ועדת החינוך, התרבות והספורט קיימה היום (ג') דיון משותף עם הוועדה לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל, בנוגע לפתיחת השנה הקרבה. על פי ההערכות של המועצה להשכלה גבוהה, מספר המשרתים במילואים נאמד בכ-30 אחוזים מכלל הסטודנטים באוניברסיטאות, כך שמדובר בקרוב ל-100,000 סטודנטים. שנת הלימודים האקדמית אמורה הייתה להיפתח באמצע אוקטובר, אך נדחתה מספר פעמים בשל המלחמה, ובכל זאת בחלק מהמוסדות, בעיקר במכללות, היא כבר נפתחה.
שר החינוך ויו"ר המל"ג יואב קיש הביע תמיכה בדחייה נוספת של פתיחת שנת הלימודים: "אני בעד, אבל המוסדות יצטרכו לקבל החלטה בעצמן. לאורך כל הדרך אמרנו שנדחה את פתיחת השנה ככל הניתן, מבלי לפגוע בסמסטר. הגענו לנקודה של לפגוע בסמסטר. המלצה האישית שלי היא לדחות בשבועיים, לפגוע בסמסטר הזה, כדי לא לפגוע בסמסטר הקיץ." קצין מילואים ראשי: "אני מסכים על דחייה נוספת. אנחנו בשיח מול המל"ג שעושים בדיקות שלהם".
השר קיש הוסיף כי בכוונתו לקדם העדפה מתקנת ללוחמים: "אוכלוסיית הלוחמים צריכה לקבל העדפה בכניסה ללימודים, הקלות בשכר לימוד ועוד. זה בעיני מאד חסר".
Video: הדיון בוועדת החינוך. צילום: דוברות הכנסת
יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות פרופ' אריה צבן: "דחינו את שנת הלימודים, עם כל הקשיים והמאמץ, בשל הסולידריות עם אנשי המילואים. אנחנו מגיעים לנקודה שבה יש לנו שתי בחירות רעות – האחת להפסיד שנת לימודים והשנייה, לייצר פגיעה זמנית באנשי המילואים. אם נתחיל עם עוד דחייה אנחנו מסכנים את שנת הלימודים. המדינה לא תעמוד בסוף השנה בלי לקבל את מכסת המהנדסים, הרופאים והעובדים הסוציאליים שלה. הכנו מערכים מיוחדים בכל המוסדות, כדי שכל מילואימניק שיבוא וישתלב בשנת הלימודים יסיים אותה בהצלחה. סמסטר הקיץ הוא קצר ונועד לאפשר השלמות למילואימניקים שיגיעו מאוחר. אם תדרסו לנו אותו לא תהיה לנו אפשרות אחרת", הבהיר פרופ' צבן והדגיש: "חייבים לוודא שתקציב ההשכלה הגבוהה לא ייפגע, בטח לא השנה. לא נשאיר אף אחד מאחור".
יו"ר הוועדה לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל ח"כ מיכאל ביטון אמר: "אי ודאות ועננה גדולה מרחפת מעל משרתי המילואים ומעל כלל משרתי כוחות הביטחון, שנאלצים לוותר על ימי הלימודים שלהם לאור הפעילות המוגברת בימי המלחמה. יש גופים אקדמאים שיזמו הקלות ויש שיזמו פחות והפער הזה יוצר מצב אבסורדי ששני לוחמים מאותה יחידה חוזרים ללימודים ומקבלים סיוע שונה מהמדינה. אנחנו רוצים אחידות".
84 חברי כנסת חתומים על הצעת החוק שיזם חבר הכנסת ביטון יחד עם ח"כ יוסף טייב, שמתכוונת להבטיח הקלות לסטודנטים משרתי מילואים. "הצעת החוק הזאת מעניקה סמכויות להעניש מוסד אקדמי שלא יעשה זאת. אם נראה שהמל"ג יצר אחידות ואוכף מול מוסדות שלא מעניקים הקלות למילואימניקים, אולי החוק לא יהיה נחוץ, אבל עברו 70 יום ואין זמן", אמר ביטון. השר קיש הביע תמיכה בהצעת החוק: "לא נכנסתי לכל פרטי החקיקה, אבל אני אשמח שיהיו לנו במל"ג עוד כלים למימוש המדיניות".
Video: קצין מילואים ראשי בוועדת החינוך. צילום: דוברות הכנסת
קצין מילואים ראשי תת אלוף בני בן ארי אמר: "מרבית הלוחמים שלנו הם סטודנטים. מכיוון שחלק מהמוסדות כבר פתחו את שנת הלימודים נוצרו תחושות תסיסה, תסכול ודאגה גדולה בקרב מערך המילואים כשהתחושה שמי שעושה מילואים הוא כביכול יצא פראייר ומי שלא – ממשיך את חייו ללא הפרעה. היום אנחנו מבינים שנצטרך להחזיק כוחות גם בחודש ינואר כשהסמסטר יתחיל והם ייכנסו לפיגור משמעותי. המסר הוא שמי ששירת במילואים יסיים את שנת הלימודים יחד עם מי שלא עשה שירות מילואים. יש לנו רשימות של משרתי המילואים ואחרי אישור של ועדת החוקה נעביר את המידע למוסדות להשכלה הגבוהה כדי שיעשו את ההתאמות הנדרשות".
"לפני 3 שבועות הוצאנו תכנית סיוע מקיפה למילואימניקים, שכוללת גם הגדלת מערך המלגות, מתן שיעורי עזר, פתיחת מועדי בחינות נוספים, הנגשה דיגיטלית של הרצאות וחומרים, וגם נושא הסיוע לבני ובנות הזוג מתוקצב פה", אמרה רכזת השכלה גבוהה במשרד האוצר נועם דן, "ניתן להשתמש בתקציב גם למענה פסיכולוגי. כל מוסד למעשה יתוקצב לפי מספר המילואימניקים שלו. מטרת העל שלנו היא למנוע גרירה של התואר או נשירה ממנו, כך שהם יסיימו את השנה. בנוסף, יהיו קורסים שיתקיימו במקביל עבור מילואימניקים שיגיעו באיחור. חשוב להדגיש שיש שונות גבוהה בין המוסדות – אלה שמתמקצעים במדעי החיים למשל, נדרשים להשתמש בתקציב לעוד תרגולים מעשיים ולכן האחידות בכלי התמיכה היא בעייתית וצריך לשמור על גמישות של המוסדות".
נציגת האוצר הסבירה כי התכנית כוללת רשת ביטחון לשני מוסדות בקו העימות, מכללת ספיר ותל חי וכוללת פטור מלא משכר לימוד לכל סטודנט במוסדות אלה לשנת הלימודים הנוכחית, על מנת לעודד לימודים שם. חברי הכנסת הביעו תמיהה על ההחלטה להעניק פטור גורף משכר לימוד לכל הסטודנטים במכללת תל חי בצפון ובספיר בדרום ולא למשרתי המילואים. "לוחם המילואים שחוזר ממלחמה צריך לקבל הרבה יותר מכל האחרים ולכן הוא צריך לקבל מלגה נוספת על פני מי שקיבל מלגה רק כי הוא בא ללמוד בתל חי ובספיר", אמר חבר הכנסת מיכאל ביטון. חבר הכנסת לימור סון הר מלך: "זאת אפליה שלא צריך להסכים לה", ח"כ דוידסון ציין: "מפזרים פה כסף בלי חשיבה".
יו"ר אגודת הסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה יוכי לוי אמרה: "אצלנו שנת הלימודים נפתחה ב-3 בדצמבר עבור 50,000 סטודנטים והמתווה שלנו רחוק מלהיות אחיד ואיננו ראוי. הסטודנטים הלוחמים נמצאים מאחור, כועסים. ואגב, כל כוחות הביטחון צריכים לקבל הקלות ולא רק משרתי המילואים".