חבר הכנסת עופר כסיף יודח מהכנסת, כך אישרה היום (ג') ועדת הכנסת. ההחלטה עוד טעונה את הצבעתם של 90 חברי כנסת במליאת הכנסת, כאשר גם לאחר מכן יכול כסיף להגיש ערעור לבית המשפט העליון. ההחלטה התקבלה חרף התנגדות הייעוץ המשפטי להדחתו, למרות ההאשמות הקשות נגדו.
ההחלטה התקבלה בוועדה ברוב של 14 חברי כנסת מול שניים שהתנגדו. ההליך החל לאחר ש-78 חברי כנסת חתמו על הבקשה, ביוזמתו של ח"כ עודד פורר, להדיח את כסיף, בעקבות חתימתו על עצומה התומכת בעתירת דרום אפריקה לבית המשפט הבינלאומי בהאג, בה הצטרף לטענה כי ישראל מבצעת רצח עם ברצועת עזה. בנוסף, ישנם ציטוטים חמורים אחרים של כסיף שבהם טען כי ישראל מבצעת פשעי מלחמה.
בפתח הדיון, כמו היועצת המשפטית לכנסת, גם נציגת היועצת המשפטית לממשלה, עו״ד אביטל סומפולינסקי טענה כי יש קושי בהדחה: "עוצמת שאט הנפש וההתקוממות ממעשהו של חבר כנסת, אינן מדד לביסוס עילה להדחה של חבר כנסת מכהן. סלידה מהמעשים וגינוי לחוד, והתגבשות עילה משפטית להדחת חבר כנסת מכהן לחוד".
עוד אמרה סומפולינסקי כי לפי חוות הדעת המקצועית של הייעוץ המשפטי, לא בוססה תשתית להוכחת התקיימות עילת התמיכה במאבק מזוין של ארגון טרור. "הקושי במקרה זה מתחדד נוכח העובדה שמדובר במקרה קיצון בנסיבותיו – תמיכה של חבר כנסת בטענות מופרכות כנגד המדינה על ביצוע רצח עם, בזמן שהמדינה נלחמת על קיומה. ואולם, קיצוני וחמור ככל שיהא מעשה החתימה על העצומה, במישור המשפטי – הוא אינו פוגש את מידותיה הצרות והמסוימות של עילת הדחה של תמיכה במאבק מזוין של החמאס".
"הדחת חבר כנסת מכהן", הוסיפה נציגת היועמ"שית, "היא פעולה אשר פוגעת באופן קשה ביותר בזכות לבחור ולהיבחר, בזכויותיו האישיות של חבר הכנסת, ובחופש הביטוי הפוליטי, והיא חייבת להיעשות אך ורק על פי דין, ובהתבסס על תשתית ראייתית מבוססת. הדחת חבר הכנסת כסיף על רקע העצומה עליה חתם, יהיה בה כדי לפרוץ באופן תקדימי ומסוכן את אמות המידה לבחינת עילות הפסילה וההדחה. במבט רחב, יהיה בהרחבה זו כדי להביא לצמצום חופש הביטוי הפוליטי שלכם, חברי הכנסת, ולפגיעה בדמוקרטיה".
בשלב הבא נדרשת הצבעה של 90 חברי כנסת בעד הדחתו הסופית של כסיף במליאת הכנסת, בהם ח"כים שלא היו רשאים לחתום – כמו יו"ר הכנסת אמיר אוחנה וחברי ועדת האתיקה – שיוכלו להצביע במליאה. בנוסף, ראש הממשלה נתניהו ושרים במחנה הממלכתי שלא חתמו על הבקשה הראשונה לקיים את הדיון, יבחנו האם יצביעו במליאה נגד כסיף. גם לאחר החלטה זו יכול כסיף להגיש ערעור לבית המשפט העליון. לכך רמזה יועמ"שית הכנסת עו"ד שגית אפיק באומרה כי "כסיף יוכל בתוך יומיים אחרי ההחלטה לערער לבג"ץ. החלטת הוועדה יכולה לעמוד למבחן בבית המשפט העליון".

בדיון אתמול בוועדה, ח"כ פורר הציג על הלוח משוואה לפיה תמיכה של כסיף בתביעה בהאג נגד ישראל תביא להפסקת הלחימה ולהכרזה על ישראל כמבצעת רצח עם, ההפסקה תביא לכך שחמאס יתאושש ויתחמש וההתאוששות תביא לפגיעה בחיילים – והמסקנה היא שכסיף תומך במאבק מזוין נגד ישראל. "כסיף וחמאס נמצאים באותו הצד, הוא מבין מה משמעות החתימה על העצומה", סיכום פורר בדיון. "כשאני רואה מה המטרות של חמאס – הפסקת הלחימה וטענה שישראל עושה רצח עם, המטרות הן זהות ואנחנו רואים בעצם את התמיכה של כסיף בחמאס".
מיכאל ספרד, עורך דינו של כסיף, השיב כי "ח"כ פורר האשים את כסיף בכל מיני דברים, שאתם תופסים אותם כמתועבים, קשים ומסוכנים ובלתי מתקבלים על הדעת – אבל הם לא עילה להדחה על מאבק מזוין של חמאס בישראל. זו האשמה, וכל השאר הוא צבע. הראיות שהביאו הם בגלקסיה אחרת, מחוץ למערכת השמש. זה קשקוש בלבוש".
כמו כן, עו"ד ספרד טען כי כסיף הביע ביקורות נגד חמאס ואף אמר עליהם "יימח שמם". הוא הוסיף שיש סכנה בשימוש בהדחה: "יש לנו קואליציה ואופוזיציה שעושים יד אחת נגד מיעוט. אם תתקבל הבקשה, אנחנו בדמדומים של נציגות פרלמנטרית של ערבים בכנסת".
כשהגיע תורו של כסיף עצמו לדבר, הוא אמר כי "העמדות שלי לא פופולריות ואני מקבל את הגזירה להיות לא פופולרי ואף שנוא, ואני עושה זאת באמונה שלמה מתוך אמונה בצדקת דרכי. הטענה שאני תומך בחמאס היא סילוף פרוע שאין בו אטום של אמת. זו רדיפה פוליטית והשתקה, כשהמטרה היא הדרתם הפוליטית של הערבים והנצחת שלטון הימין הכהניסטי".