המרכז הלאומי להשתלות פרסם היום (א') את סיכום שנת 2023 בתחום, לפיו נראה שהמודעות לתרומת איברים נמצאת בשיאה. בשנה החולפת, 39,020 ישראלים חתמו על כרטיס אדי – שיא של כל הזמנים, זאת לעומת 20,789 ישראלים ב-2022. מי שיכול להסביר את העלייה הגבוהה, זאת הסולידריות בציבור הישראלי עם פרוץ המלחמה, לצד קמפיין תקשורתי לעידוד חתימה על כרטיס אדי, שהתקיים בחודש אפריל ובעקבותיו חתמו כ-7,000 ישראלים.
ב-2023 בוצעו 636 השתלות מתורמים חיים ונפטרים, מתוכם 323 חולים הושתלו מתורמים נפטרים ו-313 מתורמים חיים שתרמו כליה ואונת כבד. במשך חודשי המלחמה חלה עליה גבוהה בשיעור ההסכמות לתרום בקרב הציבור כולו ובקרב משפחות החללים. שיעור ההסכמות במצבים אלה הגיע ל-85 אחוזים, כשהממוצע של השנים האחרונות נע בין 58 ל-63 אחוזים.
מספרי ההשתלות דומים מאוד לאלו שבשנה שחלפה. עם זאת, כבכל שנה חל גידול במספר הממתינים ברשימה הארצית להשתלה, בשל גידול במספר החולים החדשים שהצטרפו לרשימה, שעומד כעת על 815, לעומת 778 בשנה קודמת.
147 חולים הושתלו השנה בזכות הקדימות בתור שהעניקה להם חתימתם המוקדמת. עוד 14 קודמו בזכות תרומה בפועל, מתורם מת או חי, של קרוב משפחה. בתרומת קרניות נרשמה עלייה משמעותית עם 1,167 תרומות, לעומת 993 ב-2022. מספר תרומות אונת כבד מתורם חי יותר מהכפילה את עצמה, עם 16 לעומת 7 בשנה הקודמת, כש-14 הם מתורמים מהמשפחה ושניים מתורמים ללא קשר משפחתי.
בשנת 2023 התבצעו 297 השתלות כליה מתורמים חיים, ירידה של כ-7.4 אחוזים ביחס לשנה שחלפה בה התבצעו 319 השתלות. בנוסף, בוצעו 183 השתלות מתורמים אלטרואיסטים, זאת בדומה ל-2022 אז בוצעו 186 השתלות.
בין היתר, נרשמה עליה גם בהשתלות כליה בהצלבה. השתלת כליה מוצלבת היא הליך השתלה של כליה מגופו של קרוב משפחתו של מועמד להשתלה – בגופו של נתרם אחר, והשתלה מקבילה של כליה מגופו של קרוב משפחתו של הנתרם בגופו של המועמד להשתלה. בשנה החולפת בוצעו 61 השתלות בהצלבה בהשוואה ל-47 בשנה החולפת, בהם 20 הצלבות בין זוגות, 3 הצלבות בין 3 זוגות ושתי הצלבות בין 4 זוגות. בנוסף התקיימו שלוש הצלבות בינלאומיות: הצלבה ראשונה עם קפריסין, והצלבות חוזרות עם איחוד האמירויות וצ'כיה.
יחד עם זאת, נרשמה ירידה בתרומות האיברים מנפטרים. התבצעו 145 השתלות כליה, ועוד 9 השתלות כליה משולבות עם כבד ועם לב (בדומה ל-2022). 86 השתלות כבד (92 בשנה הקודמת), 32 השתלות לב בדומה ל-2022. ו-60 השתלות ריאה (61 בשנה הקודמת). במרכז הלאומי להשתלות מציינים כי מכל תורם שנפטר מתבצעות לרוב מספר השתלות, אך לעיתים נלקח איבר אחד, ובלבד שלא לוותר על הזדמנות לחיים חדשים, אפילו לחולה אחד.
השנה הוצלו רקמות במספרים שבמרכז הלאומי להשתלות לא הכירו. 1,167 קרניות, 86 תרומות עור, 70 מסתמי לב ו-44 תרומות עצם או גיד. הקרניות משמשות להחזרת מאור עיניים, עור לטיפול בכוויות, שתלי עצם משמשים לטיפול בפגיעות אורתופדיות לרבות פצעי מלחמה והכנת גדם לפרוטזות. מסתמי לב משמשים להחלפת מסתמים בחולים הסובלים ממומים מולדים ומחלות במסתמים. כל הרקמות למעט קרניות, עוברות תהליכי עיבוד ונשמרות בבנק שימור עד לשימוש.
ד"ר תמר אשכנזי מנהלת המרכז הלאומי להשתלות: "שלושת החודשים האחרונים מאז פרוץ המלחמה הרחיבו את הנתינה והערבות הדדית בקרב הציבור הרחב, דבר שהתבטא גם בשיאי חתימות על כרטיס אדי, וגם בשיעורי הסכמה גבוהים לתרומת איברים ורקמות, מקרב משפחות חללים ומקרב משפחות תושבי המדינה כאחד. אני מצדיעה למתאמות ההשתלה שטיפלו והכילו מצבים רגשיים שטרם פגשנו בעבר".
פרופ' רפי ביאר, יו"ר ועדת ההיגוי במרכז הלאומי להשתלות אמר כי "שנת הפעילות שחלפה, דומה בהישגיה לאלו שבשנה החולפת. מאז ה-7 באוקטובר זאת הייתה תקופה עמוסה ואינטנסיבית. לא מעט מאנשי צוות בית החולים יצאו למילואים, אחרים נדרשו למלא מקום ביחידות עמוסות, ולמרות זאת צוותי ההשתלות עמדו בכל המשימות וכל ההשתלות בוצעו במועדן ובתנאים הנדרשים והמקובלים".