כחצי יממה אחרי חשיפת החקירה נגד סוהרי שב"ס החשודים בתקיפת אסיר ביטחוני בכלא, עורך דינו של הנחקרים הגיב ואמר כי "מרשי אינם מוכנים שיתייחסו אליהם כמו לעבריינים ועומדת להם חזקת החפות. האופן בו התייחסו אליהם מצריך שינוי תפיסתי מן היסוד. הגיע הזמן להבין שאנו צריכים לפעול בכל האמצעים לשמירה על חיי הסוהרים אשר שומרים על חיינו".
הלילה (ה') הותר לפרסום כי היחידה הארצית לחקירות סוהרים בלהב 433 חוקרת חשד לאירוע אלים שאירע לפני כחודש בכלא בדרום הארץ. השבוע נחקרו 19 סוהרים במשרדי היחידה ובתום חקירתם שוחררו בתנאים מגבילים. החקירה נמשכת.
האירוע שעומד במרכז החקירה הוא מותו של אסיר ביטחוני בכלא קציעות. מדובר בתאיר אבו עסב, בן 38 מאזור קלקיליה, איש פת"ח שהורשע בעבירות טרור – בהן נסיון רצח, ירי, קשירת קשר לגרימת מוות בכוונה ועוד. הוא נידון ב-2005 למאסר של 25 שנים, מתוכן ריצה עד מותו 18 שנה. בחצות הוטל האיסור לפרסם את פרטי הפרשה, וניתן לומר כי על פי החשד הסוהרים הפעילו נגדו כוח פיזי שגרם למותו. גופתו נותחה, אך בשלב זה אין קביעה חד משמעית של נסיבות המוות.
עורכי הדין עדי קידר וחי הבר מארגון חוננו, אשר מייצגים קבוצה מאנשי השב"ס, הגיבו להרחקתם ותקפו את התנהלות שב"ס באירוע. עו"ד חי הבר אמר כי "הסוהרים משרתים שנים רבות ללא כל דופי. מאז אירועי ה-7 באוקטובר הם עושים לילות כימים בעבודתם תוך סיכון חיים של ממש. מדובר באירוע בו מחבל החל להתפרע והיווה סכנה לכוח ולכן הסוהרים פעלו לנטרל אותו על פי ההנחיות. מרשיי אינם מוכנים שיתייחסו אליהם כמו לעבריינים ועומדת להם חזקת החפות. האופן בו התייחסו אליהם מצריך שינוי תפיסתי מן היסוד. הגיע הזמן להבין שאנו צריכים לפעול בכל האמצעים לשמירה על חיי הסוהרים אשר שומרים על חיינו".
"מאז פרוץ המלחמה בוטלו הטבות רבות שהיו לאסירים הביטחוניים", אמר עו"ד קידר, "מה שהביא להסלמה בהתנהגותם והתנגדות לקיום הוראות שב"ס. גם באותו אירוע פעל הכוח לפי ההנחיות והצרכים שהיו באותו יום. אין כל קשר בין השימוש בכוח שנעשה לבין פגיעה או פציעה כלשהי, ובטח לא למותו של המנוח. חבל שפיקוד שב"ס מפנה עורף לסוהרים שעושים מלאכתם נאמנה בעבודה קשה ומאתגרת. בנוסף, יחסה של המשטרה לסוהרים לאחר חודש ימים מהמקרה, במהלכו הם מאפשרים לסוהרים להמשיך ולעבוד באגפים עם כל הקושי והאתגר הכרוך בכך – ואז לפתע הם הופכים בעיני המשטרה לעבריינים באופן בו הם חוקרים ומתייחסים אליהם – היא מקוממת. זאת בנוסף לתנאי השחרור שתואמים חשודים עבריינים ולא עובדי ציבור מסורים".
אחיו של אחד הסוהרים תקף את החקירה נגדם: "ביזיון, אחי שנים ארוכות בשירות אינטנסיבי, מסכן את עצמו בעבודה יומיומית בכוחות הביטחון. מאז ה-7 אוקטובר העבודה מאתגרת וקשה יותר, יש המון ניסיונות להפס"דים ופיגועים כלפי אנשי שב"ס. מדובר במחבלים מסוכנים. אחי נשלח לשם בשם כולנו, לעשות עבודה קריטית וחשובה במלחמה הזאת. לא ייתכן שעלילה של כמה מחבלים תביא לפגיעה בכל כך הרבה לוחמים שלנו. המערכת חייבת לגבות את אנשיה – גם בסמטאות בעזה, וגם באגפים הביטחוניים עם המחבלים המסוכנים. אנחנו לא נוכל להשלים עם זה, לא נשקוט עד שהצדק ייצא – ניתן גב לאנשי הביטחון שלנו".