כבישי יהודה ושומרון הופכים למתוחים ומסוכנים יותר בצל המלחמה ואירועי טרור. התושבים ביו"ש מדווחים על חשש גובר מניסיון של פלסטינים שנוסעים בצירים משותפים לעוט על הזדמנויות לפגוע בישראלים.
הסכנה גדולה אף יותר, כך נראה, שכן ב־20 אחוזים מהכבישים באזור אין קליטה סלולרית כלל, ונוסע שייפגע בתקרית טרור לא יוכל להזעיק עזרה. דו"ח שפרסם השבוע אשכול רשויות יהודה ושומרון מצביע על התופעה ועל הצירים הבעייתיים, נעדרי הקליטה.
לפי הדו"ח, למשל, במפגש הכבישים 557־5615 שבין עינב לאבני־חפץ אין קליטה סלולרית. באזור זה אירע הפיגוע שבו נרצח אלחנן קליין ז"ל, שהיה בדרכו הביתה משירות המילואים לפני כחודש. כך גם המצב בצומת המשטרה הבריטית, סמוך לבית יד לבנים בבנימין – מקום שבו בחודש אפריל האחרון נפצע בפיגוע ירי צעיר ישראלי שעסק בפעילות ספורטיבית. בציר זה מתועדים אירועי זריקות אבנים ובקבוקי תבערה על בסיס יומי.
הקליטה נעדרת גם במקטע הכביש הסמוך לכוכב־השחר, אזור הידוע בפיגועי יידוי אבנים. מקטעי כביש נוספים ללא קליטה הם הכביש הסמוך ליישוב מכורה ולשדמות־מחולה.
מחברי הדו"ח מזכירים גם את צומת בית־ענון, סמוך לכרמי־צור שבגוש עציון – אזור שבו נפוצים אירועי יידוי אבנים ועומסי תנועה שחושפים את הנוסעים לפיגועי טרור. קשיי קליטה קיימים גם באזור צומת מעלה־אפרים, סמוך לנקודה שבה בוצע פיגוע ירי שגדע את חייהם של שלושה חיילים בשנת 2005. אזור נוסף ללא קליטה נמצא בין חברון לקריית־גת, וכן בצומת שבין חברון לבני־נעים ובצומת הסמוך ליישוב כרמל, לא רחוק מהנקודה שבה נרצחה בפיגוע ירי בת־שבע ניגרי ז"ל בקיץ האחרון.
בהר חברון קיימים קשיי קליטה באזור עתניאל, וכך גם באזור מעבר תרקומיא, שבו נרצח באפריל 2014 נצ"מ ברוך מזרחי ז"ל, ובנו ורעייתו נפצעו.
היעדר הקליטה יכול להשפיע מאוד על היכולת לתקשר בעזרת הטלפון הסלולרי – מניתוק שיחה קיימת ועד להיעדר יכולת להוציא שיחה כלשהי.
אשכול יהודה ושומרון החליט למפות את הצירים הבעיתיים ואת היעדר הקליטה בשל כמה אירועי טרור קטלניים. בנוסף, נטען, באירועי חירום מסוג אחר, כמו במקרים של תאונות דרכים, מצב זה יכול להוות סכנת חיים ממשית.
היוזמה נעשתה גם על רקע דברים של אלוף פיקוד מרכז, יהודה פוקס, בהתכתבות צבאית פנימית, אשר נחשפה בינואר. לדברי פוקס, "כיסוי הקליטה התקשורתית אינו בגדר 'מותרות'". הוא הוסיף ואמר כי מדובר ב"צורך ביטחוני מהותי, המיועד להבטיח את ביטחונם של התושבים הנעים בכבישי יהודה ושומרון ואשר מתגוררים ביישובים".
מנכ"לית אשכול רשויות יהודה ושומרון, קרן גפן, ציינה כי "ממצאי הדו"ח הזה צריכים להטריד כל אדם במדינת ישראל. כיסוי חלקי של קליטה סלולרית מהווה סכנה של ממש, בוודאי בכבישי יהודה ושומרון. הנוסעים על הכבישים האלה חשופים, מבלי שיש להם יכולת לקרוא לעזרה. כבישים שבחלקים ניכרים מהם אין קליטה כלל הם כבישים מסוכנים. מלבד שיקוף המצב הקיים, חשוב יותר לטפל בו – וזו אחריותם של משרדי הממשלה, הצבא וחברות הסלולר. חייבים להקשיב לתמרור האזהרה הזה, ולא לחכות לאסון".
מיפוי הכבישים ואיסוף וניתוח הנתונים בוצעו על ידי חברת פלייקום הישראלית, המתמחה בניהול מרחב התקשורת האלחוטי. לצורך המחקר היא פיתחה מערכת ייחודית לאיסוף וניתוח נתונים, הדוגמת את ביצועי חברות הסלולר השונות ומעבדת את המידע בעזרת בינה מלאכותית.