רשות המסים תבחן את ההיתר לפטור ממס שניתן לעמותת "אחים לנשק", לאחר שנטען כי היא לא עומדת בהתחייבותה שלא לעסוק בנושאים פוליטיים, כך הבהיר היום (ב') ארז אורעד, מנהל מחלקת מלכרי"ם ברשות המיסים.
עם זאת, טרם נשללה מאחים לנשק ההכרה במסגרת סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, אותה קיבלה לפני כחודש וחצי לתקופה של כחצי שנה. הסעיף מאפשר לתורם יחיד לקבל זיכוי מס בשיעור של עד 35% על תרומה לעמותה לתועלת הציבור. במקביל, ועדת vכספים אישרה רשימה של 96 עמותות ומוסדות ציבור שיקבלו פטור ממס לפי סעיף 46, בהן מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים.
במהלך הדיון התפתח עימות בין חברי הכנסת בנוגע להענקת פטור ממס לארגון אחים לנשק, לאחר שהארגון שילב במודעה נגד ראש הממשלה שמות של הרוגים ונרצחים מהמלחמה, ללא רשות המשפחות השכולות – והסיר זאת לאחר מחאה.
ח"כ אלמוג כהן שהגיש את הבקשה לבטל את ההקלה, אמר כי "בדיון הקודם, במהלכו נאמר שזו עמותה ששינתה את הפעילות שלה כך שתוקדש רק למאמץ המלחמתי, ואין לה פעילות אחרת חוץ מפעילות זאת, בירכתי על החלטה לפטור. לפני מספר ימים העמותה לקחה שמות של חללינו הקדושים לצורך התנגחות בממשלה, במדיניות שלה ובראש הממשלה. אין לי בעיה שהתנגחו בראש הממשלה, יש לי בעיה שהפרו התחייבויות".
אורעד הגיב ואמר כי "הדברים הגיעו לאוזנינו, אנחנו יכולים לומר שקיבלנו נתונים ואנחנו בודקים אותם מול העמותה. לנושא גם כך יש אישור מאוד קצר מועד, לחצי שנה בלבד. אני לא יכול לומר איזה נתונים הגיעו לידינו מפאת חיסיון. נבדוק את זה מול העמותה ובסוף הבדיקה נעדכן אתכם". "לזכות העמותה יאמר שהם התנצלו והודו, אז הבירור אמור להיות מאוד קצר, ויש לשלול להם את סעיף 46", קבע כהן מבחינתו.
"אני חושב שאחים לנשק עשו טעות בעצם השימוש של שמות הנופלים, טוב שהתנצלו והורידו", התייחס ח"כ ולדימיר בליאק מיש עתיד. "להבנתי יש הבדל בין התנועה לעמותה, התנועה היא תנועה פוליטית שהוקמה בשנה האחרונה, אך העמותה קיבלה אישור לפי סעיף 46. נחשפתי לפעילותה המבורכת של העמותה למען המפונים, הילדים והעסקים הקטנים. היא הקימה חמ"ל מטורף לזיהוי הנעדרים, מערך הסעות, אין מספיק זמן כדי לתאר את כל מה שעשו, לכן אין מקום לשלול מהם את האישור הזה. אני מבין שיש ניסיון של גורמים מסוימים לפגוע פוליטית בתנועה. אחרי המלחמה אני מתכוון לגייס מספר מסוים של מתנדבים, נסרוק את כל תשומות הרבנים בנושאים הפוליטיים, נזהה את הקשר שלהם לעמותות שקיבלו סעיף 46, ונגיש בקשה מסודרת לשלילת האישורים שלהם".
ח"כ נעמה לזימי הציגה אמירות שונות של עמותת "אם תרצו" שלדבריה היו בעלות אופי פוליטי ושאלה: "האם כל עמותה שעוסקת בקריאה פוליטית שיש בה הסתה, גזענות ואפילו התרת דם או קריאה לאלימות – תיבדק, והאם יכול להישלל ממנה סעיף 46?".
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, אמר בתגובה כי "קבענו בעבר נוהל לגבי עמותות. בג"ץ קבע שאין לנו סמכות להתערב, אנחנו צריכים לראות איך אנחנו מתנהלים בנושא הזה של עמותות ככלל. בנוגע למקרה הזה ספציפית, ברגע שאורעד והיועמ"ש ברשות אמרו לנו שהם בודקים זאת, אנחנו סומכים על בדיקתם. יש מגוון נושאים ועמותות שאנחנו מאשרים, גם כאלה שאני לא מסכים איתם, אבל מדובר בעמותות וגופים שפועלים במגוון נושאים שהמדינה לא פועלת בהם".
עוד נמסר מוועדת הכספים כי ברשימת העמותות הנוספות שאושרו, נמצאים גם מטה המשפחות להחזרת החטופים והנעדרים, חמ"ל החזרת החטופים והנעדרים ובית החולים הציבורי באשדוד.
נציין שבאופן עקרוני אי אפשר לשלול סעיף 46 לעמותה לאחר שאושר לה, וכי עמותה שחורגת מתחום פעילותה הרשום במטרות העמותה – מטופלת על ידי רשות המיסים. במקרה של העמותות הספציפיות שאושרו בהליך מהיר יותר במלחמה, דוגמת "אחים לנשק", האישור שלהן תקף באופן חריג ל-6 חודשים בלבד.
עד היום ועדת הכספים פסלה את סעיף 46 רק ל-2 עמותות שפעלו בניגוד לחוק, לאחר שעניין זה הוכח בוועדה. חוץ מהן, הוועדה לא פסלה את ההטבה לשום עמותה בלי קשר לעמדותיה הפוליטיות והשתייכותה לימין או לשמאל. במקרים אחרים החליטה וועדת הכספים שלא להאריך לעמותות שונות את ההקלות, אך לרוב הוועדה לא שוללת אישורים שכבר ניתנו.