התמרון היבשתי ברצועת עזה מתמקד עדיין בחאן־יונס, והלחימה ברפיח טרם החלה. הפעילות המבצעית בעיר הגובלת עם מצרים דורשת תיאום עם קהיר, אומרים גורמים ישראלים המעורים בדבר.
ראש שירות המידע המצרי האמון על מערך ההסברה במצרים, דִיַאא רשואן, לא הותיר מקום לספק באשר לעמדת ארצו בנושא השבת השליטה הביטחונית הישראלית על אזור הגבול בין רצועת עזה למצרים, המכונה ציר פילדלפי. "כל ניסיון כזה יוביל למתיחות חמורה ביחסים בין שתי המדינות ולאיום רציני עליהם", אמר רשואן, שהגוף הממלכתי בראשותו כפוף ישירות לנשיא עבד אל־פתאח א־סיסי.
רשואן טען כי ההאשמות של ישראל שכלי נשק הוברחו ממצרים לרצועת עזה במשך השנים הן "שקרים", והאשים את ממשלת ישראל ברצון "להסיט את תשומת הלב ממנה, לאחר הכישלונות במלחמה נגד חמאס".
הוול סטריט ג'ורנל דיווח בתחילת החודש שעבר כי ישראל הודיעה למצרים על תוכניותיה לפתוח במבצע צבאי כדי להחזיר לידיה את השליטה בציר פילדלפי. עוד קודם לכן הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הציר צריך להיות "בידי ישראל", מאחר שזו הדרך היחידה להבטיח את המאבק בהברחות ואת פירוז רצועת עזה מנשק.
מאז שצה"ל יצא מרצועת עזה בשנת 2005 לפי תוכנית ההתנתקות, השליטה בציר פילדלפי עברה לידי המצרים. אלא שכלי הנשק והתחמושת שנתפסו אצל מחבלי חמאס וארגוני הטרור הנוספים ברצועת עזה בחודשים האחרונים אינם מותירים מקום לספק באשר להיעדר שליטה רצינית בגבול.
הדאגה בקהיר בכל הקשור לציר פילדלפי היא כפולה, ונוגעת הן לחשש לפגיעה בתדמיתה של מצרים, והן להבנה כי משמעות ההסכמה המצרית לשליטה ישראלית בציר היא הודאה בכישלונה לשמור על הגבול מפני הברחות והכרה בצדקת ההאשמות של ישראל.
חשש נוסף הוא מפני נהירת פליטים מהרצועה לכיוון מצרים. כבר כיום שוהים באזור רפיח יותר ממיליון עזתים שנעו מצפון לדרום. מעבר רפיח מצוי תחת לחץ עצום, ומדי יום מתפרסמות רשימות של מורשי יציאה. ברשתות נמתחת ביקורת קשה מצד העזתים, שטוענים לשחיתות של פקידי גבול מצרים ולקידום מקורבים של חמאס ברשימת המורשים לעזוב את הרצועה לחו"ל.
ישראל נמנעת כרגע מלפעול באזור רפיח עד למציאת מקום אחר לפינוי האוכלוסייה, כדי שלא לממש את החשש המצרי לכאוס בגבולות. הסכמה עם המצרים בנוגע לציר פילדלפי עדיין לא הושגה, אבל בניגוד לעמדה המצרית הפומבית, מתחת לפני השטח מתקיימים מגעים לפתרון, שייתן לישראל השפעה על המתרחש בשטח הציר. בין השאר דובר על אמצעים טכנולוגיים שיאפשרו ניטור ומעקב אחר הנעשה לאורך הציר, ואף על בניית מכשול תת־קרקעי שימנע העברת אמצעי לחימה לארגוני הטרור.