מאמצי התיווך הבינלאומיים להפסקת אש בעזה, שתכלול גם עסקה לשחרור חטופים, נמשכים בעת האחרונה במרץ רב. בפתח מפגש עם משפחות חטופים ביום חמישי אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ״אנחנו מקיימים מגעים גם ברגעים אלה. אני לא יכול לפרט, אבל אנחנו פועלים להחזיר את כולם״. גורמים מצריים שצוטטו בתקשורת האמריקנית בסוף השבוע סיפרו כי בימים האחרונים הגישו ישראל וחמאס הצעות לעסקה לשחרור חטופים. לדברי אותם גורמים, מדובר בתהליך שיימשך זמן רב.
קהיר עצמה פרסמה השבוע הצעה לסיום המלחמה, הבנויה מכמה שלבים ואשר כוללת גם שחרור של החטופים שמצויים בידי חמאס. השלב הראשון כולל הפוגה בלחימה בתמורה לשחרור של כארבעים חטופים, כולל נשים שעוד נותרו בשבי, גברים מבוגרים וחטופים שנמצאים במצב בריאותי ירוד. השלב הבא, שבמסגרתו יסיג צה"ל חלק מכוחותיו ברצועה מחוץ לאזורים עירוניים, יוביל לחלק האחרון של המתווה, שבו ישוחררו כלל החטופים תמורת כל המחבלים הפלסטינים הכלואים בישראל, לצד הפסקה כללית של הלחימה ברצועת עזה.
חמאס הצהיר בשבוע שעבר שכל משא ומתן מוכרח להתחיל רק לאחר הפסקה מוחלטת של הלחימה, ובמקביל נתניהו הצהיר שישראל לא מתכוונת לעצור את התמרון בעזה.
מלבד ניסיונות התיווך המצריים, ביום שלישי שוחח נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם אמיר קטאר, תמים בן־חמד אאל ת'אני, שממשלתו הייתה גורם מרכזי בקידום עסקת החטופים הקודמת. לפי הבית הלבן, השניים דיברו על "המאמץ הדחוף להבטיח את שחרורם של כל בני הערובה שנותרו בידי חמאס, כולל אזרחים אמריקנים".
בינתיים משפחות החטופים ממשיכות במאמציהן לוודא את השבת יקיריהן. מותם של יותם חיים, אלון שמריז וסאמר אל־טלאלקה מירי בשוגג של חיילי צה"ל לפני שבועיים, עורר סערת רגשות בכל ישראל, ובפרט בקרב משפחות החטופים. מיד אחרי פרסום האירוע נערכה בתל־אביב ישיבת חירום של מטה המייצג חלק ממשפחות החטופים, שבמהלכה החליטו להחריף משמעותית את המאבק להתנעה מחדש של עסקת שחרור. בין השאר החליטו שהמשפחות יתקעו יתד בכניסה לקריה. אולם עם חידוש ההצעות והמידע על פגישות שקיימו ראש המוסד ובכירי מערכת הביטחון החליטו המשפחות לעדן את גישתן כדי לא להפריע למיצוי המשא ומתן, אבל הן מוכנות בכל רגע לדחוק בקבינט לקבל החלטה שתביא לשחרור יקיריהן.
בשבועות האחרונים מקיימים נציגי המשפחות שיחות עם גורמים בכירים לשעבר מהמערכת המדינית והצבאית שאינם חלק מהמערכת הפוליטית כיום, במטרה לדון עימם על אופן פעילותן בהמשך. אותם גורמים מציגים למשפחות אפשרויות פעולה, ובהמשך מצביעים נציגי המשפחות על אופן הפעולה המועדף.
במחנה הממלכתי הדהדו בשבוע האחרון את שינוי סדרי העדיפויות של ראשי המפלגה. השר בני גנץ, לדוגמה, אמר שבראייתו יש קדימות להשבת החטופים. "את שלטון חמאס אפשר למוטט גם בעוד חודש או חצי שנה, אך לגבי השבת חטופים – לא בטוח שיהיה את מי להחזיר אחרי תקופה כזו", ציין גם השר חילי טרופר.
"סופרים את השניות"
צביקה מור, מפורום תקווה המאגד חלק ממשפחות החטופים ואביו של איתן שנחטף בידי חמאס, אמר למקור ראשון בדרכו לפגישה עם רה"מ כי "אנחנו לא יודעים את כל המידע, אבל יש תחושה של היחלשות המלחמה. אם זה באמת ככה, זה חמור מאוד. אם חמאס קובע את הכללים להפסקת האש, זה אומר שהוא לא מספיק חלש", הוסיף מור.
"אני רוצה לדעת מה השתנה בתפיסה של הקבינט, כי עד כה הייתה שם תמימות דעים ביחס ללחץ על חמאס, שרק הוא משיג את שתי המטרות של מיטוט שלטונו של ארגון הטרור במקביל להחזרת החטופים, וכעת יש היחלשות", הוא אומר, ודורש את התעצמות המלחמה: "יותר חזק ויותר לחץ, גם הפסקת הסיוע ההומניטרי. צריך לומר לנשיא ג'ו ביידן שזו הדרך לסיים את המלחמה. רק מצור כבד על חמאס יחזיר לנו את החטופים, וזה יכול לקרות רק אם נמשיך במלחמה חזקה והאויב ייכנע וישחרר את החטופים".
שרון שרעבי, אחיהם של אלי ויוסי שרעבי שנחטפו מביתם בבארי, נועד אף הוא עם רה"מ נתניהו. גישתו שונה מזו של מור. "אני אומר לקבינט: ב־83 ימי לחימה איבדנו 170 לוחמים והחזרנו חטופה אחת. בהפוגה של שבוע החזרנו 86 ישראלים בחיים, ולא נהרגו לוחמים. עכשיו תגידו לנו – איפה הכוחות צריכים להיות? לחימה מול חמאס יכולה להיות גם בהמשך. אנחנו סופרים את הימים, והם סופרים את השניות", אמר לנו שרעבי.
שרעבי הדגיש את מחויבותו לשחרור החטופים, אך בה בעת מדגיש את תמיכתו בממשלה. "אנחנו נותנים גיבוי להנהגה להוביל את המערכה ולהחזיר את החטופים. במתווה המדיני יש בעיות, אבל אנחנו לא יודעים מה המחירים שכל צד דורש. בגלל שאני לא נמצא בחדר המשא ומתן, אני מעדיף גם לא לשפוט את מקבלי ההחלטות. אבל אני דורש מהם את האחריות לראות את האחים שלי בחזרה בבית".
לסיכום, שרעבי מדגיש שזו לא העת לחילוקי דעות. "פוליטיקאים מימין ומשמאל צריכים לעמוד לצידנו בכל עצרת. זו לא מחאה ולא הפגנה, זו הזדהות למען החטופים", הוא מבהיר. "אני רואה מחלוקות אצל המשפחות עצמן, אבל זה לא הזמן לכך. הניצחון שלנו מתחיל קודם כול באחדות – למען החטופים. הם ההורים, האחים והילדים של כולנו".