משרד המשפטים פרסם אמש (א') תזכיר חוק להגבלת שכר הטרחה של עורכי דין במסגרת תביעות של משפחות שכולות, נפגעי פעולות איבה, נכי מערכת הביטחון, פדויי שבי ובני משפחה של חטופים ונעדרים.
מטרת החוק להסדיר תקרה לשכר הטרחה בתביעות לתגמולים המשולמים על ידי משרד הביטחון והביטוח הלאומי. תזכיר החוק, שהוכן על ידי מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, גובש על רקע תלונות בנושא גביית שכר טרחה גבוה מנפגעי אירועי הטבח ב-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל.
הנימוק להצעה הוא "הרצון שהתגמולים וההטבות הסוציאליות שמשלמת המדינה לאוכלוסיות שחוו נכות או אובדן של בן משפחתם עקב שירותם בכוחות הביטחון או עקב פגיעת איבה, יגיעו ככל הניתן לידיהם ומכאן ההצדקה להגביל את שכר הטרחה, אך לצד זאת יש לוודא שמגבלת שכר טרחה שתיקבע תאפשר קבלת ייצוג הולם שיסייע במיצוי זכויותיהם".
ההגבלה שנקבעה היא מחיר מירבי של 375 שקל לשעת עבודה, במכפלה של הערכת מספר שעות העבודה, על כל סוגי התביעה. כמו כן, ייקבעו סכומי תקרה להליכים נוספים כמו קבלת תגמול של בני משפחות חטופים, קצבת נכות והליכים בפני קצין התמלוגים וסכומי שכר הטרחה המירביים, שעל פי הצעת החוק יפורסמו באתרי משרד הביטחון והמוסד לביטוח לאומי. הגבלת שכר הטרחה תחול הן על עורכי דין והן על "חברות למימוש זכויות". בתוך כן צוין בהצעה כי לאחר שהחוק יאושר וייכנס לתוקף, אדם ששילם בעד טיפול בתביעה סכום העולה על הסכום המירבי, יהיה רשאי לתבוע את החזרת הסכום העודף.
כבר בשלב מוקדם יותר של המלחמה פנה מבקר המדינה מתניהו אנגלמן לשר המשפטים יריב לוין ולשר הביטחון יואב גלנט וכן לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר העבודה יואב בן צור וקרא להם לפעול להגבלת שכר עורכי הדין שמלווים את נפגעי המלחמה. לדבריו, “בשעה זו, כשמדינת ישראל מצויה במלחמה, ישנה תופעה מצערת שבה עורכי דין מנצלים את המצב הקשה והרגיש ופוקדים את בתי החולים כדי להחתים את פצועי צה”ל על הסכמי ייצוג, תוך גביית שכר טרחה גבוה”. בעוד שקיימים חוקים המפקחים על שכר טרחת עורכי דין כדי למנוע ניצול לרעה של מצוקת הלקוח, כמו בתאונות דרכים, חוק נכי רדיפות נאצים וחוק תגמולים למשפחות חטופים ונעדרים, הרי שייצוג של פצועי מלחמה ופעולות איבה נותר פרוץ".
מי שהתנגדו לקריאות מסוג זה היו אנשי לשכת עורכי הדין, שסברו כי ההגבלה של שכר הטרחה תפגע במי שזקוק לשירותים אלה. בתגובה שהוציאו על דברי המבקר, כתבו כי סיוע משפטי פרטני מעורכי דין פרטיים חיוני למיצוי זכויות, והגבלת שכר הטרחה תגרום למיוצגים נזק כבד. "אנו דוחים כל ניסיון להכתים את ציבור עורכות ועורכי הדין", נמסר מהלשכה. "במידה ויובאו לידיעתנו מקרים חריגים הם יטופלו בחומרה על ידי ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין, במקרים של גביית שכר טרחה מופרז או שידול לקוחות. ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר שוחח עם מבקר המדינה וביקש ממנו להעביר את המקרים שהובאו לידיעתו לצוות בדיקה בלשכת עורכי הדין, שיבחן את האירועים ויסיק מסקנות במידת הצורך".