ועד ראשי האוניברסיטאות פרסם היום (א') מתווה לפתיחת שנת הלימודים האקדמית בתיאום צה"ל, במסגרתו שנת הלימודים תחל בשתי פעימות: הראשונה ב-31 בדצמבר לסטודנטים שאינם נמצאים בשירות מילואים וכעבור מספר שבועות לסטודנטים משרתי המילואים שיחלו את לימודיהם בשבוע למידה מרוכז.
בעקבות המתווה שפורסם הודיעה אוניברסיטת בר אילן, ששליש מהסטודנטים הלומדים בה משרתים במילואים, על תוכנית "אפוד אקדמי" הכוללת סל הטבות אקדמיות ומנהליות, תמיכה רגשיות וחונך מלווה, שתאפשר גם ללוחמים שחוזרים משדה הקרב להשתלב בשנה האקדמית.
בפעימה השנייה חיילי המילואים המשוחררים בלבד צפויים להגיע לקמפוס במשך שבוע, במהלכו הסגל האקדמי וצוות האוניברסיטה יפעלו במרוכז במטרה להביא את המשרתים לכדי נקודת פתיחה שוויונית.
באוניברסיטה מציינים שדחיה נוספת של שנת הלימודים לא תאפשר את סיומה, תוביל לביטול שנת הלימודים ותמנע את ההכשרה של הבוגרים שהמשק משווע להם.לטענתם דחייה תפגע בסופו של דבר בחוסן ובשיקום העתידי של המדינה.
מתווה שתי הפעימות יתווסף להטבות המוצעות כבר היום לחיילי וחיילות המילואים כגון: נקודות זכות אקדמיות, ציון עובר בשני קורסים שלא יכנסו לממוצע, שלושה מועדי בחינה בכל קורס כאשר הציון הגבוה מבין המועדים הוא הקובע, הקלטות שיעורים, תרגולים מתוגברים, פטורים ומלגות ייעודית למימון שכר הלימוד בסכום ממוצע של 5,000 שקלים לסטודנט.
להלן עקרונות "האפוד האקדמי":
1הכרה בשירות מילואים כפעילות המזכה בנקודות זכות אקדמיות. סטודנטים לתואר ראשון ששירתו לפחות 14 יום במילואים, מהם 5 ימים ברצף, יהיו זכאים לפטור מנקודות זכות. ככל ששירתו יותר ימים יקבלו יותר נקודות זכות, עד לתקרה השווה לשלושה קורסים בתואר. סטודנטים לתואר שני יוכלו לקבל פטור מקורס אחד החל מהיום ה- 21 למילואים.
2זכות לבחור ציון "עובר" שלא יכנס לממוצע התואר. מדובר בהטבה לשני קורסים אותם הסטודנט עבר בהצלחה, בהם הציון המספרי יומר לציון ״עובר״ והוא לא ייכנס לממוצע. הטבה זו תקפה גם לבני זוג של משרתים במילואים ולהם ילדים מתחת לגיל 13, למפונים מביתם עקב המלחמה וגם לאנשי כוחות הביטחון.
3 מועד שלישי. מועד ג' יינתן לסטודנטים ששירתו מינימום של 10 ימי מילואים וכן סטודנטים ששירתו שירות מילואים בצו 8 של 5 ימים רצופים לפחות, במהלך תקופת הבחינות או במהלך הסמסטר, או 21 ימים במצטבר (ומבלי שהיו 5 ימים רצופים) במהלך הסמסטר שלפני תקופת הבחינות. הציון הסופי יהיה הגבוה מבין שני הציונים שהסטודנט קיבל אם נבחן בשני מועדים.
4 סיוע בהשלמת חומר. סטודנטים אשר שירתו במילואים בתקופת הסמסטר יהיו זכאים לסיוע בהשלמת חומר הלימוד באמצעות הרצאות ותרגולים מיוחדים עבורם, פגישות הדרכה מיוחדות עם מרצה/מתרגל הקורס, שיעורי חזרה, סיוע של סטודנט מצטיין וכן כל מעטפת עזרה נוספת שהמחלקות שבהן הסטודנטים לומדים יחליטו עליהן. כמו כן, המרצים יקליטו את כל ההרצאות וישתדלו להקל עליהם בנושא הגשת תרגילים ומטלות ביניים, בהתאם לשיקול דעת המרצים. רכזי המילואים שבכל מחלקה יהיו אחראים על הדאגה האישית לכל הסטודנטים ששירתו במילואים כאמור.
5 סיוע כספי. הוקם מערך תמיכה וסיוע בתשלומי שכר הלימוד. הטווח יושפע מאורך שירות המילואים, שירות קרבי או אחר, מצב סוציו אקונומי, מפונים ועוד קריטריונים מסוג זה. כך למשל דיירי מעונות מגויסי צו 8 או משרתי מילואים זכאים למלגת סיוע במימון שכ"ד לחודשים אוקטובר, נובמבר ודצמבר 2023 בנוסף למלגת שכר לימוד. בנוסף, ובהתאם למחלקה האקדמית ולצרכים כל מילואימניק יקבל חונך אישי אשר יהיה אמון על תכלול המענה האקדמי, המנהלי והרגשי.
פרופ' אריה צבן, נשיא אוניברסיטת בר-אילן הסביר שחיוניות פתיחתה של שנת הלימודים נובעת מכך שחוסנה ושיקומה של מדינת ישראל נשענים על: "יותר מ-80,000 הרופאים המהנדסים הפסיכולוגים, הכלכלנים, המורים וכלל האקדמאיים, המוכשרים מדי שנה על ידי מערכת ההשכלה הגבוהה ומאפשרים למדינת ישראל להיות מדינה מתפקדת, חזקה, יוצרת ובעלת חוסן להתמודדות עם הקשיים העומדים בפניה".