נתונים של פורום קהלת שנאספו לקראת דיון מיוחד על פעילות הארגון אונר״א והתנהלותו ברקע המלחמה, מציגים את הרמה הנמוכה של הלימודים בבתי הספר של הארגון שהוקמו ונבנו לטובת ילדים פלסטינים ביהודה ושומרון וברצועת עזה.
לפי נגה ארבל, לשעבר מעריכה בכירה במשרד למחקר מדיני במשרד החוץ והיום חוקרת בפורום קהלת, שקלול של ביצועי תלמידי מערכת החינוך של אונר״א, בהתבסס על דו״חות הארגון עצמו, מעידים על רמה נמוכה ביותר של החינוך בבתי הספר.
בין השאר, רק 3% מהבנים בוגרי כיתות ד׳ של אונר"א באיו״ש מפגינים רמת אוריינות התואמת את גילם. בכיתות ח' המצב בקרב הבנים גרוע אף יותר, ועומד על 2.3%. בקרב כלל התלמידים והתלמידות, המצב נמוך בהרבה מהממוצע ועומד על 8.3% בלבד לבעלי יכולת אוריינות התואמת את גילם.
הנתונים נמוכים על אף שהארגון טוען שהוא משקיע 58% מתקציבו לחינוך. ארבל סיכמה כי "בתי הספר של אונר״א מייצרים דור של אנלפביתים אלימים השונאים יהודים בשל יהדותם ושואפים להשמיד את ישראל״.
יו״ר ועדת המשנה למדיניות חוץ והסברה, ח״כ זאב אלקין הגיב לפרסום הנתונים ואמר כי "ארגון אונר״א לא רק מנציח באופן מלאכותי את בעיית הפליטים הפלסטינים במדיניות שונה ממה שמפעיל האו״ם לגבי הפליטים באזורים אחרים בעולם, אלא גם כפי שאנחנו לומדים שוב ושוב – משמש ככסות לפעילות של ארגוני טרור כמו חמאס. מדינת ישראל צריכה לקבוע עמדה ברורה לגבי המשך הפעילות של אונר״א ולפעול במסגרת המשבר הנוכחי ליישום המדיניות הזאת"
קובי מיכאל, חוקר ב-INSS טען כי "חשוב להבין שאונר"א הפכה לאחת מסוכנות הסוציאליזציה בחברה הפלסטינית. בבתי הספר של אונר"א מנציחים או ממשיכים את שני עמודי היסוד באתוס הפלסטיני – הפליטות, זכות השיבה, ההתקרבנות ואי-הכרה במדינת ישראל כמדינת לאום של העם היהודי בגבולות כלשהם, והשני הוא צדקת מאבק המזויין. שניהם מזינים את התשתית הפסיכולוגית.
"גדלו שני דורות שעברו הרעלה רעיונית", הוסיף מיכאל, "ומדובר בחברה חולה ולכן אין להתפלא שהחברה הזו הצמיחה מתוכה תנועה כמו חמאס. אין להתפלא שהתמיכה של אחוז כל כך גדול בחמאס רק עלה בעקב ה-7 באוקטובר, כולל הצדקה".