תימור עקלין, מוסלמי שהתגייר בשנים האחרונות, האזין היטב לדרשתו של המופתי של ירושלים, מוחמד חוסיין, במסגד אל־אקצה ביום שישי שעבר. בין שלל מנטרות משמימות שהמופתי מכביר בהן בדרשותיו כדי להרדים את השלטונות הישראליים המאזינים, עקלין זיהה מסרים מוסווים הנתפסים כתמימים לגמרי לאוזן שאיננה מורגלת בערבית ובמקורות האסלאמיים – אולם רחוקים מלהיות כאלה. הרשויות הישראליות העוקבות בעניין אחרי הדרשות השבועיות בהר הבית אינן מסוגלות להבחין בדקויות אלו, וגם אם כן – אינן מצליחות להצביע על ראיה מוחלטת לכך שמדובר בהסתה, אבל בהחלט בזה מדובר.
כך למשל קלט עקלין שכאשר המופתי המתוחכם, שזכה בתעודת הוקרה מחיזבאללה ב־2018, שואל את שומעיו רטורית מתי יגיע ניצחון הא־ל, ומשיב ש"ניצחון הא־ל קרוב", הוא מתייחס למעשה ישירות למנהיג חיזבאללה חסן נסראללה. "נסר" בערבית פירושו ניצחון ו"א־ללה" הוא כידוע א־לוהים. כלומר חוסיין לא כיוון רק לא־ל הכול יכול שיביא לטובים ניצחון, אלא הבהיר באופן שמובן רק לדוברי ערבית על בוריה שהוא מצפה גם לבואו הקרוב של מנהיג ארגון הטרור הלבנוני במסע ניצחון אסלאמי. זאת בעוד קשבי הרשויות הישראליות העוקבים מן הסתם אחר הדרשות האסלאמיות, אינם חושדים בדבר.
לחוסיין היסטוריה של שלהוב המונים לטרור וכאמור גם קשר ישיר עם ארגונו של נסראללה. במסווה של נאום דתי תמים, מסביר עקלין, חוסיין עוסק בהסתה ומהלל את השהידים. "בין השאר הוא קרא בדרשה ללכת בדרכם", מסביר עקלין. "בדרשה שלו הוא משבח שוב ושוב את המוראביטין – מושג טעון מאוד באסלאם שמשמעו מתבצרים או 'אלה הנאחזים באדמה' – ומאריך להסביר עד כמה לשכון בעפר טוב יותר מאשר להלך על פניו ועד כמה גן העדן טוב בהרבה מארצות החיים. ובקיצור, כמה טוב להפוך לשהידים".

בהמשך הדרשה התייחס חוסיין ישירות לנעשה בעזה: "רחמי הא־ל על כל השהידים, ועל כל מי שלא ידוע אם הפך לשהיד או לא", הוסיף בהתייחס לאלפי הנעדרים הקבורים בהריסות או לחלופין במנהרות הטרור. ביחס לעזה מציין המופתי עד כמה א־ללה מברך את "כל אלה העומדים איתן ומגינים על האדמה", כשכוונתו מובנת היטב לשומעי לקחו האסלאמים כמכוונת לאלו הצועדים אל מותם למענה, "ואת אלה הנאחזים באומה ובקדושתה". ביחס לירושלים משתמש חוסיין בביטוי האסלאמי "בית אל־מקדס", ביטוי שנשאב כמובן מבית המקדש היהודי. חוסיין קרא שוב ושוב במהלך הדרשה ל"אנשים המוצבים בבית אל־מקדס או בפאתי בית אל־מקדס להיאזר בסבלנות" מפני שהניצחון קרוב. וגם נסראללה קרוב.
"כשחוסיין מדבר על סבלנות – 'סבּר' בערבית", מסביר עקלין, "בעולם המושגים המוסלמי המובן שלה שונה לגמרי מהאופן התמים שבו נתפסת המילה הזו בעברית. סבר מבחינת המוסלמי הממוצע פירושו למשל להמתין כמה חודשים בתוך מנהרה, להיות נתון בתנאים קשים ולהתאפק ולדעת שבסופו של דבר תנצח".
"ירושלים הקדושה היא הלב של פלסטין", המשיך המופתי ושיגר משם ברכה לכל "החסידים והשהידים והשכולים והאסירים והעצורים, והכורעים ומשתחווים במסגד אל־אקצה המבורך ובכל חלק בארצות המוסלמיות. בני עמנו הסבלני המוצבים בעזה, ממרומי הדוכן הנכבד הזה אנו מבקשים רחמים על כל חללינו הצדיקים, הנכבדים יותר מאיתנו, כשם שאנו מצדיעים לאסירינו האמיצים. היו סבלניים, התמידו והתמידו. אנו מבקשים מא־לוהים הכול יכול ממרומי הדוכן הנכבד הזה להקל על מצוקתם ולהקל על ישועתם, כי הוא מסוגל לכך".
הוא מצטט פסוק מהקוראן המשבח את סבלנותם של מאמיני הא־ל ומוסיף: "פסוק נעלה זה רומז למה שקרה לעמים קודמים ולנביאיהם. הצבועים פעלו לחסל את הקריאה האסלאמית. היו קשיים ומצוקות, אבל הייתה סבלנות, היתה נחישות של עם סבלני, ובסוף א־לוהים גאל את המוראביטין וגרם לאויביהם להתאבל. אני מתפלל למען נשמות השהידים".
היסטוריה של הסתה
המופתי מוחמד אחמד חוסיין (75) נהנה מוותק של יותר מיובל שנים בחצרות הר הבית. עוד כנער למד בבתי הספר האסלאמיים שם. בכתבה עתיקה מ"מבט לחדשות" של הערוץ הראשון מחנוכה תשנ"ה (1994) אפשר לראות את חוסיין, אז מנהל מסגד אל־אקצה, מאבד את עשתונותיו לנוכח חבורת יהודים שפלשה להר הבית דרך שער השבטים, שער שנועד למוסלמים בלבד: "לך מפה", זעם אז חוסיין על יהודה עציון שהוביל את הקבוצה הפורצת יחד עם אסיר ציון לשעבר, יוסף מנדלביץ'. "זה לא שלכם, חתיכת כלב", הוסיף השייח'. "אתה פוגע בכל הדתות. תסתלקו מפה אתה והחבורה שלך. יאללה, תסתלק". "הוא אומר שזה (ההר. א"ס) לא שלנו", נימק אז השייח' באוזני הכתב את הסיבה להתנפלות אנשיו על קבוצת היהודים העטופה בטליתות. "זה של היהודים?!".
המופתי הירושלמי מתגורר בשכונת ג'בל מוכבר ובעל תעודת זהות כחולה. על פי קורות החיים הרשמיים שלו, המופיעים באתר המועצה ההלכתית המוסלמית שבראשה הוא עומד, בשנת 1969 סיים חוסיין את חוק לימודיו בבית הספר השרעי שבהר הבית. תואר ראשון בלימודי אסלאם השיג בפקולטה לשריעה באוניברסיטת ירדן בשנת 1973, ותואר שני בלימודים אסלאמיים עכשוויים רכש באוניברסיטת אל־קודס המקומית. בשנים הבאות שימש חוסיין בתפקידים שונים במוסדות הווקף בהר ובין השאר ניהל את בית הספר שבו למד שנים אחדות קודם לכן. משנת 1982 החל חוסיין לשאת דרשות במסגד אל־אקצה ומשנת 1986 ועד למינויו בידי אבו־מאזן כמופתי בשנת 2006, שימש השייח' כמנהל המסגד.
לחוסיין היסטוריה של התבטאויות הרבה פחות מעומעמות מהסגנון שהשמיע באל־אקצה בשבוע שעבר. שלושה חודשים בלבד אחרי כניסתו לתפקיד המופתי, בראיון שהעניק לאתר "מדיה ליין" וכשנשאל על יחסו לפיגועי התאבדות, הסביר חוסיין שמדובר ב"חלק מההתנגדות הלגיטימית של העם הפלסטיני". "זכותו של העם הפלסטיני לעסוק בהתנגדות עד סיום הכיבוש", הצהיר. בתוכנית דת בערוץ הטלוויזיה של הרשות בשנת 2012 כינה חוסיין מחבלים שגופותיהם הושבו בידי ישראל לרשות "נשמות אצילות": "הם מתו למען מטרות עצומות. השמירה על המולדת הזו ועל כבוד בני העם הפלסטיני הן מהמטרות החשובות ביותר שלמענן הם מתו. הם נתנו את הדבר הנעלה ביותר שאדם יכול לתת בעולם הזה, את החיים. הנשמות האצילות האלו ניתנו למען א־ללה, למען הכבוד, למען המולדת, למען כל הערכים החשובים, שהמאבק, הג'יהאד וההקרבה של בני העם הפלסטיני מגלמים".
בלוויה שנערכה למחבלים הללו כעבור ימים אחדים, ובנוכחותם של בכירי הרשות כולל אבו־מאזן, קרא המופתי להמונים ללכת בדרכם של ההרוגים: "אנו מקבלים לידינו היום את הקבוצה המובחרת הזו, מקבלים ברוב פאר את השהידים הללו. בעוד אנו מלווים את השהידים אל גן העדן, היו שמחים: ברצונו של א־ללה, עדיין קיימות בקרבנו קבוצות מובחרות כאלו של שהידים, ועדיין יש לנו הנהגה נדיבה, ועדיין יש לנו את העם הזה, אשר מעולם לא חסך, ולעולם לא יחסוך בהקרבה למען האדמה המבורכת הזו, למען המולדת הזו, למען ירושלים ומקומותיה הקדושים, למען כל העפר הטהור של פלסטין האהובה. אחים נכבדים, המעמד הוא עצום, כשמקיפות אותנו נשמות השהידים הנכבדים. נשמותיהם פונות אלינו ואומרות לנו ללכת בדרכם".
"הנה יהודי מאחוריי, בוא והרוג אותו'"
ב־2012, בכנס לרגל יום השנה לייסוד ארגון "פתח", קרא גלויות לרצח יהודים, בצטטו פיסקה מוכרת ממסורת מוסלמית – חדית' – הגורסת: "תחיית המתים לא תגיע עד שתילחמו ביהודים. היהודי יתחבא מאחורי אבנים או עצים, והאבנים או העצים יקראו: 'הו מוסלמי, הו עבד א־ללה, הנה יהודי מאחוריי, בוא והרוג אותו'". נתניהו קרא אז לחקור את המופתי וחוסיין אכן עוכב לחקירה, אולם ההליכים המשפטיים נגדו לא התקדמו מעבר לכך.
באביב 2018 יצא המופתי ללבנון כדי לזכות באות הוקרה על פועלו, בכנס שנערך בחסות חיזבאללה. באירוע נאם סגן מזכ"ל ארגון הטרור השייח' נעים קאסם, ובכיר חמאס ח'אלד משעל נשא בו דברים בשידור חי בוידאו. בישראל קראו להעמיד את חוסיין לדין עקב כך, אבל לא ידוע שדבר זה אכן נעשה.
ערב תשעה באב תשע"ה, 2015, הקצין חוסיין את הקו המאיים, הפעם בשל מה שכינה "פלישה למסגד אל־אקצה", ובעברית מדוברת – עליית יהודים להר לרגל מועד החורבן. סוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית "ופא" ציטטה את דברי המופתי ביחס לעליית היהודים שהוגדרה על ידו "טינוף רחבת המסגד". חוסיין קרא בהזדמנות ההיא "לאומה הערבית ולאומה האסלאמית לבצע את חובתן ולהגן על מסגד אל־אקצה ועל ירושלים, כדי לשמור על טהרתה של עיר הקודש ולמנוע את ניסיונות הטינוף, הזיוף והייהוד שמתבצעים במלוא המרץ". "בני עמנו", סיכם, "ייאחזו בעקשנות במסגד שלהם, ולא משנה מהו המחיר ומהם הקורבנות שהדבר ידרוש".