"אני לא יכולה לחזור הביתה, מפחיד שם ברמה לא נורמלית, כל היום יש לנו בומים ליד הבית שלנו, אנחנו לא יכולים לחזור הביתה, אין לנו איפה להיות" – כך סיפרה היום (ב') מעיין, תושבת אחד מיישובי הצפון לחברי הכנסת.
בוועדת הפנים של הכנסת התקיים דיון בנושא תושבי יישובי הצפון ש"נפלו בין הכיסאות", ולא פונו מבתיהם כי אינם עומדים בקריטריונים לפינוי ממומן בידי המדינה, אך סופגים ירי של חיזבאללה ללא הפסקה.
לביא, נער תושב עבדון אמר כשקולו נשנק: "אנחנו גרים במושב עבדון, אצלנו במושב קודם הנפילה ורק אז האזעקה. אי אפשר לחיות שם. אין לנו בית ספר, אנחנו לומדים בממד"
בטרם הדיון, יצא ח"כ צבי סוכות ("הציונות הדתית"), מיוזמי הדיון בוועדה, לשוחח עם תושבי הצפון שהפגינו מול הכנסת. סוכות אמר: "ביקרתי בסוף השבוע שעבר בישובי הצפון, יצאתי לשוחח עם התושבים והכנסתי אותם לדיון בנושא כדי להציף את הנושא החשוב הזה. אסור שתושבי הצפון יחזרו בלי הסרת האיום. אנחנו עם חזק וביחד בע"ה ננצח". בדיון עצמו אמר סוכות: "לפני הדיון שמעתי שיש הפגנה בחוץ, יצאתי לשם, שמעתי את הילדים ואמרתי להם: 'אתם חייבים להיכנס לדיון, חשוב שהקול שלכם ישמע'. ולמה זה חשוב? כי חשוב שהגורמים ישמעו גם את הקול של הילדים שמבחינתם הם לא יודעים את החישובים של הצבא והם חיים בפחד אמיתי".
אתמול בישיבת הממשלה אושרה הארכת פינויים של עשרות אלפי תושבי היישובים במרחק של עד חמישה קילומטרים מהגבול, בחודשיים נוספים. את פינוי התושבים הללו ושהותם בבתי מלון ובדירות שכורות ברחבי הארץ, מממנת המדינה, אך ההחלטה שוב לא חלה על כ-7,000 תושבים ב-12 מתוך 24 היישובים שנמצאים בטווח של שניים עד חמישה קילומטרים מהגבול, ושהממשלה מסרבת לפנותם.
תושבי ביישובים הללו הגישו עתירה לבג"ץ בעקבות ההחלטה שלא לפנותם בניגוד לתושבי יישובים אחרים הסמוכים יותר לגבול. היישובים שעתרו לבג"ץ נגד הממשלה הם עבדון, אבירים, פסוטה, ריחניה, חורפיש, עלמה, כרם בן זמרה, מנות, מצפה הילה, כפר סאלד, כפר בלום, שמיר, עמיר וגונן.
בעתירה הסבירו התושבים כי מאז ראשית הלחימה הפכו יישוביהם לאזור לחימה של ממש, שבו יש איום מתמיד על חיי התושבים בשל הירי מלבנון ולצדו רעש בלתי פוסק של אש ארטילריה וטילים של צה"ל. מעבר לכך כבישי האיזור חסומים בשל תנועת הצבא.