שלושה חודשים לאחר שמחבלי חמאס טבחו ועינו באכזריות תושבים ישראלים בבתיהם וצעירים ישראלים במסיבת טבע, ייפתח הבוקר (ה') בשעה 11:00 דיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג – נגד ישראל.
היום צפויה דרום-אפריקה, התובעת, להציג את טענותיה, כאשר מחר תגיב ישראל על הטענות. בימים הקרובים, וככל הנראה כבר במהלך השבוע הבא, יחליט בית המשפט האם להוציא צו זמני נגד ישראל, ובמידה שיוצא צו כזה – יחליט גם מה תהא הדרישה בו. הדיון המהותי בתביעה, צפוי לארוך שנים.
צפו בשידור החי:
נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק, יהיה השופט מטעם ישראל בדיון, שיצטרף להרכב בן 15 השופטים של בית הדין, אליו יצטרף גם שופט מטעם דרום אפריקה. את ישראל ייצג בדיון כעורך דין פרופסור מלקולם שו, מומחה יהודי-בריטי למשפט בינלאומי.
בראש ההרכב של בית הדין הבינלאומי לצדק עומדת שופטת אמריקנית, לצידה ישנם שופטים מצרפת, גרמניה, סלובקיה, יפן, מרוקו, סומליה, סין, אוסטרליה, וכן מאוגנדה, הודו, רוסיה, לבנון, ברזיל וג'מייקה.
ב-29 לדצמבר, פנתה דרום-אפריקה לבית הדין הבינלאומי לצדק בטענה כי ישראל מבצעת רצח עם ברצועת עזה, ובכך מפרה את התחייבויותיה בהתאם לאמנה עליה היא חתומה. הפנייה בת כ-84 עמודים, כוללת שלל התבטאויות של פוליטיקאים ואף אנשי תרבות ישראלים, שלכאורה לפי התביעה מבטאים רצון להשמדת עזה. מלבד התביעה העקרונית של דרא"פ, הפנייה כוללת כאמור בקשה לנקיטת אמצעים מידיים. כלומר ככל הנראה, בקשה למתן צו שיורה לישראל לצמצם או לעצור את הלחימה ברצועת עזה.

על פי הטענה הדרום-אפריקנית, זוועות השבעה באוקטובר שביצע ארגון הטרור חמאס באזרחי ישראל – לא מהוות עילה מספקת ללחימה הנוכחית. בישראל הוחלט כבר בתחילת השבוע שעבר להתייצב לדיון, זאת על אף הטענות כי עצם ההיענות והשותפות למהלך הפרדוקסלי, הוא שגוי. "אין התלבטות, כי כרגע אין לנו טרוניה כלפי בית הדין", ציין גורם מדיני. "הוא מחויב על פי האמנה לדון בתביעה שהוגשה בידי מי מהחברות. ישראל חברה גאה בבית הדין, יהודי ניצול שואה הוא שיזם את האמנה בשנות ה-50". בישראל טרם הוחלט כיצד להתנהל במידה ואכן דרום-אפריקה תדרוש את עצירת הלחימה, ובמקרה בו בית הדין גם ייענה לדרישה הזו.
נשיא המדינה יצחק הרצוג כתב אתמול ברשת X כי הוא "מחזק את עובדי המדינה, עורכי הדין, היועצים וכלל הצוות המקצועי, המוכשר והמסור אשר יציג את עמדת ישראל בפני בית המשפט הבינלאומי לצדק בהאג, ומאחל הצלחה רבה לשופט אהרן ברק במשימתו החשובה". עוד הוסיף כי "למערכה שאנו נתונים בעיצומה יש מגוון פנים וחזיתות, בהן זו של המשפט הבינלאומי – שהיא חשובה וחיונית ביותר. בכולן ניאבק בנחישות על צדקת דרכנו, על זכותו של עמנו לביטחון, ועל הערכים היהודיים והדמוקרטיים שהם קווי המתאר שלנו – גם בעת מלחמה שאין צודקת ממנה. לכו בכוחכם – כולנו עומדים מאחוריכם, בלי פוליטיקה, בלי מחנות. יחד נעמוד איתן נגד הרשע, הצביעות ועלילות הדם באשר הם".