דובר צה"ל הודיע הבוקר (ד'), שאלוף בדימוס צבי זמיר, ראש המוסד הרביעי, הלך לעולמו אמש. מדובר צה"ל נמסר כי "רב-אלוף הרצי הלוי, פורום המטה הכללי של צה"ל, מפקדי צה"ל וחייליו, מרכינים ראש עם מותו של אלוף (בדימוס) צבי זמיר. זמיר שירת בתפקידו האחרון בצה"ל כנספח צה"ל בסקנדינביה ובממלכה המאוחדת בשנים 1966-1968".
צבי זמיר, ז'רז'בסקי במקור, נולד בשנת 1925 בלודז', פולין. עוד לפני שמלאה לו שנה עלתה משפחתו ארצה והשתקעה בתל-אביב. אביו שמואל משה עבד כעגלון בחברת החשמל, והאם שרה החזיקה מסעדת פועלים מצליחה. זמיר התגייס לפלמ"ח בשנת 1942, וכעבור כמה שנים מונה לסגנו של יצחק רבין, בעת שזה פיקד על הגדוד השני של הארגון.
בהלוויה שהתקיימה היום בבית העלמין "מורשה" ברמת השרון, ספד לו דדי ברנע, ראש המוסד הנוכחי: "אנו נפרדים היום בצער רב ובהערכה עמוקה מצבי זמיר, צביקה, שהיה ראש המוסד הרביעי. זמיר היה ישראלי שורשי בכל רמ"ח איבריו. בתחילת שנות ה-50 פיקד על חטיבת גבעתי, ב-1960 קיבל דרגת אלוף ובהמשך היה גם אלוף פיקוד דרום.
"בשנת 1968 הוא החליף את האלוף במילואים מאיר עמית ז"ל, ונכנס לתפקיד ראש המוסד. בתפקיד זה שירת במשך שש שנים בדיוק. שנותיו במוסד היו שנים סוערות, הטרור הפלסטיני הרים ראש. זמיר נכח אישית במינכן, כאשר לנגד עיניו כשל הניסיון של שירותי הביטחון הגרמניים לחלץ את הספורטאים הישראליים שנחטפו במהלך האולימפיאדה".
Video: דברי ההספד שנשא ראש המוסד הנוכחי, דדי ברנע, בהלווייתו של צבי זמיר. צילום: מאיה פולק
בראיון למאיה פולק ב"מקור ראשון" שהתקיים לפני שבע שנים, שיתף זמיר בשיחת הטלפון שביצע לראש הממשלה דאז גולדה מאיר, במהלכה בישר על רצח הספורטאים: "אחר כך, כשכבר ספרתי את הגופות שלהם, טלפנתי לגולדה. היא אמרה: 'אבל צביקה, פה אומרים ששחררו אותם'. אמרתי: 'גולדה, אני ספרתי אותם אחד לאחד. חלקם שרופים, חלקם ירויים, אף אחד לא חי'. אז היא אמרה בלהט: 'איך זה יכול להיות?'. עניתי: 'יותר לא אגיד לך את זה. אמרתי לך מה שראיתי ונצטוויתי על ידך לדווח'. אז היא שתקה".
בהספד לזמיר ציין ברנע את שיחת הטלפון הזאת, ושיתף כי הפיגוע באולימפיאדת מינכן היווה נקודה כואבת בחייו של זמיר: "גם שנים רבות לאחר מכן, כשזמיר סיפר על רצח הספורטאים, עיניו התמלאו דמעות וקולו רעד. הסתכלתי על צביקה בהערצה. שמעתי אותו בקול חנוק אצלנו במדרשה, מספר על האופן בו הובילו יהודים בגרמניה, כפותי ידיים, שוב – כצאן לטבח, והוא כראש המוסד הישראלי מביט אל הספורטאים, ולא יכול לעשות מאומה.
"לא אשכח את המסר שביקש להעביר לעובדינו, את המסר אלי. המוסד החליט להוריד את הכפפות ולעבור להתקפה – בגיבוי ראש הממשלה גולדה מאיר, החל המוסד לפעול באגרסיביות נגד המחבלים. רוצח אחר רוצח חוסל על ידי לוחמי המוסד. לא היה מקום בו הסתתרו, אליו ידו של המוסד לא הגיעה".
בנוסף, ברנע השווה במהלך ההספד בין נחישותו של המוסד בימי זמיר לתת דין לרוצחים ומחבלים שפעלו נגד יהודים, לבין הקו התקיף שמנחה את המוסד גם בימים אלה: "גם היום, כמו בשנותיו של זמיר כראש המוסד, אנחנו נמצאים בעיצומה של מלחמה בטרור. והמוסד, היום כמו לפני 50 שנה, מחויב לבוא בחשבון עם הרוצחים שפשטו על עוטף עזה ב-7 באוקטובר. זה ייקח זמן, כפי שלקח אחרי הטבח במינכן, אבל ידינו תשיג אותם בכל מקום אשר יהיו. תדע כל אם ערביה – שאם בנה השתתף, במישרין או בעקיפין, בטבח של ה-7 באוקטובר – דמו בראשו. במשימה זאת, כמו ברבות אחרות, תלווה אותנו רוחו ומנהיגותו של צביקה".
עוד הוסיף ברנע במהלך ההספד, כי "זמיר היה זה שקיבל בעצמו, לפני 50 שנה, את ההתרעה שמלחמה עומדת להיפתח למחרת היום, ביום כיפור, משתי חזיתות: ממצרים וסוריה. הוא נפגש בעצמו בלונדון עם המקור שהביא את ההתרעה, וכתב בעצמו את המברק המפורט שהודיע לראש הממשלה על המלחמה שעתידה לפרוץ. הוא אף הציע לחשוף בפומבי את המידע, כדי להוכיח לאויב שתכניותיו מוכרות, ובכך להרתיע אותו מלממש אותן. למרבה הצער, המידע המעולה וחסר התקדים שהתקבל ממקורות רבים של המוסד במשך השנתיים שקדמו למלחמה, לא הועיל. עניין זה נשאר כפצע פתוח בליבו של זמיר עד סוף ימיו".
בראיון למאיה פולק, אמר זמיר על מלחמת יום כיפור כי "זה לא היה צריך לקרות. השחצנות, היוהרה. אני לא יודע איפה אנשי אמ"ן למדו מודיעין".
ברנע סיים את ההספד לזמיר בהתחייבות לעתיד: "מעל הקבר שלך צביקה אני מבטיח לך לחנך את הדורות הבאים של לוחמי ועובדי המוסד ברוח המורשת שלך, רוח הלחימה העיקשת, עמידה על דעות גם כשאינן פופולריות ורוח האחריות למוסד ולעובדיו.
"אנו מרכינים, צביקה, את ראשנו לזכרך. אשרי הארגון שזה היה מפקדו. יהי זכרו ברוך".
גם דני, בנו של זמיר, ספד לאביו בהלוויה שנערכה היום, כשלראשו הכיפה של דני מס, מפקד שיירת הל"ה: "האחריות של אבא ואמא כלפי המדינה, הייתה גם האחריות שלהם כלפי המשפחה. האהבה שלהם עמדה בסימן תקווה – שנזכה להתפתח להיות בני אדם שלמים והורים טובים. גם במותם, הם משמשים לנו מורי דרך במאמצים האלה".
Video: צילום: מאיה פולק
אלוף (בדימוס) צבי זמיר נפטר בגיל 98 והותיר אחריו בת זוג, שני ילדים ושמונה נכדים.