כחודשיים וחצי מפרוץ המלחמה, 71.5% מהיהודים סבורים שהסיכויים למיטוט החמאס מבחינה מדינית וצבאית הינם גבוהים, כך עלה היום (ג') מסקר המכון הישראלי לדמוקרטיה. הסקר נעשה על ידי מכון לזר מחקרים בראשות ד"ר מנחם לזר, ודגם כ-503 אנשים ו-101 בשפה הערבית. טעות הדגימה היא 4.06%.
מהסקר עלה שרוב גדול מהיהודים (81%) סבורים שסבל האוכלוסייה האזרחית הפלסטינית בעזה לא צריך להשפיע על תכנון אסטרטגיית המלחמה של ישראל. זאת לעומת המרואיינים הערבים, שרובם (83%) סברו ההיפך – כלומר שיש להתחשב בכך במידה רבה.
גם בתוך המחנות הפוליטיים מדובר ברוב שהצביע כי מצב הפלסטינים לא צריך להוות גורם שישפיע על ישראל בתכנון המערכה, כאשר בימין יש כמעט קונצנזוס (89%), במחנה המרכז למעלה משלושה רבעים (77.5%) הסכימו עם האמירה, וכך גם קצת יותר ממחצית השמאל (53%).
באשר לשתי מטרות המלחמה המרכזיות שהציבה הממשלה, מיטוט התשתית המדינית והצבאית של החמאס והחזרת כל החטופים, כשני שלישים מהמרואיינים מכלל המדגם סבורים שהמטרה הראשונה, מיטוט החמאס, היא ברת השגה.
במחנה השמאל שיעור אלו הסבורים שסיכויי ישראל להשיג את שתי המטרות הוא הנמוך ביותר (47% מיטוט החמאס, 23% החזרת כל החטופים), בעוד בימין הוא הגבוה ביותר (79% ו-37% בהתאמה), כאשר המרכז עומד בתווך (68% ו-28%). בקרב האוכלוסייה הערבית, שליש בלבד מאמינים כי סיכויי ישראל למוטט את החמאס מדינית וצבאית גבוהים, לעומת קרוב למחצית (48%) שמאמינים לסיכוי גבוה להחזיר את כל החטופים.
בנוסף, הנסקרים נשאלו האם הם מרגישים כעת קרובים או רחוקים יותר מהדת, בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה. כשליש ענו שאכן הם מרגישים כיום קרובים יותר לדת (34%), בייחוד בקבוצות הדתיות יותר: חרדים 59%, דתיים 58%, מסורתיים דתיים 56%, מסורתיים לא דתיים 37% וחילונים 15.5% בלבד.
הסקר עסק גם בפוליטיקה, כאשר למעלה משני שלישים מכלל המרואיינים סבורים שיש לקיים בחירות לממשלה מיד עם סיום המלחמה (בסה"כ 69% מתוכם יהודים – 66%, ערבים – 84%). במחנה השמאל (בקרב האוכלוסייה היהודית) יש על כך קונצנזוס מלא (98.5%), וכך סבורים גם רוב מכריע מהמרכז (85%). בימין לעומת זאת, רק כמחצית היו רוצים שלאחר המלחמה יתקיימו בחירות (51.5%). בנוסף, רוב המרואיינים ציינו כי יצביעו לאותה מפלגה לה הצביעו בבחירות האחרונות או למפלגה אחרת באותו הגוש (57%).