לקראת יום השואה הבינלאומי שיצויין בסוף השבוע (27.1), ועדת התביעות מפרסמת היום (ג') דוח דמוגרפי ראשון מסוגו, המציג ממצאים על ניצולי השואה החיים היום במעל ל-90 מדינות. הדוח ממפה את מיקומם הגאוגרפי הנוכחי ומדינות המקור, מיפוי הצרכים, נתונים דמוגרפיים, היסטוריית הפיצויים ועוד.
לפי הדו"ח, כ-245,000 שורדי שואה יהודים חיים ברחבי העולם, ביותר מ-90 מדינות. קרוב למחצית (כ-49%) מכלל שורדי השואה מתגוררים בישראל; 18% מתגוררים במערב אירופה ו-18% מתגוררים בצפון אמריקה, כאשר 16% מכלל השורדים ברחבי העולם מתגוררים בארצות הברית. כ-12% מתגוררים במדינות ברית המועצות לשעבר.
הגיל החציוני של שורדי השואה עומד על 86. טווח הגילאים של שורדי השואה החיים היום נע בין גילאי 77 ל-111, כלומר ילידי השנתונים 1912-1946. מרבית שורדי השואה (95%) הם "ילדים שורדי שואה" – ילידי השנים 1928-1946. 20% אחוז משורדי השואה היהודים בני למעלה מ-90 , שלב בחיים המאופיין בצורך מוגבר בטיפול ובשירותים. מרבית שורדי השואה הן נשים (61%), ו-39% הם גברים.
מאז הקמתה ב-1951, פעילותה של ועידת התביעות מוקדשת להבטחת מידה של צדק עבור שורדי השואה. כתוצאה מהמשא ומתן המתמשך עם ממשלת גרמניה, ועידת התביעות מממנת ומנהלת תוכניות פיצויים שהגיעו לסך כולל של כ-90 מיליארד דולר, נכון ל-2023, וביניהן תשלומים ישירים לשורדי שואה ברחבי העולם ומענקים ליותר מ-300 ארגונים סוציאליים ברחבי העולם. הדו"ח הדמוגרפי מושתת על דאטה בייס עולמי שעמד לרשותה של ועידת התביעות מאז הוקמה.
קרוב ל- 40% משורדי השואה מקבלים פיצויים בצורה של תשלום חודשי, כ-17% מקבלים שירותים במימון של ועידת התביעות והקרן לפיצויי שורדי שואה ממזרח ומרכז אירופה – תוכניות שהוקמו כדי לספק תשלומי "פנסיה" חודשיים לשורדי השואה שנכלאו במחנות, בגטאות, שחיו במחבוא או בזהות בדויה. כ-62% משורדי השואה קיבלו לפחות תשלום אחד במסגרת תוכנית התשלום המשלים לקרן הסיוע – תשלום לשורדים שלא מקבלים תשלום פנסיה חודשי דרך אחת מהתוכניות האחרות. בנוסף, כ 40% משורדי השואה ברחבי העולם, מקבלים שירותים וטיפולים בסבסוד ועידת התביעות.
על מנת לאתר שורדי שואה שלא הגיבו לפניות ועידת התביעות, נערכו חיפושים במאגרי מידע LexisNexis. על מנת לאתר אותם לטובת הדו"ח הדמוגרפי. נתוני ועידת התביעות שולבו עם דוח"ות שפורסמו אודות מספר שורדי השואה המקבלים פיצויים ממקורות המנוהלים על ידי ממשלות ישראל, גרמניה ואוסטריה. השילוב של כלל מקורות הנתונים איפשר הערכה מקיפה של אוכלוסיית שורדי השואה. יש לציין כי למרות כל המאמצים לאתר את כלל שורדי השואה, ישנם שורדים שבחרו שלא להזדהות. וכן עדיין מוגשות בקשות חדשות לפיצויים מצד שורדי שואה, אך מדובר במספר מועט של בקשות ביחס לכלל האוכלוסייה (0.1%) . אלו אינן נמצאות בשיעור המשפיע על מדגם שורדי השואה, במיוחד לאור העובדה שלמרבה הצער, מספר המקרים החדשים מתקזז על ידי מקרי המוות של שורדי שואה. ועידת התביעות, מתוקף תפקידה, תמשיך לפנות לכל מי שניתן לזהות.
שורדת השואה רעיה בנניקסה היא בתה של רוז גירון, שורדת השואה המבוגרת ביותר החיה היום בעולם. רוז, ילידת 1912 חיה בגרמניה (היום שטח פולין) ולאחר אירועי ליל הבדולח הועברה למחנה הריכוז בוכנוולד, בעוד רוז הייתה בהריון עם בתה רעיה. בשנת 1939 ברחה המשפחה לשנגחאי שהייתה אחד המקומות המקלט היחידים ליהודים, אך לאחר שנתיים בשנגחאי ועם כיבוש הכוחות היפנים, המשפחה הועברה לגטו בשנגחאי שם שהו עד לקבלת הויזה לארה"ב בשנת 1947. "אמי ואני שרדנו את הדיכוי הנאצי בגרמניה, ואת גטו שאנגחאי תחת השלטון היפני. אמי שהיום היא בת 112, היא דוגמא נפלאה, לכוחם של שורדי השואה לנוכח הזוועות, ולחיים החדשים שבנו שורדי השואה לאחר אותן זוועות. עם הירידה במספר שורדי השואה, לצד העלייה באנטישמיות בעולם, עלינו לפעול בכל העולם לטובת העברת הידע על ההיסטוריה הקולקטיבית שלנו, על מנת שזוועות השואה לא יחזרו".
גדעון טיילור, נשיא ועידת התביעות אמר: "הנתונים שאספנו, לא רק מספרים לנו כמה שורדי שואה ישנם, והיכן הם נמצאים, אלא מראים לנו שמרבית שורדי השואה החיים היום נמצאים בתקופה שבה הצורך שלהם בטיפולים רפואיים ושירותי תמיכה הולך וגדל. זה השלב שבו שורדי השואה הכי צריכים אותנו, ועלינו להכפיל את מידת תשומת הלב שלנו".
דני דיין, יו"ר יד ושם הודה לוועדת התביעות על עריכת הדו"ח ואמר כי "מחקר זה מהווה אזהרה עבורי כאשר מדגיש את המצב הדמוגרפי הנוכחי של ניצולי השואה בעולם. הדוח מבהיר את הדחיפות של עבודתנו להמשיך לאסוף ולחקור את העדויות והשמות של האנשים המדהימים האלה לפני שדור השורדים נעלם. מי ייתן ונוכחותם תמשיך לחזק את נחישותנו לעצב עתיד טוב יותר".