הלחץ האמריקני על ישראל להנמיך את עוצמת הלחימה בעזה ממשיך. אחרי היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן שהגיע בשבוע שעבר, היום (ב') נחתו בישראל שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין ויו"ר המטות המשולבים של ארה"ב, צ'רלס בראון.
זמן קצר לאחר נחיתתם נפגשו השניים עם שר הביטחון יואב גלנט והרמטכ"ל הרצי הלוי בקריה. לאחר מכן התקיימה פגישה עם גם עם ראש הממשלה נתניהו וחברי קבינט המלחמה.
Video: צילום: שחר יורמן
בצל המתקפות הנמשכות על כלי שיט בים האדום, אמר נתניהו לשר ההגנה האמריקני לויד אוסטין כי איום החות'ים הוא "איום על חופש השיט של העולם כולו". אוסטין השיב כי ארה"ב מובילה כוח משימה רב-לאומי "כדי לתמוך בעיקרון הבסיסי של חופש השיט. תמיכתה של איראן בהתקפות החות'ים על כלי שיט מסחריים חייבת להיפסק".
ההצהרות המשותפות של נתניהו ואוסטין נישאו בפתח הפגישה המורחבת של השניים עם חברי הקבינט לניהול המלחמה, בקריה בתל-אביב. כמו עם היועץ לביטחון לאומי סאליבן בשבוע שעבר, ההגדרה הישראלית היא כי המבקר האמריקני נפגש עם חברי הקבינט, אך אינו שותף לדיון הקבינט.

נתניהו אמר כי "אני יכול לומר שכששוחחנו, ציינתי שוב את מחויבותה של ישראל להשיג ניצחון מוחלט מול חמאס. אנחנו חושבים שזאת לא רק המלחמה שלנו, אלא במובנים רבים גם המלחמה שלכם, משום שאתם מובילים את כוחות הציוויליזציה בעולם".
נתניהו ציין כי מדובר במלחמה של ציוויליזציה מול ברבריות: "זהו מאבק מול ציר הטרור האיראני שכעת מאיים לסגור את המעבר הימי במיצר באב אל-מנדב. זהו איום על חופש השיט של העולם כולו. אני מעריך את העובדה שאתם נוקטים בפעולות כדי לפתוח את המצר. זה לא אינטרס ישראלי בלבד, אלא אינטרס של כל העולם המתורבת".

אוסטין השיב כי "מחויבותה של אמריקה לישראל איתנה. אל לאף אדם, ארגון או מדינה לבחון את הנחישות שלנו. בים האדום, אנחנו מובילים כוח משימה רב-לאומי כדי לתמוך בעיקרון הבסיסי של חופש השיט. תמיכתה של איראן בהתקפות החות'ים על כלי שיט מסחריים חייבת להיפסק. אנחנו נמשיך לספק לישראל את הציוד הנדרש כדי שתוכלו להגן על המדינה שלכם, כולל תחמושת קריטית, רכבים טקטיים ומערכות הגנה אוויריות".
הוא הזכיר את הלחץ האמריקני על ישראל להגביר את הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, ואמר כי "אני נמצא פה גם כדי שנוכל לדון בדרכים שבהם נוכל לתמוך בישראל בצורה הטובה ביותר בדרך לביטחון בר קיימא. משמעות הדבר היא טיפול בצרכים דחופים תחילה – עלינו לדאוג שסיוע הומניטרי רב יותר יועבר ל-2 מיליון העקורים בעזה, ועלינו להפיץ את הסיוע הזה באופן טוב יותר".

מאז העסקה במסגרתה שוחררו החטופים, ממשיכות להיכנס כ-200 משאיות סיוע מדי יום לרצועת עזה. אולם תמונות המגיעות מהרצועה בימים האחרונים, מראות כי הציוד שהן נושאות לא מחולק באופן מסודר, כאשר חלקו אף נבזז בכוח בידי צעירים המתנפלים על המשאיות. באופן זה אין דרך לדעת כמה ממנו מגיע אל האוכלוסייה וכמה לידי מחבלי חמאס.
סוכנות רויטרס מדווחת כי בכיר אמריקני אמר לכתבים שהתלוו אל אוסטין בטיסתו כי הוא צפוי לקיים כאן דיונים בנוגע למעבר "לשלב הבא של המלחמה", אליו רוצים האמריקנים לראות את ישראל עוברת. על פי הדיווח, הבכיר אמר כי "מה שקורה היום בפעולות קרקעיות בעצימות גבוהה, בתוספת תקיפות אוויריות, לא יימשך לנצח. זה שלב אחד של המערכה". על פי האמריקנים, אוסטין יאמר כי יש לצמצם את הפגיעה באזרחים עזתיים, ולהתמקד בסיכול בכירי חמאס ושחרור החטופים.
בתמונה שפורסמה בידי משרד הביטחון מהפגישה בין השניים, נראה השר גלנט מציג לאוסטין את "סטטוס הסיכול" של בכירי חמאס.

זו הפעם השנייה בה מגיע אוסטין לישראל מאז הטבח שביצע חמאס ב-7 באוקטובר. אז, שבוע בלבד לאחר שהחלה המלחמה, כבר דיבר שר ההגנה האמריקני על הצורך במסדרונות הומניטריים לאזרחי עזה.
בכנס ביטחוני שהתקיים בארה"ב לפני כשבועיים, אמר אוסטין כי ישראל חייבת להגן על התושבים הפלסטינים ברצועת עזה. "אם אתה דוחף את האוכלוסייה האזרחית לזרועות האויב – אתה מחליף ניצחון טקטי בתבוסה אסטרטגית", טען אוסטין. "הבהרתי למנהיגים בישראל שהגנה על אזרחים פלסטינים בעזה היא גם אחריות מוסרית וגם ציווי אסטרטגי".

על פי דיווח בניו-יורק טיימס, הפעם מגיע אוסטין לישראל כדי להעביר מסר "בוטה יותר" מאשר בביקורו הקודם. התקשורת האמריקנית שמה דגש רב על האירוע המצער של הזיהוי השגוי והירי הצה"לי בשלושת החטופים הישראלים, כדי להצביע לכאורה על כך שישראל אינה מנהלת בעזה לחימה זהירה מספיק.
בתוך כך, בלשכת ראש הממשלה לא מתייחסים אל הפרסומים אודות פגישה היום של ראש המוסד דוד (דדי) ברנע בוורשה עם ראש ממשלת קטאר, מוחמד בן עבד א-ת'אני וראש ה-CIA וויליאם ברנס, פגישה שמטרתה לנסות להניע מהלך נוסף לשחרור חטופים מדי ארגון הטרור חמאס. על פי דיווח בסוכנות הידיעות "רויטרס", גורמי ביטחון מצריים מתארים כי במסגרת העסקה דורש ארגון הטרור חמאס כי ישראל תיסוג אל קווים שייקבעו מראש, תנאי אליו אין הסכמה ישראלית.