במשך שנים, צה"ל סירב לחשוף את מספר החרדים שמתגייסים לשורותיו, בין אם למסלולים המיוחדים ובין אם לשאר היחידות. לכל מי שבקיא בתחום, ישנה תחושה מתמדת שרבים מהחיילים המוגדרים כ"חרדים" אינם כאלה באמת. התמונות שהתפרסמו השבוע מגיוס המסלולים החרדים חיזקו את התחושה והראו כי רבים מהמתגייסים כלל לא נראים חרדים.
בארגון "יוצאים לשינוי", שעוסק בליווי של חרדים לשעבר בכל התחומים, סיפרו כי במהלך המלחמה נפלו 14 יוצאי החברה החרדית בעת שירותם בצה"ל, ואמרו כי המספר היה נראה חריג וגדול מהמצופה. בעזרת נתונים שנאספו במשך תקופה ארוכה, הם הסבירו את התופעה והדגישו: מדובר ברוב החיילים שהוגדרו על ידי צה"ל כ"חרדים".
במחקר שנערך בשנה האחרונה במחלקת המחקר של "יוצאים לשינוי", עולה כי על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בעשור האחרון, חלה ירידה ניכרת ומתמשכת בשיעור משרתים חרדים, ובמקביל עלייה בשיעור החרדים לשעבר המשרתים בו. עלייה זו, יחד עם שיעורי "יציאה" גבוהים יותר בגיל הצעיר, מיתנה את הירידה בשיעור המשרתים בקרב גברים מרקע חרדי. עוד עולה מהניתוח כי היוצאים מהווים 72 אחוזים מכלל המתגייסים שנחשבים מרקע חרדי ועל כן כ"חרדים" על פי הצבא.
בנוסף, נמצא במחקר כי ישנה מגמת ירידה בשיעור שירות של בעלי רקע חרדי שנותרו חרדים. כך, בקרב בני 30-54 עשרה אחוזים שירתו, ואילו בקרב בני 20-29 רק ארבעה אחוזים שירתו. במקביל, נרשמה עליה בשיעור שירות של יוצאים, כאשר בקרב בני 30-54 חמישים ושניים אחוזים שירתו, ואילו בקרב בני 20-29 שישים ושלושה אחוזים שירתו.
הניתוח מתבסס על הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, המאפשר לזהות לפי הגדרה עצמית את רמת הדתיות של משפחת המרואיין בעבר ואת רמת הדתיות בהווה, ולפי דיווח עצמי האם שירת הנסקר בצבא. המחקר נערך בידי צביקה דויטש ומשה שנפלד ממחלקת המחקר של "יוצאים לשינוי".
בארגון אמרו למקור ראשון כי מבחינת צה"ל, כי כל מי שלמד במוסד חינוך חרדי מגיל 12 עד 16, מוגדר כחרדי עם גיוסו לצה"ל, בלי קשר למצבו, הגדרתו הנוכחית והמסלול אליו הוא מתגייס. אז מדוע לחרדי לשעבר להתגייס למסלול חרדי? יש לכך מגוון סיבות. החל מהרצון להישאר בחברה קצת יותר מוכרת בתוך המסגרת הצבאית, דרך קבלת "ההטבות" לחיילים במסלול, כמו ליווי צמוד, לו"ז מאוורר יותר עם שיעורי תורה ותפילות, השלמות לימודים ותנאי שרות נוחים יותר.
ב"יוצאים לשינוי" סיפרו כי כבר מספר שנים הם מנהלים "משא ומתן" מול צה"ל כדי לגלות את הנתונים. למרות שהוגשה בקשה לחופש המידע בנושא, עליה יש חובה חוקית לענות תוך 90 יום, כבר שנה שצה"ל לא חושף את הנתונים.
אנשי הארגון מספרים כי הם לא חשבו שהנתון יגיע ל-72 אחוזים, אלא ינוע סביב חמישים אחוזים, וכעת מסתבר כי גיוס חרדים הוא למעשה גיוס יוצאים בשאלה.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "המחקר המדובר לא הגיע לידי צה"ל, ולכן לא נוכל להתייחס לתוכנו. חרדי מוגדר על פי חוק כמי שלמד לפרק זמן מסוים במוסדות חינוך חרדים, המוכרים על ידי המדינה. צה״ל רואה חשיבות רבה בשילוב החרדים בשירות בצה״ל, ומספק להם את המעטפת הנדרשת באמצעות מסלולים יחודיים".