לקראת עדכון שכרם האוטומטי של חברי הכנסת בחודש ינואר הקרוב, החליטו חברי ועדת הכנסת לבטל את ההעלאה הצפויה ברקע המצב במדינה. המשמעות היא שהשכר יישאר בסכום של 47,583 שקלים ברוטו בחודש, לאחר שעלה בשנה שעברה ב-5%.
יו״ר ועדת הכנסת אופיר כץ הסביר את הרקע להחלטה בדיון: "אין צורך לנמק את המובן מאליו, אנחנו נבחרי ציבור ואנחנו צריכים להוות דוגמא תמיד, ובמיוחד בעת הקשה הזו. נמשיך לפעול על מנת לסייע למצבם הכלכלי של האזרחים ולייצב את המשק".
שכר חברי הכנסת, כמו גם שכרם של יתר נושאי המשרה, צפוי היה לעלות בתחילת 2024, לפי שיעור עליית השכר הממוצע במשק. בנימוקי הוועדה הציבורית נכתב: "המלחמה הקשה שנכפתה עלינו מביאה עמה השלכות כלכליות קשות על כלל המשק ופגיעה כלכלית ברבים מאזרחי המדינה. בנסיבות אלה, על חברי הכנסת לתת דוגמה אישית ולוותר על העלייה הצפויה בשכרם בשל עליית השכר הממוצע במשק בשנת 2023".
בהתאם לכך, המליצה הוועדה הציבורית ש"ביום ה-1 בינואר 2024 לא יעודכן שכר חברי הכנסת והם ימשיכו לקבל בשנת 2024 את השכר כפי ששולם להם בשנת 2023". עוד הוסיפה הוועדה כי "בעת עדכון השכר בינואר 2025, ישתנה שכר חברי הכנסת לפי השינוי בשכר הממוצע לעומת שכר היסוד שעל פיו אמור היה להיות מחושב השכר בינואר 2024 אילולא התקבלה המלצה זו, כך שעליית השכר הממוצע בשנת 2023 לא תובא בחשבון".
יו"ר הכנסת אמיר אוחנה הודה על המהלך של חברי הכנסת ש"אימצו פה אחד את המלצת הוועדה הציבורית בעקבות פנייתי שלא להעלות את שכר נבחרי הציבור בינואר הקרוב. החלטה זו מצטרפת להחלטתי על קיצוץ 80 מיליון ש"ח מתקציב הכנסת, דבר מבורך תמיד אך בעיקר בעת הזאת, בה גם הכנסת נרתמת למאמץ האזרחי והמלחמתי הגורר בעקבותיו הוצאות עתק למדינה".
בראש הוועדה הציבורית עומד פרופ' יובל אלבשן, והחברים בה גם פרופ' יורם עדן וד"ר קרן בר חוה. במכתב ששלח אוחנה לשלושה נאמר: "בעת הזו, בה המדינה ורבים מאזרחיה מתמודדים עם השלכותיה הכלכליות של המלחמה, אני חושב שנכון יהיה שגם חברי הכנסת יהיו שותפים למאמץ הכלכלי, אותו נדרש לרכז לצורך שיקום היישובים והתושבים". יו"ר הכנסת הוסיף כי יבקש מהוועדה הציבורית "לפעול להעברת המלצה לוועדת הכנסת לבטל את עדכון השכר הצפוי בעוד פחות מחודש".
יש לציין שלא רק שכר חברי הכנסת מתעדכן בכל שנה בהתאם לממוצע במשק, אלא גם שכרם של נשיא המדינה, השרים, השופטים, בכירים במשרדים ממשלתיים, יועצים משפטיים, ראשי רשויות וסגניהם, מבקר המדינה ונגיד בנק ישראל, בכירים ותיקים במגזר הציבורי וחלק מהגמלאים המקבלים פנסיה תקציבית. דרישה לקיים דיון בנושא בוועדת הכספים, טרם נענתה.