3983 משרתי מילואים שגויסו במסגרת המלחמה מתמודדים בבחירות לרשויות המקומיות, כאשר 70 מתוכם מועמדים לראשות עיר או מועצה אזורית, כך עולה מנתונים שפורסמו היום (א') על ידי לשכת הרמטכ"ל. כמו כן, הובהר כי "ישנם משרתים המתמודדים בבחירות, שמטעמים מבצעיים לא ניתן יהיה לשחררם".
במכתב מטעמו של הרמטכ"ל, נאמר כי מועד הבחירות לרשויות המקומיות היא "סוגיה מדינית לאומית, צה"ל פועל בהתאם להחלטת הדרג המדיני, נערך לקיום הבחירות ואינו נוקט עמדה באשר למועד הבחירות". המכתב מתפרסם לקראת ישיבת הממשלה שמתכנסת בבסיס הקריה בתל אביב, שם ידונו השרים במועד קיום הבחירות, לקראת הדיון בבג"ץ בהמשך החודש.
עם זאת, בלשכת הרמטכ"ל פירטו על משמעות קיום הבחירות בצבא במהלך המלחמה. בין היתר, נכתב כי "יש להיערך לאפשרות של מימוש זכות הצבעה מחץ לגבולות ישראל, ככל שמשיקולים ומשיקולי שמירה על שלום המשרתים לא ניתן יהיה לאפשר הוצאת משרתים משטח הלחימה בתוך רצועת עזה לצורך הצבעה".
"בנוסף יש לטפל בנושא אמצעי הזיהוי של החיילים לטובת הזדהות והצבעה בקלפי", נאמר במכתב, "במקומות בהם מטעמים מבצעיים וביטחוניים חל איסור לשאת אמצעי זיהוי הדרושים כיום לצורך הצבעה. כמו כן, יש להאריך את ההצבעה המוקדמת בצה"ל מ-72 שעות ל-8 ימים לאור היקף הסד"כ המשמעותי העשוי להיות בשירות במועד הבחירות ובסמוך לו".
על פי פקודות הצבא, משרתי מילואים ששמם נכלל ברשימת מועמדים בבחירות לרשויות מוקפאים משירות מילואים, אך רבים מהם החליטו להמשיך בשירות. משכך, הובהר במקביל כי "על מתמודד בעת שירות מילואים פעיל חל איסור לעסוק בתעמולת בחירות".
"עדיין לא מאוחר לתקן", הגיב שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ בעקבות הודעת צה״ל על המשמעויות של קיום הבחירות לרשויות המקומיות בזמן מלחמה. "אסור לפגוע במילואימניקים ובאחדות העם. צו השעה הוא לדחות את הבחירות המקומיות לאחר המלחמה ואני מקווה שהממשלה תקבל בהקדם את ההחלטה הזו בהסכמה".
לאחר קבלת העמדה מלשכת הרמטכ״ל בסוגיית הזכות לבחור ולהיבחר בקרב חיילי המילואים, פנה שר הפנים משה ארבל לראש הממשלה בבקשה לקיים דיון בישיבת הממשלה היום, אליו יוזמנו נציגי צה״ל אשר יפרטו בפני השרים את המצב העדכני. הממשלה במליאתה תכריע בסוגיית מועד הבחירות אחר קיום הדיון, זאת בעקבות שאלת מועד קיום הבחירות שמעוררת מתיחות בין ראשי סיעות הקואליציה.
על ארבל גוברים הלחצים מצד חברי כנסת ומתמודדים לדחות פעם נוספת את הבחירות, לאחר שלפני כשבועיים הודיע ארבל כי הבחירות יתקיימו ב-30 לינואר ואחרי שאלו נדחו מה-31 באוקטובר בעקבות הלחימה בעזה ובגבול הצפון. בנוסף, הודיע ארבל שהוא מחריג 14 רשויות שבהן הבחירות יתקיימו חמישה חודשים לאחר חזרת התושבים לבתיהם.
מתמודדים ומתמודדות רבים בבחירות לרשויות המקומיות, הן למועצות העיר והן לראשותה, קובלים על ההחלטה לאור גיוסם לשירות מילואים וכך גם עובדים ומתנדבים במטות הבחירות. לאור זאת, במפלגות הציונות הדתית, עוצמה יהודית, יהדות התורה וש"ס כי הם מוכנים לדחות את מועד הבחירות.