המצור שהטילו החות'ים בתימן על נתיבי השיט בים האדום – בין העמוסים ביותר בעולם – הובילו להכרזה על מבצע צבאי של ארה"ב ובעלות בריתה במערב שעד כה כלל שמונה מתקפות משולבות על בסיסי הארגון. מאז הכרזת המלחמה הישראלית על חמאס בעקבות מתקפת 7 באוקטובר, הארגון המגובה על ידי איראן השתמש בבסיסיו בצפון תימן כדי לשגר טילים וכטמ"מים על עשרות אוניות סחר שחלפו בים האדום. הקואליציה הצבאית בהנהגת ארה"ב תקפה גם אתמול (ב') כמה עמדות בתימן, לאחר שהארגון התעלם מהדרישות לחדול מפעולות התקפיות ונשבע נקמה נגד המערב על הניסיונות לעצור אותו.
החות'ים ממשיכים להכריז שהמבצע האמריקני-בריטי בעיקרו לא ירתיע אותם. מומחים טוענים שייתכן שהוא שיחק לידיו של הארגון, שמעמדו באזור הולך ומתעצם. השליח המיוחד של האו"ם לתימן קרא ל"הבלגה מקסימלית" אחרי התקיפות ודרש מהמדינות להימנע מהסלמה נוספת. אך מה בדיוק הסיפור כאן?
מיהם המורדים החות'ים בתימן?
החות'ים הם ארגון מורדים שכבש את צנעא בירת תימן בשנת 2014. שמם הרשמי הוא "אנסאר אללה", או "תומכי האל". אחרי שהדיחו את הממשלה בצנעא שזכתה בגיבוי אמריקני, החות'ים הכריחו את הנשיא עבד רבו מנסור האדי לערב הסעודית, תפסו את תפקידי הממשלה והציתו מלחמת אזרחים ארוכה ועקובה מדם. עשרות אלפים נהרגו במלחמה שמתחוללת בתימן מאז, לצד משבר הומניטרי שהולך ומסלים.
במלחמת האזרחים משתתפים החות'ים מצד אחד, שמגובים על ידי איראן וחזקים בעיקר בצפון תימן, וכוחות הממשלה מצד שני, שמגובים על ידי הסעודים וקואליציה של מדינות ערביות בעיקרן. ארה"ב סיפקה תמיכה צבאית לקואליציה בהנהגת הסעודים.
המורדים קרואים על שם חוסיין בדר א-דין אל-חות'י, מנהיגם הראשון שקידם את הענף הזיידי של אסלאם שיעי שהיה הדומיננטי בתימן במשך מאות שנים. אחרי הפלישה האמריקנית לעיראק בשנת 2003, אל-חות'י ארגן מחאות ענק אנטי-אמריקניות שמחו נגד הממשלה התימנית ונהרג על ידי כוחות הממשלה ב-2004. כאשר הארגון עבר ממחאות דתיות להתנגדות מזוינת, הוא אימץ את הסיסמה של חות'י: "אללה הוא הגדול מכול, מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה על היהודים, ניצחון לאסלאם".
מבעד לגבולות תימן, הארגון תקף יריבים שונים בטילים וכטמ"מים. החות'ים לקחו אחריות על מתקפה ב-2019 על תשתיות נפט בערב הסעודית, תקיפות ב-2020 על ריאד שכללו טילים בליסטיים ומתקפת רחפנים קטלנית ב-2022 שהרגה שלושה בני אדם באבו-דאבי.
מה החות'ים רוצים ומה הקשר לישראל וחמאס?
מנהיג החות'ים עבד אל-מלכ א-חות'י איים לערב את הארגון במלחמה העזה אם ייחצו "קווים אדומים". הוא הכריז בזמנו שאם ארה"ב תתערב בעזה, החות'ים יגיבו ב"מתקפות טילים, כטמ"מים ואפשרויות צבאיות אחרות", כך דווח בתקשורת המקומית.
התמיכה בפלסטינים ושנאת ישראל והיהודים ברחבי המזרח התיכון, כולל בתימן, עוררו זעם על המתקפה הישראלית בעזה. החות'ים מציגים את עצמם כמגני הפלסטינים בזמן שהם מנסים לחזק את מעמדם בין המיליציות וארגוני הטרור האחרים באזור שזוכים לגיבוי איראני, כך הסבירו מומחים.
"אני חושב שהם חולמים שהאמריקנים והישראלים יתקפו אותם, כי זה יהפוך אותם לכוח 'התנגדות' אמיתי", אמר בחודש שעבר מוסטפה נומן, פרשן, סופר ודיפלומט תימני לשעבר.
למה החות'ים תוקפים ספינות?
החות'ים טוענים שהם תוקפים ספינות שקשורות לישראל או בדרכן אל נמליה. נתיב הסחר שחולף על פני חופי תימן מחבר בין אירופה לאסיה באמצעות תעלת סואץ. מדובר בנתיב חיוני לסחר בינלאומי ובין העסוקים בעולם. לפי נתונים של הממשלה האמריקנית, כ-8.8 מיליון חביות נפט חולפות בו בכל יום.
ב-19 בנובמבר החות'ים השתלטו על "גלקסי לידר", ספינת מכולות ששטה תחת דגל הבהאמה, וחטפו 25 מאנשי הצוות. לפי מחלקת התחבורה האמריקנית החטיפה אירעה כ-75 קילומטרים מחופי תימן.

החות'ים טענו שהספינה ישראלית, אך ישראל השיבה שכלי השיט בבעלות בריטית ומופעל על ידי יפן, ואף אחד מאנשי הצוות לא היה ישראלי. בעלי הספינה דיווח שהחטופים הורשו "תקשורת מסוימת" עם משפחותיהם בשבועות לאחר האירוע.
אחרי חטיפת הספינה, דובר החות'ים גנרל יחיא סארי כתב ברשתות החברתיות שהארגון יתקוף כל ספינה שקשורה איכשהו לישראל. לדבריו החות'ים פעלו "בסולידריות עם העם העזתי בעקבות התוקפנות הברוטלית של ישראל בעזה". לאחר מכן סארי הסלים את האיום כשהכריז שהארגון תמנע את מעברה של כל ספינה ששטה לכיוון ישראל. מאז הארגון תקף ספינות רבות, שלא בהכרח ענו על ההגדרה הזו, כפי שהבהיר צה"ל. ישראל מתעקשת שמדובר בבעיה בינלאומית ולא מקומית, וביקשה סיוע ממדינות אחרות.
מה עושה ארה"ב בתגובה לתוקפנות של החות'ים?
ממשל ביידן ניסה להימנע מלחימה באזור מכיוון שהוא מנסה לאזן בין בלימת האיום החות'י ובין המאמץ הארוך לתווך סוף למלחמת האזרחים שקורעת את תימן – מאמץ שעלול להשתבש בעקבות תקיפות ישירות בתימן או חזרה להכרזה על החות'ים כארגון טרור.
אך נראה שהשיקולים האלו לא הספיקו לפי התגובה האמריקנית, שכן קואליציה של מדינות בהנהגת ארה"ב תקפה כמה פעמים בתימן בשבועות האחרונים. הנשיא ביידן אמר שהתקיפות הן תגובה נדרשת לפעולות החות'ים אך לא פרסם את תוצאותיהן. "לא אהסס להורות על אמצעים נוספים כדי להגן על אנשינו ולאפשר את הזרימה החופשית של סחר בינלאומי", אמר בהצהרה לתקשורת.
לדברי בכיר חיל האוויר האמריקני גנרל אלכס גרינקוויץ', עד כה הותקפו יותר מ-60 מטרות ב-16 אזורים שונים בתימן. הקואליציה תקפה לפחות 12 פעמים נוספות בסוף השבוע.