"אזרחים פלסטינים חייבים להיות מסוגלים לחזור הביתה ברגע שהתנאים יאפשרו זאת", אמר אתמול (א') מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן במסיבת עיתונאים בקטאר, במסגרת מסע הדילוגים האזורי שלו. בכך הדגים בלינקן את הלחץ האמריקני שנועד לאפשר לתושבי צפון הרצועה לשוב לבתיהם – לחץ שעתיד להיות חלק משמעותי מביקורו כאן.
מזכיר המדינה צפוי לנחות בישראל הערב ולקיים מחר פגישות עם ראש הממשלה, שר הביטחון ושרי קבינט המלחמה. הערב, צפוי קבינט המלחמה להתכנס, קודם לפגישות הצפויות מחר.
לבד מהרצון לקבל הצהרה ישראלית על מעבר שלב בלחימה ברצועה, המטרה בביקור האמריקני, היא גם שאיפה לוודא שלמרות הירי המתעצם בגבול הצפון מול חיזבאללה, ישראל עדיין נותנת הזדמנות לפתרון דיפלומטי שירחיק את ארגון הטרור מהגבול. לשיטתם, הכרזה ישראלית על ירידה בעצימות בעזה, יכולה להוביל להנמכת האש בצפון. או כפי שניסח זאת אתמול ראש ממשלת קטאר אל-ת'אני לצדו של בלינקן: "אנו מאמינים שעלינו להגיע להפסקת אש בעזה, שתסייע גם בהורדת ההסלמה של שאר האזור".
בלינקן שב ותקף אתמול את ההתבטאויות בישראל הנוגעות להגירה מרצון מרצועת עזה. "אסור ללחוץ על הפלסטינים לעזוב את עזה. אנו דוחים את הצהרותיהם של כמה שרים ומחוקקים ישראלים הקוראים ליישוב מחדש של פלסטינים מחוץ לעזה. ההצהרות הללו הן חסרות אחריות והן רק מקשות על הבטחת עתידה של עזה בהנהגה פלסטינית", הוסיף.
אתמול, בפתח ישיבת הממשלה, שב ראש הממשלה נתניהו ואמר כי האחריות והמחויבות דורשות שלא לעצור את המלחמה עד להשלמת כל יעדיה.
לעומת זאת, כותרת המשנה של ראיון עם שר הביטחון יואב גלנט ב"וול סטריט ג'ורנל" שפורסם אתמול בערב, קובעת כי גלנט אמר שישראל מתחילה לעבור משלב הלחימה האינטנסיבית, ל"פעולות מיוחדות". בלשכת שר הביטחון מיהרו הבוקר להבהיר כי גלנט אמר בראיון כי כוחות צה״ל בצפון הרצועה יעברו – בקרוב – משלב התמרון העצים, לשלב של ביצוע פעולות מיוחדות.
גלנט התייחס בריאיון גם לנעשה בגבול הצפון, ואמר כי "העדיפות היא לא להיכנס למלחמה" עם חיזבאללה, אבל "שמונים אלף אנשים צריכים להיות מסוגלים לחזור לבתיהם בשלום". אם לא ייושם משא ומתן על הסכם שיאפשר זאת, אמר, ישראל לא תירתע מפעולה צבאית. "הם רואים מה קורה בעזה. הם יודעים שאנחנו יכולים לעשות העתק-הדבק לביירות", דברי גלנט.