"קומנדו ההסברה" – זהו שמו של מפעל ההסברה שיזם בועז דרי, עובד הייטק צעיר משערי תקווה. אל דרי הצטרפו אלפי מתנדבים ישראלים שחשפו תוכנית לטובת ישראל לעיני מיליוני גולשים ברשתות החברתיות וחשוב מכך – לחסימת חשבונות המפיצים מידע כוזב נגד ישראל.
למעשה, מדובר על מערכת אינטרנטית מורכבת, המאפשרת לאלפי גולשים לשתף סרטונים ופוסטים במאות קבוצות פופולריות ברחבי העולם, בשני קליקים. כל גולש משתף רק כארבעה פוסטים ב-48 שעות, בפעולה הלוקחת מספר שניות עד דקה. מכיוון שהמיזם כולל אלפי מתנדבים, כמות הפוסטים שהמערכת מאפשרת לשתף היא אדירה ונחשפת בפני עשרות מיליוני גולשים בכל יום.
מייסד המיזם בועז איבד חבר קרוב מאוד בטבח בעוטף וקרוב משפחה בימי המלחמה הראשונים. דרי הרגיש שהוא חייב לעשות משהו. מסביב כולם היו פגועים ומלאי זעם וזה התבטא, בין השאר, בפיד בפייסבוק ובווטסאפ. מנגד, התקשורת לא הפסיקה להתלונן על ואקום הסברתי, על סילופי עובדות, ועל לחץ על ישראל להגביר או להפסיק את המלחמה מול החמאס.
"זיהיתי שכמעט כל הציבור משתף את התכנים בעברית ועל הפרופיל האישי שלו, בעוד מעטים מאוד האנשים שמבצעים את הפעולות המתאימות – שהן שיתוף תכנים באנגלית לקהלי יעד מתאימים". לדבריו, מי שמשתף את החברים בפוסטים, בעצם משכנע את המשוכנעים. חלק אמנם פעלו מטעם עצמם באנגלית, למשל כל מיני ספורטאים מפורסמים, שהעידו שפייסבוק ופלטפורמות אחרות חסמו אותם.
"אני מכיר את הפלטפורמות האלה מקרוב, ויש להן כללים ומגבלות מאוד ברורים", אומר דרי, "כללים שמאפשרים לגולשים להפיץ רק מספר מוגבל של פוסטים עם עמדה פוליטית נחרצת או שנויה במחלוקת, בכל יום. כך למעשה ננטשה הזירה ההסברתית בפייסבוק – הרשת החברתית הגדולה ביותר בעולם, המאגדת שלושה מיליארד משתמשים".

דרי זיהה את הצורך והחל לפתח מערכת אינטרנטית על המחשב האישי בבית, שמטרתה להפוך כל גולש שירצה בכך, לשגריר הסברה של ישראל – בשני קליקים בלבד. בין לבין, הוא החל לפרסם קריאות לסיוע בקהילות של מפתחים ובין חבריו. יאיר אור חן, חבר קרוב, נרתם גם הוא למאמץ, וסייע לדרי למצוא פתרונות טכנולוגיים לאתגרים שהמערכת שפיתח הציבה.
"מספר ימים לאחר שהתחלתי את הפיתוח", סיפר דרי, "הבנתי שצריך כאן מנגנון קהילתי שיפעיל את לוחמי ההסברה באופן יום יומי ושיטתי. פניתי לאריה דובדבני, חבר מוכשר, שאמר לי: 'כל מה שצריך לטובת המדינה – אני איתך'. משם התקדמנו והובלנו יחד את הפרויקט בקצב שיא, הן בפן הטכנולוגי והן בפן הקהילתי".
"כל אחד ואחת שרוצים להפוך לשגרירים של קומנדו ההסברה הישראלי, יכולים לעשות זאת תוך מספר שניות", אמר דרי. "כל מה שצריך זה להיכנס לאתר שלנו – ושם הכל מוכן לפעולה". לדברי דרי, המערכת מציגה בפני הגולש תוכן נבחר, על פי רוב סרטון וידאו קצר, שנבחר בקפידה על ידי צוות הקומנדו, שאליו גם מוצמד טקסט מקדים וייחודי באנגלית, שנכתב על ידי קופירייטריות מקצועיות. בפני הגולש גם מוצגת קבוצת פייסבוק שנבחרה מבין מאות אלפי קבוצות פעילות ברשת החברתית, שבה הוא עתיד לפרסם את הפוסט. בלחיצת כפתור הוא מצטרף לקבוצה, ובלחיצת כפתור נוספת הוא מפרסם את הפוסט עם הסרטון.
כאמור, כל גולש שמצטרף למיזם "קומנדו הסברה", יתבקש לשתף לא יותר מ-4 פוסטים פעם ביומיים, כדי למנוע חסימה.
"הרעיון הפשוט הזה, לכאורה", אמר דרי, "הציב בפנינו אתגרים לא מבוטלים, שאת חלקם פתרנו טכנולוגית, ואחרים נעשים על ידי עשרות מתנדבים. שתי מתנדבות מסייעות לנו בבחירת הסרטונים המתאימים ביותר לשיתוף. אנחנו נעזרים גם במנהלת התוכן טל לינדנבאום ובצוות של קופירייטרים העובדים בהתנדבות, לאחר שעברו הכשרה והכוונה מידי מומחים בתחום התוכן וההסברה העולמית".
"צוות התוכן אחראי על ניסוח הפוסטים המקדימים באנגלית לאותם סרטונים", הוא אמר, "כך שיהיו ברמה גבוהה, קולחים, מגוונים ומעניינים. אנו כמובן גם נעזרים בתוכנות AI על מנת לגוון את הטקסטים ולמנוע חזרתיות. כמובן, קיים גם הצורך למצוא קבוצות פייסבוק מספיק פעילות ומשפיעות, וכאלה שמאפשרות שיח שבו מוצגת עמדת ישראל, שלשם כך אנחנו תופרים בימים אלה פתרון טכנולוגי".

לדברי דרי, מה שלא ניתן למדידה, מאבד את ערכו. בשביל למדוד את ההשפעה של המיזם, הוא החליט לשתול בכל פוסט שעולה במערכת, האשטג ייחודי. למעשה, מדובר בשורת אותיות ומספרים אקראית ארוכה וייחודית, שנפתחת בסמל של האשטג.
דרי טען שהדבר מאפשר, כמעט בכל רגע נתון, לבדוק כמה פוסטים שכוללים את ההאשטג קיימים ברשת. לדבריו, בימים אלה, מספר הפוסטים הייחודיים האלה חצה את ה-100 אלף. במילים אחרות, הפוסטים הייחודיים שנוצרו באמצעות המיזם, זכו עד היום ללמעלה מ-100 אלף שיתופים. פוסטים אלה משותפים כאמור בקבוצות גדולות ופעלתניות מאוד בפייסבוק, וכתוצאה מכך פוטנציאל החשיפה שלהם עצום.
שותפו למיזם של דרי למיזם, אריה דובדבני, הוא איש עסקים צעיר המגיע מבית חרדי, שבין השאר מפעיל בית קפה באשדוד, המושבת בימים אלה עקב המצב.
"אני הופקדתי על מערך המתנדבים", סיפר דובדבני, "התחלתי בהקמת קהילת קומנדו הסברה, כשבימים הראשונים היינו עשרות מתנדבים. למרות שזה לא מעט מתנדבים, הבנתי שעם כל המאמץ, אנחנו יכולים לייצר אפקט של טיפה בים, ולכן המשכנו לגייס בכל הכוח עוד ועוד מתנדבים. בימים אלה משתפים איתנו פעולה אלפי מתנדבים מכל קצוות העולם, אנשים שראו את הפעילות שלנו וביקשו להצטרף ולסייע לנו להפיץ את התוכן התומך בעמדת ישראל".
לדברי דובדבני, כיום פועל יחד עמו צוות של 12 מנהלי קהילות בווטסאפ ובפייסבוק בשפות שונות. בימים האחרונים גם נרתמה למאמץ אחת מהשגרירויות של ישראל באמריקה הדרומית לתרגום האתר והתכנים שבו, כדי להרחיב את הפעילות של המיזם גם לדוברי ספרדית.

מתנדבת נוספת שהצטרפה אליהם להובלת המיזם היא עו"ד אווה שטיינמץ, אשר תורמת מהידע המשפטי הנרחב שלה בזכויות אדם ובזכויות ילדים. בד בבד, שטיינמץ ומשרדה עמלים בהתנדבות בהסדרת אפוטרופסות ומשפחות אומנה לילדים שהוריהם נחטפו או נרצחו בטבח בעוטף עזה.
"כמי שעוסקת שנים רבות בזכויות אדם, בעומק המשפטי של חוקי מלחמה של זכויות קטינים והגנה עליהם מפני חטיפות וסחר", אמרה עו"ד שטיינמץ, "גיליתי, כמו כולנו, שחזית ההסברה של ישראל לוקה בחסר. והכוונה להסברה מהן בדיוק זכויות אדם ואילו זכויות אדם חוללו בצורה קשה בימי הטבח. כמו כן, שאלות כמו: מה בדיוק הופך מעשים מסוימים לפשעי מלחמה ואיפה עובר הקו בין אלימות אזרחית או צבאית לבין פשעי מלחמה?, דרשו הסברה גם כן".
"חשוב מאוד להדגיש שבכל מאמצי ההסברה שלנו", הוסיפה שטיינמץ, "אנחנו לא שני עמים שנלחמים זה בזה. זו לא מלחמה על גבולות וחופש. זו מלחמה בין בני אנוש לבין חוטפי ורוצחי תינוקות. וזה חייב להדהד בכל העולם ולא להשאיר ספק בשום מקום. וזה יקרה רק בזכות הסברה מתקדמת, עכשווית ודיגיטלית – בדיוק כמו שיש לנו כאן בקומנדו ההסברה".
נציין כי מיזם קומנדו ההסברה זכה לבולטות רבה באקטון המיוחד שעסק בהסברה ישראלית בחו"ל, ונערך בהשתתפות משרד החוץ ודובר צה"ל. במסגרת האקטון שנערך במטה "אחים לנשק", נפגשו דרי ודובדבני עם קצינים בכירים במערך דובר צה"ל וכן עם בכירים במערך ההסברה הישראלי, כולל איש משרד החוץ לשעבר יצחק אלדן, מייסד ומנהל בית הספר לשגרירים ישראלים ונשיא מועדון השגרירים בישראל, אשר הצטרף גם הוא כמתנדב למיזם.