האם ייתכן שקטאר, התומכת הכלכלית הגדולה ביותר של חמאס וזו שמעניקה מקלט בתחומה לכמה ממנהיגיו המיליארדרים של ארגון הטרור, באמת לא ידעה דבר על התוכניות שלו לתקוף את ישראל ב-7 באוקטובר?
את השאלה הזו בוחנת כתבה שהתפרסמה היום באתר "פוליטיקו" האמריקני. היא מתארת סדרת שיחות עם גורמי מודיעין מערביים שהתראיינו בעילום שם, ואמרו כי אמנם אין להם הוכחות מוצקות, אך יש אינדיקציות לכך שייתכן והאמירות ידעה יותר ממה שהיא חושפת.
גורמי המודיעין ציינו כי סוכנות הביטחון הקטארית עוקבת אחר כל מהלך של מנהיגי חמאס שחיים במדינה, כולל איסמעיל הנייה. אם הוא היה שותף סוד למתוכנן בעזה, האם הצליח להסתיר מעיניהם של הקטארים את תכנון הטבח?
עוד אינדיקציות מתבססות בעיקר על הניתוח לפיו קטאר הרוויחה לא מעט מהמתקפה. ראשית, קטאר הרוויחה מעצם העובדה שהוא לכל הפחות דחה – אם לא יותר מכך – את מימושו של הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה, יריבתה של קטאר. "הסכם בין שתי הכלכלות הגדולות באזור יכול היה לפתוח את הדלת לשיתוף פעולה אסטרטגי בשורה של תחומים. בהינתן הגישה הישירה של ישראל לשוק הים התיכוני והאירופי, כל שיתוף פעולה אנרגטי עם סעודיה היה משנה את המשחק האזורי".
בנוסף, מאז אותו יום, הפכה קטאר – בעלת הקשרים החזקים הן עם ארה"ב, שבסיס צבאי גדול שלה נמצא בתחומי האמירות, והן עם חמאס – למתווכת מרכזית בעסקאות שחרור חטופים, מהלך כמו זה שיצא לפועל, ואולי גם במהלך עתידי. מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר השבוע בדוחא כי ארה"ב "אסירת תודה", לקטאר על מאמציה בתחום. "ייתכן ולקטארים יש אינטרס במשא ומתן ארוך, כי זה מדגיש את התפקיד החיובי שהם ממלאים", אמר אחד מבכירי המודיעין. "ברור להם שכמעט אף אחד לא יבקר את מעשיהם כל עוד הם נחשבים לשחקן חיובי מבחינת החטופים".
כך או כך, מסכמת הכתבה, הזמן עומד לצדה של קטאר, והיא ממשיכה לשחק בכל הקלפים שבידיה כדי לשמור על מעמדה האזורי, ולנסות להעצים אותו עוד ועוד.