15 שופטי בג"ץ השלימו בימים האחרונים את פסק הדין בעתירות נגד חוק הסבירות: שמונה שופטים, בראשות הנשיאה בדימוס חיות, כתבו החלטה בעד הפסילה. שבעה שופטים, בהם השופט סולברג, התנגדו לפסילה. כך פורסם אמש (רביעי) בחדשות 12.
הפרסום עורר הדים במערכת המשפטית ובמערכת הפוליטית. בהודעה של הרשות השופטת הובהר כי כתיבת פסק הדין טרם הושלמה והודגש כי הם "רואים בחומרה רבה הדלפות בלתי מוסמכות ולא נתייחס לכך. פסק הדין יפורסם לאחר שתושלם כתיבתו.
יו״ר ועדת החוקה חה״כ שמחה רוטמן תקף ואמר: "בימים אלה, כשחבריי ואני בכנסת מעבירים את כל החוקים בהסכמות ובקונצנזוס כדי לשמר את אחדות העם ואחדות הכוחות הלוחמים, מתן פסק דין תקדימי המשנה את עקרונות היסוד של מדינת ישראל על חודו של קול הוא מעשה חסר אחריות לאומית", טען רוטמן.
הוא קרא לבית המשפט העליון ולשופטיו "להתעשת ולהתחבר לרוח האחדות והאחריות המפעמת בכל שדרות הציבור, ולהימנע מיצירת מחלוקת לא נדרשת בעם". ואמר עוד כי "אני וחבריי נמשיך ונעשה הכל כדי לוודא שלקחי ה-7/10 יופנמו ושהשינויים הנדרשים וההכרחיים במערכות השלטון כולן ובמערכת המשפט, יתבצעו על ידי נבחרי העם, בהסכמות רחבות, כיאה למדינה דמוקרטית".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' יצא גם כן נגד החלטת השופטים. "מאות אלפי לוחמים ומפקדים בסדיר ובמילואים מוסרים את נפשם למען הכלל עכשיו בכל החזיתות, 2 מיליון אנשים מפחדים מהדפיקה בדלת, ויש מי שמתעקשים להחזיר אותנו ל-6 באוקטובר". על פסילת חוק יסוד אמר כי "לראשונה בתולדות המדינה במחטף וברוב דחוק, ההחלטה מצערת ומעמיקה עוד יותר את הפילוג והמחלוקת ואת חוסר הבנת גודל השעה. כפי שהכנסת לא מקדמת כעת חוקים שבמחלוקת, כך ראוי ומצופה משאר מוסדות השלטון. זמן לניצחון ולאחדות"
"לבג"ץ אין סמכות לפסול חוקי יסוד. נקודה. סימן קריאה", אמר השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. "עצם קיום הדיון שהתקיים אודות החקיקה היה חמור, וכעת הכוונה לפסול את חוק היסוד, תוך הדלפת פסק הדין מראש לתקשורת – חמורה שבעתיים. הציבור הוא זה שבוחר את נציגיו, ומכוח בחירתם נבחרי הציבור מחוקקים חוקים. כך הדברים עובדים במדינה דמוקרטית מתוקנת. שופטי בג"ץ חייבים לגלות אחריות לאומית ולקבל את הכרעת העם – ולא לנסות להפוך את ישראל לדיקטטורה משפטית באופן מלא".
מהליכוד היחיד שהגיב היה שר התקשורת שלמה קרעי שתקף את השופטים. "בזמן שמדינתנו היהודית והדמוקרטית נלחמת בכל הכח באויב אנטי דמוקרטי ואנטי ציוני, מחליטה חבורה של שופטים, על חודו של קול, לכרסם ביסודות המדינה היהודית והדמוקרטית, בתקווה שרעמי התותחים ועשן הפגזים יהוו עבורם מסך של אש ועשן, בדיוק כמו לפני 30 שנה, מיד לאחר רצח רבין. עם או בלי קשר למלחמה, גם בג״צ לא יכול ליצור לעצמו סמכויות יש מאין ולקעקע את יסודות הדמוקרטיה בישראל".
"זו לא העת להתווכח. עכשיו העת לאחדות", קרא קרעי, "אבל אם יחליט מי שיחליט לדרדר את מדינת ישראל לפי התהום, נצטרך להידרש לכך באופן מיידי. נלמד מהדמוקרטיות הטובות ביותר, נקים בית משפט לעניינים חוקתיים שייבחר על ידי הכנסת, ונאזן ונבלום את הדיקטטורה המשפטית שקורמת כאן עור, גידים ושרירים".