ישיבת מליאה מיוחדת, שנחשבת לחגיגית ומרגשת, מתקיימת היום (ד') לציון 75 שנים להקמתה של הכנסת, ברקע המלחמה. בין היתר, נוכחים בישיבה נשיא המדינה יצחק הרצוג, יו"ר הכנסת ח"כ אמיר אוחנה, ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש האופוזיציה יאיר לפיד ומ"מ נשיא בית המשפט העליון, השופט עוזי פוגלמן. יתר אירועי יום ההולדת שנחגגים כל שנה, בוטלו בעקבות המלחמה.
הדיון נפתח בדקת דומייה לזכר נפילתם של 24 לוחמים ביום שני באסון כיסופים ובמהלך קרבות ברצועת עזה. לאחר מכן נשא החזן הצבאי הראשי, סא"ל שי אברמסון, תפילה לשלום חיילי צה"ל.
Video: צילום: דוברות הכנסת
יו"ר הכנסת אמר בפתח הדברים כי "יום ההולדת השבעים וחמש של הכנסת, הוא לא יום הולדת שמח. עת צרה היא ליעקב, ועם ישראל מצוי באחד מרגעיו הקשים, נלחם על זכותו לחיים ולביטחון, לשקט ולשלווה".
ראש הממשלה סיפר על שיחה עם בנו אבנר: "הוא התקשר אלי אתמול ואמר לי בבכי, אבא, אחד הנופלים היה חניך שלי במשך שנה שלמה. כולנו בדרך זו או אחרת מחוברים לנופלים, מכירים מישהו שמכיר מישהו. צוואתם של הנופלים לא יכולה להיות יותר ברורה – יחד לניצחון. כולנו מחבקים אותם באהבה עצומה, כולנו יחד".
Video: צילום: דוברות הכנסת
"זוהי מלחמה על הבית", קבע נתניהו. "היא חייבת להסתיים והיא תסתיים במיגור התוקפנות והרשע של הנאצים החדשים. מי שתקף, חטף, אנס ורצח – מביא על עצמו חורבן חסר תקדים". הוא הבטיח ש"נחזיר את תושבי הדרום והצפון בבטחה לבתיהם, נקדם מדיניות של התעצמות ועוד התעצמות ועוד התעצמות".
הנשיא הרצוג אמר כי הוא מחזק את קבינט המלחמה בראשות ראש הממשלה. בהמשך פנה למשפחות החטופים, לאחר שהושמעו נגדו אמירות בוז בעצרת אליה הגיע בכיכר החטופים בתל אביב. "אנחנו מחויבים להחזיר הביתה כל אחת ואחד מהם ופועלים בכל דרך לשחרורם", הדגיש הנשיא. "זה חלק קריטי בַּבְּרִית בין מדינת ישראל לאזרחיה ולחייליה. עם שלם עומד איתכן בימים הנוראים האלה! החטופים ואתן בלב של כולנו – כל דקה, כל שנייה". הוא ביקש לחזק גם את "אחיותינו ואחינו המפונים מבתיהם בדרום ובצפון, ומייחל לשובן המהיר של המשפחות והקהילות לבתיהן – בהשקט ובבטחה".
Video: צילום: דוברות הכנסת
באשר לוועדת חקירה שתקום, הרצוג הוסיף כי "אין לאף אחד ספק שהבית הזה יקיים בקרוב מאוד את הדיונים החשובים וכנראה גם הסוערים ביותר שיש. על מלחמה ועל שלום, על היום שלפני ועל היום שאחרי, על ביטחון, על כלכלה ועל חברה, על מדיניות ותהליכים פוליטיים וציבוריים, על הסקת מסקנות והפקת לקחים, וכן, גם על תהליכי הנורמליזציה שלנו במזרח התיכון – שחמאס, חיזבאללה, החות'ים, וראש תמנון הרשע הטרוריסטי – איראן – מנסים לסכל בכל כוחם".
הנשיא דרש מהכנסת לשנות את השיח. "בדיונים האלה יש מקום חשוב לקואליציה, ומקום חשוב לא פחות לאופוזיציה. אבל, כשאנחנו ניצבים ברגעים היסטוריים ועומדים בפני אתגרים שמעטות האומות הניצבות בפניהם, אני חש חובה לבטא כאן את רחשי לב העם, ולומר: יש דרך לנהל ויכוח. גם כשמתווכחים: להיות ראויים. אסור לחזור לשיח של השישה באוקטובר. אי אפשר לדבר על שינוי בַּשִּׂיחַ הציבורי, בלי שהמשכן הזה יעשה בעצמו שינוי בַּשִּׂיחַ! אי אפשר לדבר על כבוד הדדי ועל אחדות – בלי שהכנסת תיקח חלק מרכזי בשינוי. הדרישה של העם, של המשפחות, של החללים – חייבת לחלחל לְכָאן. חייבת להשתקף מִכָּאן. חייבת להפוך לְצַו החקוק על קירות המשכן הזה. זו חובתנו, כלפי העם הזה, כלפי הדור הזה. להיות ראויים".
Video: צילום: דוברות הכנסת
ראש האופוזיציה לפיד תהה: "התכנסנו כאן היום כדי לחגוג את יום הולדתה של הכנסת. אני רוצה לשאול את הכנסת: מה יש לחגוג? את מה אנחנו חוגגים? אתם רואים מישהו אחר חוגג במדינה?". לפיד תקף את הממשלה: "המערכת הפוליטית היום היא לא הפתרון, היא הבעיה. הכנסת והממשלה הם לא הפתרון, הם הבעיה. הגיע הזמן שנשאל את עצמנו איך הגענו למצב שאזרחי ישראל, האנשים הטובים ביותר בעולם, מרגישים שהם איבדו שליטה על חייהם ואף אחד לא מטפל בזה".
לפיד המשיך לתקוף, במהלך הכינוס הממלכתי: "שישים שנה אני חי במדינה הזו. היא מעולם לא הייתה עצובה יותר. העצב יושב באוויר כמו אבן. אנשים מסתובבים שבורי לב. הלב נשבר כל יום מחדש. נשבר על החטופים, נשבר על הלוחמים שנהרגים, נשבר על המשפחות. אנשים אומרים לעצמם, 'איך הגענו לזה? איך הגענו למצב שמעצמה מזרח תיכונית עם לוויינים ו-8200 ומטוסי אפ-35 מוכה בידי ארגון טרור שפורץ את הגדרות עם טנדרים, אספסוף שמשתלט על יישובים שלמים במשך שעות ארוכות ורוצח את ילדינו? איך הגענו למצב שמאות אלפי אזרחים ישראלים מפונים מבתיהם, ולאף אחד אין תשובה לשאלה מתי הם יוכלו לחזור?'. 136 חטופים יושבים במנהרות החמאס, אף אחד לא יודע מתי ישובו לביתם, למשפחתם. כל יום נהרגים עוד חיילים ועוד חיילים, אף אחד לא יודע מתי זה ייגמר, מה התוכנית? לאן זה הולך?".

בהמשך הוסיף ראש האופוזיציה על הצורך בבחירות "כשיחזרו משם המילואימניקים, ישאלו אותנו, 'על איזו מדינה אנחנו נלחמים? מה המהות שלה? מה המטרות שלה? איזו מדינה היא רוצה להיות?'. אנחנו יודעים היום שהעובדה שלא עשינו בזמן את השינוי, הובילה לאסון. האסון הגדול בתולדותינו. אנחנו לא ניתן לאסון הבא לקרות. ישראל תעשה את השינוי שהיא חייבת לעשות. אין אפשרות אחרת".