למצב שפונים אקטיבית לאנשים. היו חסרים לנו אמבולנסים ממוגנים. אמבולנסים שאינם ממוגנים לא נכנסו למקומות שיש בהם ירי. כתוצאה מזה אבא של חבר שלי גסס ומת לאורך זמן. אם הרכב הממוגן שקיבלנו עכשיו היה אצלנו לפני ה-7 באוקטובר – היינו יכולים להציל חיים".
פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור התייחס לעדויות החטופים ששבו לישראל משבי חמאס וסיפר כי "בימים האחרונים אנחנו שומעים יותר ויותר על תנאי השבי הקשים. יש עדות בלתי נתפסת שהציגו לילד חטוף סרטוני זוועה בכוונה להפחיד אותו, לייצר סיטואציה של חוסר שליטה, עינוי והתעללות. אלמה אברהם הייתה מאוזנת עד ה-6 באוקטובר. אחרי החטיפה שלה הבאנו עם הילדים שלה לצלב האדום את שקיות התרופות כולל הורמון לבלוטות התריס. לצערנו היא הגיעה למצב של חוסר הכרה, היפותרמיה וסימני חבלות שכוללים גרירה – התייחסו אליה כמו אל חפץ. במטה המאבק לשחרור החטופים אנחנו רואים את בני המשפחות עם מצוקה בלתי פוסקת. הם באזור הדמדומים. לצערנו קיימת אצלם התפרצות של מחלות כתוצאה מהלחץ והסטרס".