מאז ראשית הלחימה התגבר המתח הביטחוני ביהודה ושומרון, וכוחות מילואים הוקפצו גם לגזרה זו. בשל כך ניתנה אפשרות לאנשי כיתות הכוננות ביישוב, שבשגרה ממונים על ביטחון הישובים, להתגייס לצה"ל כאנשי מילואים ולהיות חלק מההגנה המרחבית באותם היישובים.
להפתעתם, גילו חלק מהמבקשים להתגייס כי לא אושר גיוסם לכוחות ההגמ"ר היישוביים בנסיבות לא ברורות. נציין כי מדובר גם בבוגרי יחידות קרביות, אשר כאמור גם בימי שגרה הם חלק מכוחות הביטחון היישוביים.
חלק מאותם תושבים ביקשו לדעת מדוע לא מאושר להם להתחייל ולהמשיך את תפקידם כחלק מצה"ל, ולהפתעתם נטען כי שב"כ פסל את התגייסותם על בסיס חוות הדעת שלו. מבדיקה שנערכה במקור ראשון, התברר כי אכן שב"כ מסר חוות דעת לגבי חלק מאלו שביקשו להתגייס, ופסל את הצטרפותם לכוחות צה"ל מחשש שהם יפעלו באלימות נגד פלסטינים במקרים שאינם נדרשים ובכך יעלו את סף המתח הביטחוני.
חלק מהלוחמים שקיבלו את הודעת הסירוב אינם מוכרים כ"קיצוניים" ביישוביהם, ולא נטלו בעבר חלק בפעילות מחתרתית או בהקמת מאחזים שיש לגביהם ספק חוקי, מה שהפך את התשובה שקיבלו לתמוהה אף יותר. אחד החיילים אמנם מצא כי בעבר נפתחה נגדו חקירת מצ"ח בזמן היותו חייל בסדיר, אך החקירה הייתה קשורה לעבירת ציוד שהתבררה כשגויה והתיק נגדו נסגר.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "עם פרוץ המלחמה אזרחים וחיילי מילואים שאינם פעילים ושלא נמנו עוד במערך המילואים, ביקשו להתגייס. צה"ל קיים הליך בחינה מהיר ככל הניתן באשר לכל בקשת התנדבות, וההחלטות לגיוס התקבלו בהתאם לחוק ולנהלים בנושא. גיוס אנשי מילואים בעלי עבר פלילי נבחן פרטנית בהתאם לפקודות".
נזכיר כי השבוע הוחלט להכיר בחיילי ההגנה המרחבית ביו"ש כחלק מהכוח הלוחם של צה"ל, זאת אחרי שבתחילת הלחימה לא נחשבו כלוחמים. ההחלטה שונתה בעקבות מכתבים ששלחו ראשי המועצות ביהודה ושומרון ובשל התערבותו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהתחייב כי מעמדם של לוחמי ההגנה המרחבית ישונה והם יזכו לכל התנאים והזכויות להם זכאים גם לוחמים בצה"ל.