תוכנית חדשה, ביוזמת משרד העלייה והקליטה, תעביר עולים חדשים גיור ממלכתי כבר בתקופה הראשונה לאחר הגעתם לישראל, כך נחשף השבוע. זאת לאחר שעד היום הליך הגיור הממלכתי עבור צעירים מעל גיל 18 התקיים במסגרת "נתיב", הקורס הצבאי, או לאחר מכן במסלול אזרחי.
"מרכזי צעירים" הפזורים ברחבי ישראל משמשים כיום כתובת לעולים מגיל 18 עד 35 ומלווים אותם במגוון תחומים: זכויות עולים, חיזוק ושיפור השפה העברית, הכוונה תעסוקתית והנגשת מידע רלוונטי. כעת החליט שר העלייה והקליטה אופיר סופר שאותם מרכזים יאתרו צעירים בעלי פוטנציאל גיור, כלומר שאינם יהודים על פי ההלכה ומעוניינים להתגייר, ויציעו להם להצטרף לתוכנית.
בשלב ראשון סומנו 185 צעירים בעלי פוטנציאל כזה, והם יתחילו את לימודיהם בארבעה מרכזים: כרמיאל, חיפה, תל־אביב וירושלים. תוכנית הלימודים תימשך שנה, במפגשים חד־שבועיים של חמש שעות. תקציב התוכנית עומד על כמיליון שקלים וחצי לשנה. הכיתות יופעלו על ידי מערך הגיור הממלכתי באמצעות נתיב, וימומנו בידי משרד העלייה והקליטה והסוכנות היהודית.
מלבד לימודי הגיור השבועיים יקבלו התלמידים "מעטפת רוחנית" שתסייע להם להגיע מוכנים לבית הדין. היא תכלול חברותות, ערבי לימוד לקראת החגים, מציאת קהילה מאמצת ומשפחות מארחות בסמיכות למקום המגורים, אספקת כלים ורכישת סט תפילין לגברים.
המטרה העיקרית של התוכנית היא להקל על הצעירים בתהליך הגיור, שעד היום נאלצו לעבור אותו לבד, בצבא או באזרחות. כעת הם יעברו אותו יחד עם חבריהם לקבוצה, דבר שיכול לסייע רבות בלמידה עצמה ובהתמודדות עם התהליך.
"כולנו מכירים את הפער בתחום הגיור בנוגע למספר הלא־יהודים שיש בישראל", אמר אתמול סופר. "מרכז הכובד הוא האוכלוסייה הצעירה יותר, שעומדת לפני חתונה והקמת משפחה. בחרנו לא להתעלם מהעניין, וברגע שזיהינו את האפשרות ליצור מסלול דומה לזה של נתיב, החלטנו ללכת על זה. לא מכריחים אף אחד, אבל מעריכים כל חיבור שנוצר בין עולה למדינה ולציונות".
באחד מסיוריו בתוכניות לעולים הצעירים זיהה השר את התמיכה שמעניקים המרכזים והבין שיש לנצל זאת גם לעניין הגיור. לדבריו, "קורס נתיב בצבא הוא טוב אבל לא מצליח לכסות את הכול. בנתיב התהליך מחולק לשני שלבים ואנשים מתפצלים מהחברים שלהם, כשחלק מהמעוניינים להתגייר יוותרו על התהליך בגלל הבירוקרטיה והקושי. כאן מדובר בגוף אחד שמרכז את הכול, ובמקום שבו הם נמצאים עם החברים שלהם ומקבלים גם מלווים צמודים".
התוכנית זוכה לתמיכה רחבה מצד חברי כנסת שנחשבים ליברלים יותר. "ברגע שהבהרנו שמנגישים את הגיור והופכים אותו לידידותי, קיבלנו תמיכה רבה", מעיד סופר.
לדבריו, ישנה משמעות רבה לתוכנית בתקופה כזאת, על רקע מקרים שבהם ישראלים נרצחו לפני שסיימו את תהליך הגיור, ובכך הליך ומקום קבורתם הפכו למורכבים וסיבכו נסיבות שהיו טרגיות ממילא.
"הגיעו פניות של חיילים שהיה להם מאוד חשוב להתגייר בתקופה הזאת ושרצו להאיץ את הגיור", סיפר השר. "חשבנו על עוד מסלולים ויש לנו עוד כמה כיוונים שנבדוק בהמשך, אבל קודם נצליח עם זה".
במערך הגיור הממלכתי במשרד ראש הממשלה משתפים פעולה באופן מלא עם התוכנית ואומרים שהיא תביא ערך מוסף ותסייע למתגיירים בקליטתם בארץ ובשילובם בקהילה. הרב יהודה עמיחי, ממלא מקום ראש מערך הגיור, סיפר שהתלהב מאוד כששמע את הרעיון. אחרי שהתקבלו כמה תיקונים ושיפורים שהציע, כעת היא לשביעות רצונו.
לדברי הרב עמיחי, "הגיור יכול להיות נגיש הרבה יותר כשלומדים יחד, כקבוצה. הם יוכלו לעזור אחד לשני ולהשלים חומר למי שהפסיד. היו אצלנו דיונים מה יקרה למי שלא יעבור בפעם הראשונה את המבחן. אמרתי שאני בטוח שכולם יעברו, בגלל שהם למדו כקבוצה.
"אם אתה רוצה שהעץ יהיה טוב ופורה תן לו את תנאי הפתיחה הנכונים, אל תנסה ליישר אותו רק כשהוא בוגר", הוסיף הרב עמיחי. "אלה חבר'ה צעירים, ואם הם יקבלו יהדות וישראליות בשלב מוקדם, יגדל עץ חדש, טוב ובריא. הגיור בישראל יכול לזכות כאן במתנה גדולה. אני מקווה לראות בסוף השנה את הפירות האלה שעם ישראל ייהנה מהם".