נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק, יהיה השופט מטעם ישראל בדיון בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, בדיון שיתקיים בימים חמישי ושישי השבוע.
לפי גורם רשמי שאישר את הדברים, ההחלטה על שליחת ברק התקבלה על ידי ראש הממשלה נתניהו בהמלצת היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה. השופט בדימוס נענה מיד לבקשה לייצג את המדינה כשופט בדיון. דרום אפריקה רשאית גם היא למנות שופט מטעמה שיתווסף, כמו השופט מטעמה של ישראל, להרכב בן 15 השופטים של בית הדין. את ישראל ייצג בדיון כעורך דין, פרופסור מלקולם שו, מומחה יהודי-בריטי למשפט בינלאומי.
בראש ההרכב של בית הדין הבינלאומי לצדק, עומדת שופטת אמריקנית. לצידה ישנם שופטים מצרפת, גרמניה, סלובקיה, יפן, מרוקו, סומליה, סין, אוסטרליה, וכן מאוגנדה, הודו, רוסיה, לבנון, ברזיל וג'מייקה.

לפני כשבוע וחצי, ב-29 לדצמבר, פנתה דרום אפריקה לבית הדין הבינלאומי לצדק בטענה כי ישראל מבצעת רצח עם ("ג'נוסייד" באנגלית) ברצועת עזה, ובכך מפרה את התחייבויותיה בהתאם לאמנה עליה היא חתומה. הפנייה בת כ-84 עמודים, כוללת שלל התבטאויות של פוליטיקאים ואף אנשי תרבות ישראלים, שלכאורה לפי התביעה מבטאים את הרצון בהשמדת עזה. מלבד התביעה העקרונית, הפנייה כוללת בקשה לנקיטת אמצעים מידיים, כלומר ככל הנראה, למתן צו שיורה לישראל להפסיק או לעצור את הלחימה ברצועת עזה. הדיון בסעד הזמני יתקיים כבר השבוע. הדיון העקרוני יותר, בנוגע להפרת האמנה מצדה של ישראל, צפוי לארוך כמה שנים.
על פי הטענה הדרום-אפריקנית, זוועות השבעה באוקטובר שביצע ארגון הטרור חמאס באזרחי ישראל, לא מהוות עילה מספקת ללחימה הנוכחית. ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אל הדברים בפתח ישיבת הממשלה בשבוע שעבר ואמר כי "אלו לא אנחנו שבאנו לבצע רצח עם, זה חמאס. הוא היה רוצח את כולנו אם רק היה יכול. לעומת זאת, צה"ל פועל בדרך המוסרית ביותר – הוא עושה הכול כדי להימנע מפגיעה באזרחים, וחמאס עושה הכול כדי שנפגע בהם, משתמש בהם כמגן אנושי".

בישראל הוחלט כבר בתחילת השבוע שעבר, להתייצב לדיון. "אין התלבטות, כי כרגע אין לנו טרוניה כלפי בית הדין", תיאר גורם מדיני. "הוא מחויב על פי האמנה לדון בתביעה שהוגשה בידי מי מהחברות. ישראל חברה גאה בבית הדין, יהודי ניצול שואה הוא שיזם את האמנה בשנות ה-50".
בישראל טרם הוחלט כיצד להתנהל במידה ואכן דרום אפריקה תדרוש את עצירת הלחימה, ובמקרה בו בית הדין גם ייענה לדרישה הזו, והדברים עלולים להתגלגל לפתחה של מועצת הביטחון של האו"ם. ההחלטות בנוגע לבקשה לסעד זמני, צפויות להינתן כמה ימים לאחר הדיון, כלומר, ייתכן וכבר בשבוע הבא.
"ישנה תביעה נגד רוסיה הכוללת סעד זמני, שהכריח את רוסיה להפסיק את הלחימה באוקראינה. רוסיה לא שעתה לזה. היינו רוצים לא להגיע לזה, שלא תתקבלנה החלטות נגדנו", אמר הגורם. בנוסף, בישראל טרם הוחלט האם לעתור באופן נגדי כנגד דרום אפריקה, כמדינה התומכת בטרור.