ועדת החינוך של הכנסת קיימה היום (ב') דיון שעסק בפינוי של 23 מכינות קדם צבאיות בעקבות הלחימה – רובן מאזור הדרום, שש מתוכן הן מכינות חצי שנתיות. בצל המלחמה, אלפי חניכי המכינות מתנדבים במגוון פעולות – החל מסיוע לקהילות שפונו, ועד ניקוי מקלטים ועבודה בחקלאות.
עומר צור, מנהל אגף המכינות הקדם צבאיות במשרד ההתיישבות, סיפר כי "ישנן 12 מכינות קדם צבאיות שפונו מהעוטף, בנוסף ל-5 מכינות מהצפון – וכולן עברו לדיור חלופי. 1,800 חניכים פונו, והמכינות מגויסות להתנדבויות בעורף כולל עבודה עם קשישים, משפחות מגויסים, ניקיון 2,500 מקלטים, עבודה בחקלאות וסיוע לקהילות מרוסקות שעזבו את מקום מגוריהם".
בזמני שגרה המכינות מתוקצבות על פי מספר החניכים, אבל כיום חלק מהמכינות נמצאות במקומות חדשים ושם יש להן הוצאות נוספות כמו לינה, אוכל והסעות, שרבות מהן הן הוצאות כפולות, ועל כך אין להן שיפוי. רוב המכינות מעריכות את ההוצאות בכ-40 שקלים ליום לחניך. כדי לתת לכך מענה, משרד ההתיישבות תקצב 10 מיליון שקלים שיחולקו למכינות על ידי "מבחני תמיכה" שטרם נקבעו. צור ציין כי "תוקצב סכום של 10 מיליון שקלים לצורך שיפוי, ואנחנו נמצאים רגע לפני פרסום מבחני התמיכה הללו. עם זאת, ישנם פרמטרים שאין להם שיפוי כרגע כמו דמי לינה, כלכלה והיסעים".
חברי ועדת החינוך התנגדו למודל מבחני התמיכה, ואמרו כי זה יביא לסרבול. מנהל אגף המכינות הבטיח שלא יסרבלו דבר ובכל מקרה: "מבחני התמיכה זה המנגנון הכי טוב שנמצא". בתגובה טען יו"ר הוועדה טייב: "למה צריך את מבחני התמיכה בשעת חירום? קשה לי לקבל את זה. תשלחו פיקוח לראות שהם עובדים לפי הכללים ותמשיכו עם התזרים. אנחנו 58 יום אחרי תחילת הלחימה ואם זה לא קרה עד עכשיו, זה אולי לא יקרה גם עוד 60 יום, אם המלחמה תימשך". חבר הכנסת יוראי להב הרצנו הציע: "צרו תעריף לכל מכינה שפונתה ותאפשרו להם להשלים את השנה כנדרש".
בנוסף להוצאות הגבוהות מהרגיל, חלק מהמכינות מדווחות על שיעורי עזיבה גבוהים מהרגיל של חניכים. רבים מהחניכים שעזבו מוגדרים כ"חניכים בודדים" כיוון שעלו לבדם מחו"ל, ועם תחילת המלחמה הם חזרו למדינות מגוריהם. במכינות מעריכים שמדובר בכ-20 אחוזי עזיבה. בעקבות פנייה לפיקוד העורף, התקבל אישור להחזיר שתי מכינות ליישובים המקוריים בהם פעלו – מכינת "כאייל" באופקים ומכינת "עוצם" בנווה.
דני זמיר, מנכ"ל מועצת המכינות לשעבר שמרכז כעת את הטיפול במכינות המפונות מטעם המועצה, הזכיר שאמנם יש מכינות שיכולות לחזור ליישוביהן המקוריים, אך לחלקן אין מיגון זמין. בין המכינות האלה נמצאת המכינה בקיבוץ מיצר ברמת הגולן ובדורות בעוטף עזה. "יש לנו פער של שני מיליון שקלים. יש 1,800 חניכים מפונים", אמר זמיר וביקש לקבוע את התקציב לפי מספר החניכים ולא לפי מבחני תמיכה.
עודד שטיין, ראש מכינות הגליל העליון, ציין ששתיים משלוחות המכינה שלו, מעיין ברוך וברעם, פונו לאור המצב. הוא הוסיף שמכינות אלה כוללות 270 חניכים, 70 מהם עולים מחו"ל. "כולנו מגוייסים למאמץ הלאומי. יש לנו בוגרים שנפצעו, נהרגו וגם אחד חטוף. לא רוצה להוציא כסף כשאני לא יודע מה מתווה הפיצוי שלי. אנחנו נמצאים באפיקים, בית זרע וקיבוץ כנרת כרגע. הסיפור העיקרי הוא התקציב. אנחנו לא יודעים כמה ואיך מקבלים אותו", אמר שטיין וסמנכ"ל הכספים שלו ציין כי "ההוצאות הן על לינה, אוכל והסעות למקומות ההתנדבות. אנחנו מודאגים מה יהיה הלאה. מה יקרה בשנה הבאה?".
שטיין עדכן את הנוכחים בוועדה בנתוני העזיבות של החניכים: "יש עזיבה מוגברת של חניכים במקומות סמוכים לגבול. אצל חניכים מחו"ל רואים עזיבה של 20 אחוזים ובקרב חניכים מקומיים בשיעור של 10 אחוזים. המכינות מתוקצבות לפי מספר החניכים, וחשוב שלא ינכו תקציב למכינה בשל עזיבה מוגברת".
מנהל הכספים של עמותת "דרך ארץ" המפעילה מכינות חצי שנתיות, סיפר כי המכינה באשלים התבקשה לפנות את המקום על מנת ליישב מפונים מכרם שלום. "כעת עלינו למצוא מקום חלופי והעלויות הן פי שלושה. יש לנו חוסר ודאות לגבי ההמשך".
גל איובי, ממונת ההכנה לצה"ל במשרד החינוך, ציינה כי "שש מכינות 'אופק' שפונו, נמצאות תחתינו והן סוחבות נזק כלכלי בעקבות הפינוי. אנחנו מנסים להקל עליהן בשיפוי באמצעות מבחני תמיכה. אין לנו דרך אחרת לשפות את המכינות מלבד מבחני תמיכה. אין לנו כרגע מקור תקציבי נוסף. התקציב של משרד החינוך כרגע מתוח עד הקצה". במענה לשאלת היו"ר, אמרה הנציגה כי לא ידוע לה האם נעשתה מצידם פניה לאוצר על מנת לבקש תוספת תקציב לנושא. ח"כ מאיר כהן למשרד החינוך: "אם משרד החינוך הצליח להקים בית ספר למפונים תוך פחות מחודשיים, איך לא מצאתם דרך לעזור למכינות המפונות שלא דרך מבחני תמיכה? מישהו במשרד צריך להבין שזאת שעת חירום".
לסיום הדיון, יו"ר הוועדה יוסף טייב אמר כי "צריך מתווה ברור וידוע לפינוי מכינות, כזה שיכול לעזור להן להמשיך ולפעול בהתאם. אני קורא למשרדי הממשלה להכין מתווה לכל המכינות ולמצוא דרך לשפות אותן. הנושא הזה דחוף וראשון במעלה".