בקיץ 2021 התעורר חשש ממשי להתמוטטות גשר המוגרבים שדרכו עולים להר הבית כל מי שאינם מוסלמים. הימים – ימי אסון מירון. גשר העץ הזמני שנבנה לאחר התמוטטות המעלה הקודם בשנת 2004 לא נועד לשמש בתפקיד הזה לאורך שנים רבות כל כך, רק למשך שנה-שנתיים עד לבניית גשר קבע. אלא שמאימת זעמם של הירדנים ושל ערביי ישראל החלפתו נמנעה פעם אחר פעם ובסופו של דבר הוא שופץ ולא הוחלף בגשר קבע. אולם ב-2021 זעקת השטח, שכללה גם עתירה לבג"ץ, עוררה מחדש דיונים בדרגים גבוהים בנוגע לבטיחותו. הטענה שהוטחה ברשויות היתה שמרוב רצון למנוע זעם מוסלמי המדינה מקלה ראש בחיי העולים אל הגשר ובחיי מתפללות עזרת הנשים שבכותל שמעליהן עובר הגשר. בקיצור, שאין תשומת לב מספיקה לסכנת ההתמוטטות של הגשר או עלייתו באש.
המדינה התייחסה לאורך השנים לסוגיה האזרחית הפשוטה הזו כפי שמתייחסים לשאלת הפצצת הכור הגרעיני באיראן. במקום לקרוא למהנדסים ולבנות במהירות מבנה בטוח ואסתטי יותר מהגרוטאה הקיימת, ראשי מערכת הביטחון הוזעקו לישיבות חירום. נפתלי בנט שהיה ראש הממשלה בפרק הזמן המדובר החליט לבסוף אף הוא להימנע מבניית גשר קבע ולהסתפק בשיפוץ הגשר הקיים. ימים אחדים לפני השיפוץ, 19.8.21, שיגר עוה"ד מיכאל ליטווק מעמותת "בצלמו" פנייה בעניין לממונה על חופש המידע במשרד ראש הממשלה וביקש את כלל המידע והתכתובת על מצבו ובטיחותו של הגשר. במשרד ראש הממשלה נזכרו להגיב ל"בצלמו" רק בשבוע שעבר, וגם כעת לא טרחו ממש להרגיע את התחושות הקשות: "נקדים ונציין", כתבו שם, "כי הגורמים הרלוונטיים בקרן למורשת הכותל מסרו, כי החל מחודש נובמבר 2021 הושלמו העבודות ההנדסיות לייצוב הגשר הזמני במעלה המוגרבים ברחבת הכותל המערבי, והגשר נבדק ונמצא יציב ובטוח, וזאת בהתאם להנחיות יועץ בטיחות ובהתאם להנחיות משטרת ישראל".
ומעבר להצהרה הכללית, היכן המסמכים הכתובים המאשרים את בטיחותו של הגשר? ובכן: "באשר לבקשתך לקבל חוות דעת ופרוטוקולים/סיכומי פגישות – נשיבך כי מבדיקה שנערכה על ידי הגורמים הרלוונטיים במשרד נמצא מסמך אחד, סיכום דיון מיום 11.07.2021, ברמת סיווג 'סודי ביותר', שלא נוכל למוסרו בהתאם לסעיף 9א לחוק חופש המידע. כמו כן, יתר המידע שקיים ביחס לסעיף זה הוא מידע שנוצר, שנאסף או שמוחזק בידי המטה לביטחון לאומי. משכך, בהתאם לסעיף 14א לחוק… הוראות החוק לא חלות על המטה לביטחון לאומי, ועל המידע שנוצר, שנאסף או שמוחזק בידיו כאמור. אין באפשרותנו למסור את המידע המבוקש בבקשתכם זו".
בכל זאת, ביחידת חופש המידע במשרד ראש הממשלה צירפו התייחסות כתובה של מהנדס בשם עופר כהן שכתב לקרן למורשת הכותל ב-3.5.21, אלא שזו משדרת מסר הפוך ב-180 מעלות לזה שביקשו ליצור כותבי התגובה: "המלצתי היא חד משמעית להחליף את הגשר הזמני בגשר פלדה אשר ימנע את הצורך בתחזוקה שוטפת ויאפשר מיגון נאות כנגד בעירה", כתב המהנדס. העובדה שהגשר הזמני לא הוחלף בגשר פלדה כהמלצת המהנדס אלא רק שופץ או "שופץ", מעידה אולי על בעיית בטיחות קשה של הגשר המסתתרת מאחורי מעטה הסודיות האופף את הנושא, כפי שאופף כל פרט הקשור בהר הבית.
בעמותת "בצלמו" התבטאו השבוע במרירות ביחס למענה המאוחר כל כך שניתן להם: "על סמך מה הם רשמו שהגשר יציב ובטוח? זה בדיוק מה שרצינו לברר ולא קיבלנו תשובה. איבדנו את האמון בהם. הבנו לאור אסון מירון ואירועי שמחת תורה שאי אפשר לתת אמון במה שאומרים לנו. אנחנו רוצים לדעת מי המהנדס שחתום ומעיד על בטיחות הגשר, מי בדק ומתי ועל סמך מה. אי אפשר עוד להסתפק באמירה ש'הכל בסדר', ובטח כשתשובה כזו ניתנת באיחור של שנתיים וחצי".