ביום ראשון האחרון אושרה בממשלה תכנית החומש של מנהלת תקומה, שהוקמה באוקטובר 2023 לצורך ניהול מערך שיקום העוטף והמשפחות המפונות. התכנית כוללת תקציב של 18 מיליארד שקלים עד 2028, מהם 3 מיליארד שקלים במזומן ועוד 5 מיליארד שקלים בהרשאה להתחייב להוצאה בשנת 2024. יתרת פריסת התקציב ל-2025 עד 2028 תתואם עם משרד האוצר בתכנית המפורטת שתוצג על ידי המנהלת במהלך חודש מרץ הקרוב.
ההקצאה הראשונית למנהלת היא מיליארד שקלים, כאשר 470 מיליון שקלים הם עבור ההוצאות משנת 2023 והשאר מיועדים לשנת 2024. עיקר השימוש של המנהלת בכספים עד כה: 218 מיליון שקלים כמענקים למועצות והרשויות ועוד כ-11 מיליון שקל לרכזי תקומה, כ-270 מיליון שקל עבור פתרונות הביניים לדיור, כ-141 מיליון שקל לבניית בתי ספר עורפיים ועוד כ-30 מיליון שקל לפעילות משל"ט אופק חדש לרבות מרכיבי ביטחון.
כחלק מתהליך העבודה על בניית תכנית החומש של מנהלת תקומה, נעשתה למידה ממקרים דומים שקרו בעבר כמו הפיגועים במגדלי התאומים בניו יורק, אסון הוריקן קתרינה, רעידות האדמה בהאיטי, פוקושימה וניו זילנד, המלחמה באוקראינה וכן פינוי גוש קטיף. מאותם מקרים למדו כי ישנה חשיבות במתן פיצויים כלכליים מידיים ליחידים, משפחות ועסקים שנפגעו וכי יש לשלב את הנפגעים בהליך גיבוש המתווה לשיקום כולל בהגדרה מוקדמת של החזון ותכנית הפעולה לשיקום לפני שממהרים לפעול באופן מיידי. בנוסף, מהפקת הלקחים למדו גם כי ישנה חשיבות ליצירת שיתוף פעולה בין גורמים ציבורים לפרטיים, מיפוי הסקטורים הנפגעים ובניית תכנית אסטרטגית שלוקחת בחשבון את צרכי הדור הנוכחי אך גם את צרכי הדור העתידי.
לפי המתווה הראשוני לפתרונות הביניים של היישובים ובכפוף להחלטת הקהילה, בארי יעברו לקיבוץ חצרים, כפר עזה לשפיים, כיסופים ישהו במלון, כרם שלום באשלים, גבים במזרע, רעים בתל אביב, ורוב היישובים האחרים בחרו להישאר במלונות הנוכחיים שלהם. אנשי המנהלת יחתמו מחר (ד') על 153 דירות בשכונת כרמי גת שבקריית גת, עבור תושבי ניר עוז. הדירות יושכרו מהקבלן, והמנהלת תדאג לרהט כל אחת מהן מכלי המטבח, דרך בגדים ועד מוצרי חשמל וסלון בשווי של עד 80 אלף שקלים. בנוסף, המנהלת תשלם את כל ההוצאות והמיסים השוטפים של התושבים, תקים תשתיות קהילתיות במקומות הביניים ותשלב את הילדים במערכת החינוך המקומית.
תכנית המנהלת מגדירה כי השיקום, הפיתוח והשגשוג של אזור מערב הנגב נוגעים בארבעה מעגלים: חבל, רשויות, קהילות ומשפחות. כך למשל, במעגל של חבל תקומה נכללים הרחבת תשתיות וכבישים, פיתוח אגרוטק כמנוע צמיחה כלכלי, הקמת מתקני ספורט ותרבות אזוריים, פיתוח מדע והשכלה גבוהה באופן אזורי, יצירת ביטחון אישי, תיירות חקלאית, שבילי אופניים, חופי רחצה, הנצחה ומורשת, אנרגיה מתחדשת, מתקני אגירה, טיפול בשטחים פתוחים ועוד. במעגל הרשויות נכללים הרחבת אזורי מסחר ותעשייה, תעסוקה ופנאי, שכונות ביטחוניות, הקצאת צוות מתכננים לכל מועצה, חינוך מתקדם, בתי ספר וגני ילדים חדשניים, דרכי גישה לים ועוד. במעגל הקהילות נכללים מבנים רב תכליתיים, בית עם, ספרייה, חקלאות מתקדמת (מכוני חליבה מתקדמים), צמיחה דמוגרפית יישובית – תב"ע מורחבת, קליטת עלייה ועוד. במעגל המשפחות נכללים בתים חדשים, טיפול בטראומה לאורך זמן, חוסן נפשי ועוד.
אחת הנקודות הכואבות שמודעים אליהם כעת בתקומה היא הסדקים שנוצרו עם הזמן ביישובים ובקהילות שנפגעו, כאשר מספר משפחות ציינו כי אין בכוונתן להצטרף לפתרון הביניים עליו הוחלט, או לחילופין, שאין ברצונן להתגורר שוב באזור. במנהלת מספרים כי המילה "פיצולים" הוזכרה בדיונים מספר פעמים. יחד עם זאת, מבהירים במנהלת כי למרות שהם לא מעודדים פתרונות בודדים במטרה למנוע עוד סדקים בקהילות והמועצות, אין בכוונתם להשאיר אף אחד מאחור. אם משפחה לא רוצה להצטרף לפתרון הביניים של הקהילה, היא תקבל בית בשכירות מלאה וריהוט כולל, עד שניתן יהיה לחזור ליישוב הקבע, ואז המימון עבורם ייפסק. פתרון דומה יינתן למי שהתגוררו בכ-50 מבנים בשדרות שנפגעו בצורה קשה המונעת מהם לחזור לגור בהם בקרוב.