אם תוכנית המלחמה תימשך כסדרה וצה"ל יילחם בעזה לפחות עד חגי תשרי, בימים הקרובים ישוחררו עוד עשרות אלפי חיילי מילואים חזרה לשגרה, במציאות שתוגדר בצה"ל "שגרה מעובה".
עם תחילת המלחמה הגדירה לה הממשלה יעדים, וכדי להשלים אותם ביקשו בצה"ל פרק זמן של שנה. בימים אלו עובר צה"ל מהשלב השני, התמרון הקרקעי, לשלב השלישי, המבוסס על פשיטות נקודתיות ותקיפות מרחוק. לאחר השלמת ההרס בצפון הרצועה, הריסת התשתיות וחיסול המחבלים, שחרר צה"ל ארבע חטיבות מתמרנות, אך עם צו גיוס לעוד כמה חודשים.
כל הכוחות המתמרנים ישוחררו או יעברו לגזרה אחרת, וכל מי שישוחרר יקבל צו מילואים להמשך המלחמה. אלו ששוחררו לפני שבועיים כבר קיבלו מועד לגיוס מחדש בחודש מרץ. חלקם יעלו לתפוס קו בצפון, ואלה שכבר נמצאים בצפון ירדו להילחם בעזה. מדובר בכ־200 אלף לוחמים ובמעטפת עורף של יותר מ־100 אלף מגויסים. כך ינהל צה"ל את סדר הכוח שלו בין הגנה להתקפה, בזמן שרוב המשימות השגרתיות יוטלו על הכוח הסדיר.
"שני מערכים קיבלו כבר תקנים רבים: מערך פיקוד העורף, שאחת המשימות שלו היא לסייע בהחזרת התושבים ליישובים בצפון ובדרום, ומערך הנפגעים שיזדקק לקצינים רבים בשנים הקרובות בשל מספר החללים והמשפחות השכולות החדשות", מסביר גורם צבאי. "נצטרך לשנות את חוק המילואים כדי לגייס יותר חיילי מילואים. שנת 2024 תהיה שנת לחימה ונצטרך לגייס ולשחרר אנשי מילואים לאורך כל השנה".
בצבא יצטרכו גם להסדיר את החקיקה בנושא חיילי החובה, לאחר שהכנסת חוקקה את חוק קיצור השירות. בהיבט הזה אין כרגע מגבלה, שכן כל מי שהתגייס בשנתיים האחרונות חתם על מסמך שמסביר לו כי בסופו של דבר ייתכן שיצטרך לשרת שלוש שנים. הכנסת תתקן בקרוב את שני החוקים הללו.

חיילי מילואים שישתחררו יקבלו מעטפת סיוע מהצבא וממשרד הביטחון. מעבר להטבות הכלכליות יוכלו הלוחמים לקבל גם נופש במחיר מסובסד, חלקם בסבסוד כמעט מלא, בהתאם למספר הימים שבהם שירתו. בעניין זה קיים פער בין מי שהיה לוחם למי שגויס לעורף.
"יש מקומות עבודה רבים שביקשו ייעוץ מאיתנו איך להחזיר את המשרתים לעבודה", מסביר גורם ביטחוני. "נתַנו כלים שכוללים אפשרות למתן ימי חופש גם על בסיס הימים הצבורים שלהם וגם מטעם העבודה, ויש כאלה שגם נתנו מענקים חד־פעמיים וסייעו למשפחות. ההמלצה היא לקבל את העובד ביום הראשון בטקס סמלי, לתת שי קטן שיזכיר לו שהוא חשוב גם למערכת וגם למדינה". חלק מהמשרתים ינהלו שיחות עם המעבידים ויבהירו מהיום הראשון שיש להם צו ביד. על פי החוק אסור לפטר אותם ולפגוע בהם.
"מדינת ישראל אף פעם לא עמדה בסיטואציה כזו של גיוס רחב כל כך במלחמה כה עוצמתית וארוכה, ולכן גם עוד לא יודעת מה נכון לעשות. חיפשנו מודלים דומים בעולם ולא מצאנו", אומרת שגית אמיר, עובדת סוציאלית ומנחה קבוצות תמיכה. "תהליך היציאה מהשגרה למלחמה הוא חד. באותו רגע אתה לא חושב מה אתה משאיר מאחור, לא בבית ולא בעבודה. הצבא קולט אותך ובסוף צריך גם לשחרר אותך".
לפי המלצותיה של אמיר, "השחרור ממילואים אחרי חודשיים או שלושה צריך להיעשות בהדרגה. המשרתים חוזרים הביתה לפני שהם סיימו את המשימה ואחרי תקופה של ניתוק, וכל מה שהם רואים חדש להם מאוד. לכן צריך לחזור לאט לאט. לקחת כמה ימים חופש, להיות לבד בבית, לבלות עם המשפחה, לצאת לנשום אוויר של שגרה. לא לעשות מעשה חד כמו לרכוש כרטיסים ללונדון ולנסוע מיד. הגוף והנפש חייבים לתרגם את השגרה מחדש, להתעדכן, לספר, לשתף. חשוב מאוד גם להקשיב לבית, לאישה ולילדים, לחברה ולהורים. צריך לזכור שגם הם סחבו עימם קושי גדול של ניתוק, דאגה, חרדה וחוסר ודאות".

בתחילת השבוע אושרה תוכנית הסיוע למשרתי המילואים בהיקף של 9 מיליארד שקלים, והיא תצא לפועל בשלוש פעימות. במסגרת הפעימה הנוכחית הוקצו 1.5 מיליארד ש"ח למענקים רוחביים ולמענקי משפחות עבור נובמבר־דצמבר, מענק שעשוי להגיע עד 3,900 שקלים ללוחם מילואים בעל משפחה. נוסף על כך אושר מענק להורים לילדים עם צרכים מיוחדים, לייעוץ עסקי, ולהעלאת התגמול ללוחמים (מינימום 300 שקלים ליום), ותוספת של 200 מיליון שקלים למסלול הפיצויים למשרתי מילואים עצמאים.
הפעימה השנייה תצא לדרך מיד לאחר אישור תקציב המדינה לשנת 2024, ובמסגרתה יינתן גם מענק רוחבי ומענק משפחות לינואר, מענה חליפי לדמי אבטלה, לחל"ת ולחופשת לידה לבני ובנות הזוג, ומענה רגשי ומשפחתי.
במסגרת הפעימה השלישית יינתן מענק תעסוקה מבצעית ומענק מילואים עורפיים, חופשה משפחתית, שיפוי סוציאלי למעסיקים, מענק כלכלת בית מורחב, שכר לימוד לסטודנטים, הרחבת מועדון בהצדעה, המשך תגמול מיוחד מעבר לשישים ימי שירות וסיוע בתחום הדיור. מענקים נוספים המותנים במספר ימי המילואים הם מימון לליווי נפשי וטיפולים משלימים, מימון לליווי זוגי, ומענק להורה לילד עם צרכים מיוחדים.
למרות היקף התוכנית, נשמעה ביקורת לא מעטה מצד משרתי מילואים, בעיקר על כך שהפעימות הבאות ייצאו לדרך רק אחרי אישור התקציב וישולמו רק בהמשך 2024, אם יימצא מקור תקציבי, זאת בשעה שרבים מהם נזקקים לסיוע באופן מיידי.