"תל אביב־נורת'ווסטרן" היא אחת התוכניות האקדמיות היוקרתיות של אוניברסיטת תל־אביב. היא מעניקה תואר מוסמך אוניברסיטה כפול (ישראלי ואמריקני) במשפט ציבורי, והתלמידים המתקבלים אליה עוברים סינון קפדני. מטרתה להעניק למשפטנים בעלי ניסיון בסקטור הציבורי ידע וכלים משמעותיים בעבודתם. התלמידים הם משפטנים שמועסקים כבר היום בפרקליטות, במשרדי ממשלה, ברשויות מקומיות, בצה"ל, במשטרה ובעמותות חברה אזרחית. בין המרצים בכירי המשפטנים בישראל ובהם נשיאת בית המשפט העליון לשעבר דורית ביניש והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד דינה זילבר, וגם עו"ד חסן ג'בארין, מייסד ומנכ"ל ארגון 'עדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל', שמשמש לצדה של ביניש גם כפרזנטור של התוכנית.
"מטרת הקורס היא להעביר ידע עשיר בסוגיות הליבה", אומר ג'בארין בסרטון הסברה לתוכנית, "מה המשמעויות של הגדרת המדינה כיהודית ודמוקרטית, חוק השבות, תביעת השיבה הפלסטינית, מעמד ההתנחלויות, מעמד ירושלים, והכול בתחום המשפט הבינלאומי והמקומי".

שילובו של עו"ד ג'בארין בתוכנית המשפטית היוקרתית של אוניברסיטת תל־אביב מעיד על מעמדו הציבורי ועל ההשפעה הרבה שלו ושל ארגונו. ג'בארין, בוגר האגודה לזכויות האזרח, למד באוניברסיטת תל־אביב ומלמד בה היום כמרצה מן החוץ. את התואר השני עשה ב'אמריקן יוניברסיטי' בוושינגטון, במסגרת תוכנית המשפטנים של הקרן החדשה לישראל.
מה שפחות מוכר הוא הפלרטוט של ג'בארין ושל ארגונו עם תנועת ה־BDS, ומה שמסתמן כהקמת לובי אנטי־ישראלי של הארגון בארה"ב. כך, לצד אחד תפקידו כמרצה מרכזי בתוכנית היוקרתית של אוניברסיטת תל־אביב, בעוד כמה שבועות יתקבל ג'בארין כאורח כבוד של ארגון BDS מובהק בשם USCPR, ראשי תיבות של The US Campaign for Palestinian Rights.
בסוף ספטמבר ייערך הכנס השנתי של USCPR, תחת הכותרת "ביחד אנחנו צומחים – המאבק למען צדק קולקטיבי מארה"ב לפלסטין". הארגון מנוהל על ידי אקטיביסטים של תנועת ה־BDS ובהם אנה בלצר ויוסף מוניר. בכנס יופיעו וינאמו פעילי תנועת החרם על ישראל, ומטרת הכנס עצמו, כך לפי מארגניו, היא לדון בפעילות החרם נגד המדינה היהודית: "במשך שלושה ימים יתכנסו מארגנים, פעילים ואנשי מקצוע לדיונים אודות אסטרטגיות ולקחים שנלמדו מהקמפיינים האחרונים של תנועת ה־BDS. נלמד כיצד לבנות ולתרגם כוח ארגוני ולשנות מדיניות", נכתב בהזמנה לכנס.

בין ארגון עדאלה ל־USCPR מתקיים שיתוף פעולה נרחב מעבר לכנסים והרצאות. בשנה שעברה נערך קמפיין פלסטיני נרחב למען השארתה בארה"ב של רסמה עודה, לשעבר פעילת ארגון הטרור 'החזית העממית לשחרור פלסטין'. עודה הייתה מעורבת בפיגוע שהתרחש ב־1969 וגבה את חייהם של שני ישראלים. בשנות השמונים היא שוחררה מהכלא הישראלי במסגרת עסקת שבויים. שמה עלה לכותרות ב־2014, לאחר שהתברר כי בדו"ח הגירה לארה"ב שמילאה, העלימה את עברה החבלני. USCPR נטל חלק מרכזי במאבק למניעת גירושה (שלא צלח), יחד עם נציגת עדאלה נדיה בן־יוסף.
מפסיקים "לשכנע את המדכא"
ארגון עדאלה החל לייסד פרויקטים אנטי־ישראליים בארה"ב ב־2013. הפרויקט הראשון כונה "תיקי נכבה", והוא עסק במישורים שונים – מחקריים, הסברתיים ומשפטיים – ב"עוול" שחוללה ישראל לפלסטינים ב־1948 ובהמשכיותו כיום בהתייחסות המדינה לפלסטינים ולבדואים בנגב. שנה אחר כך הוקם המיזם המשמעותי יותר של הארגון הערבי־ישראלי: "פרויקט הצדק של עדאלה" בניהולה של עו"ד נדיה בן־יוסף, פעילת הארגון.
מאז שנת 2008 העבירה הקרן החדשה לישראל לידי עדאלה כ־2 מיליון דולר לטובת פעילות משפטית. בקרן החדשה מצהירים בקביעות כי הקרן איננה תומכת בארגונים המקדמים חרם על מדינת ישראל ושוללים את קיומה כמדינה יהודית ודמוקרטית. מכיוון שהמיזם האמריקני של עדאלה מקיים קשרים הדוקים עם ארגוני BDS וגופים אנטי־ציוניים מובהקים, מה שעומד בסתירה לעקרונות הקרן החדשה, פעלו בארגון הערבי־ישראלי לייצר הפרדה בין עדאלה בישראל ל"פרויקט הצדק של עדאלה" בארה"ב. כלומר, כלפי חוץ מדובר בפרויקט עצמאי שלא קשור לארגון הערבי־ישראלי, הנתמך בידי הקרן החדשה לישראל.

עם זאת, הקשרים בין הפרויקט האמריקני לארגון עדאלה בישראל ברורים למדי. מנכ"לית "פרויקט הצדק של עדאלה" היא כאמור עורכת דין שהיא עובדת עדאלה. בוועד המנהל של הפרויקט מכהנת רינה רוזנברג ( רעייתו של ג'בארין), ממייסדות עדאלה. בפעילותה בארה"ב מציגה עצמה עו"ד בן־יוסף פעם אחר פעם כפעילה בעדאלה.
דו"ח שנכתב לאחרונה בארגון Ngo־Monitor, אשר עקב, בין השאר, אחר פעילות אנשי עדאלה בארה"ב, מגלה כי "פרויקט הצדק של עדאלה" הוא מיזם נרחב ואסטרטגי שמטרתו לבנות לובי בארה"ב כדי לקדם מטרות אנטי־ישראליות מובהקות. מאז הקמת הפרויקט התהדקו היחסים בין ארגון עדאלה לארגוני BDS, ועדאלה הפך להיות מעורב ביוזמות חרם נגד ישראל. בין השאר פועלים אנשי עדאלה ליצור קואליציה בין מיעוטים בארה"ב לפלסטינים, לטובת מאבק משותף נגד "המדכאים הלבנים", כלומר השלטון בישראל והממסד האמריקני. לטענת מחברת הדו"ח, אודליה אזולאי, התמונה המתבררת היא ש"עדאלה בוחר לעסוק בקידום קמפיין הדה־לגיטימציה נגד ישראל בחו"ל ולחבור לגורמים קיצוניים. הפעילות שנחשפה בדו"ח היא הפרה ברורה של מדיניות התורמים לארגון, בין השאר הקרן החדשה והאיחוד האירופי".
בשנת 2017 התקיים באוניברסיטת קיימברידג' כנס שכותרתו "מורשת בלפור: התמודדות עם ההשלכות". היה זה אירוע אנטי־ציוני מובהק. נאמו בו יוסף מוניר מ־USCPR, מנכ"לית בצלם לשעבר שבינתיים ירדה מהארץ, פרופ' ענת ביילצקי, ונציגת עדאלה עו"ד נדיה בן־יוסף. בהרצאתה אמרה בן־יוסף כי נשלחה על ידי ארגון עדאלה כדי לייצר תנועה נרחבת למען הפלסטינים, "ולבסוף לשנות את השיח האמריקני ואת המדיניות". לדבריה, בעדאלה הבינו שיש לשנות את המאבק מ"שכנוע המדכא", קרי ממשלת ישראל, לחיבור עם קבוצות מחאה אחרות. "ב־2013, חלק ניכר מהמיקוד היה בשכנוע המדכא, בדרישה מבעלי הכוח להתייחס בהומניות למי שהכוח הופשט מהם. שם התרכזה המטרה שלנו כתנועה. עם הזמן הבנו שהכוח נמצא בקבוצות מחאה שחוברות יחד, והאסטרטגיה שלנו השתנתה. עדאלה תומך בזכות להחרים… אנחנו מאמינים בעקרונות של תנועת BDS".
לפני כמה חודשים נחשף במקור ראשון מכתב שנשלח למזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו, בדרישה לחקור את ישראל על שימוש ב"נשק קטלני" נגד מפגיני "צעדת השיבה" בעזה. על המכתב חתמו כמה ארגונים התומכים ב־BDS ואף כאלה הקשורים לארגון הטרור 'החזית העממית', ולצדם עדאלה. במכתב קראו הארגונים להטיל סנקציות על ישראל, ודרשו "ל

עצור כל סיוע נוסף לכל היחידות הצבאיות הישראליות המעורבות בירי הזה בהתאם לחוק האמריקני, כולל חוק סיוע החוץ וחוקי הגבלת ייצוא הנשק".
עדאלה היה מעורב בניסוח מסמך שפרסמה "התנועה למען חיי השחורים" בארה"ב, ארגון גג הקשור ל־Black Lives Matter. המסמך הביע תמיכה בתנועת ה־BDS, כינה את ישראל "מדינת אפרטהייד" והאשים אותה בביצוע "רצח עם" בפלסטינים. במסמך המקורי נרשמה נדיה בן־יוסף כנציגת ארגון עדאלה בארה"ב וכאחת ממחברי המסמך, אך לאחר שהמסמך נחשף על ידי ארגון Ngo Monitor, הוסר שמה.
בנוסף, אנשי עדאלה מפעילים לובינג על חברי קונגרס אמריקנים במטרה לקדם מדיניות אנטי־ישראלית. באירוע שנערך בקונגרס ב־8 ביוני 2017, בהשתתפות ארגונים התומכים בחרם על ישראל, טענה עו"ד בן־יוסף כי מערכת המשפט הישראלית מיוסדת על עליונות יהודית. "זכרו את המילה הזו 'נכבה', אמרו את השם הזה", אמרה למאזיניה, חברי קונגרס אמריקנים. "פירושה בערבית 'קטסטרופה', והיא מתייחסת להקמת מדינת ישראל ב־1948". באירוע השתתף גם נציג ארגון HRW עומר שאקיר, שלאחרונה נטען על ידי המדינה כי הוא מקדם חרם על ישראל.

תגובת ארגון עדאלה: "מנכ"ל עדאלה, עו"ד חסן ג'בארין, ישתתף בכנס של US Campaign for Palestinian Rights וידבר בו על חוק הלאום – חוק גזעני שסולל משטר מסוג אפרטהייד. מנכ"ל עדאלה יהיה מוכן להשתתף בכל כנס שנוגע לזכויות אדם ואין מניעה חוקית להשתתף בו. בהקשר זה נציין כי מרכז עדאלה הגיש עתירה לבג"ץ נגד הוראה חדשה של ועדת האתיקה של הכנסת, המונעת מחברי הכנסת להשתתף בכנס בחו"ל שהוא במימון ארגון התומך בחרם, בטענה שהוראה כזו פוגעת בחופש הביטוי הפוליטי.
"מרכז עדאלה תומך בזכותם של אנשים לתמוך בחרם, ומייצג ארגונים ויחידים הבוחרים לקרוא לחרם כנגזרת של זכותם היסודים לחופש ביטוי. מרכז עדאלה, בשיתוף עם ארגוני זכויות האדם המובילים בישראל, עתר ב־2011 נגד חוק החרם, וב־2017 הוציא מספר רב של מכתבים והצהרות נגד החוק האוסר על כניסה לישראל של פעילי זכויות אדם בולטים על בסיס זה. מרכז עדאלה, כמו גם Adalah Justice Project, לא תומכים או מקדמים קריאות לחרם על ישראל. Adalah Justice Project שואף לעצב את התפיסה והמדיניות האמריקנית ביחס לישראל/פלסטין בהתאם לגישת זכויות האדם, המבטיחה צדק היסטורי ושוויון לכול".
תגובת הקרן החדשה לישראל: "אנו מודים על ההתעניינות החוזרת. יחד עם זאת, עמדת הקרן החדשה לישראל לא השתנתה. הקרן החדשה לישראל מאוד ברורה בקווים האדומים שלה, קרי שלילה של BDS. עדאלה ייתמך כל עוד לא יעבור על קווים אלה".