מאמץ רפובליקני להעביר חוק שיספק מיליארדי דולרי בסיוע צבאי לישראל כשל אמש (ג') בבית הנבחרים, והמשיך את ההקפאה בחקיקה בנושאי הביטחון הלאומי המרכזיים של סדר היום האמריקני. התוצאה הסופית הייתה 250 בעד ו-180 נגד, אך נדרש רוב של שני שליש כדי להעביר את החוק.
יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון ארגן את ההצבעה על הסיוע על סך 17.6 מיליארד דולר, והציג את החוק כהצעה נגדית של בית הנבחרים – שנשלט על ידי הרפובליקנים – לחוק שעבר בסנאט וכולל גם כספי סיוע לאוקראינה, טאיוואן וביטחון הגבול האמריקני. ג'ונסון הכריז קודם לכן שהגרסה של הסנאט לא תעבור בבית החקיקה התחתון, שכן רפובליקנים רבים טענו שהוא לא עושה מספיק כדי להגן על הגבול לאחר שהנשיא לשעבר דונלד טראמפ דחק בהם להתנגד לו.
ההצבעה אתמול, דקות לאחר שהרפובליקנים גם כשלו במאמץ להצביע על הדחת מזכיר הביטחון הלאומי אלחנדרו מיורקס, הוביל להפסד כפול לג'ונסון ויקשה עוד יותר על מאמציו של הממשל להעביר סיוע צבאי. החוק שהציע הסנאט, שיעלה להצבעה היום, צפוי גם הוא ליפול.
החוק הרפובליקני שכשל אתמול, שהוגש על ידי חבר הקונגרס הרפובליקני קווין קלברט, כלל מימון רק לישראל ולכוחות ארה"ב במזרח התיכון – נושאים שלדברי ג'ונסון מוכרחים לעלות להצבעה לבדם ולא לצד מיזמי ביטחון אחרים. התמיכה בישראל נותרה חשובה לממשל ביידן ולמחוקקים רבים בשתי המפלגות כאשר המלחמה בעזה נמשכת וכוחות אמריקניים במזרח התיכון מתמודדים עם מתקפות מסלימות של ארגוני טרור שמשויכים לאיראן.
אך החוק הרפובליקני גונה על ידי דמוקרטים רבים – כולל תומכי ישראל מושבעים – שטענו שמדובר ב"תכסיס פוליטי" ש"לא קשור לזכותה של ישראל להגן על עצמה – וקשור רק לכאוס ששוטף את המפלגה הרפובליקנית".
הנשיא ביידן הודיע קודם לכן שגם אם החוק יעבור את הקונגרס, הוא יטיל עליו וטו.
"יש לדחות את המאמץ הלא רציני הזה", אמרה חברת הקונגרס הדמוקרטית רוזה דה-לאורו לקראת ההצבעה. "הרוב בחר לדון בחוק שאנחנו יודעים שהנשיא יטיל עליו וטו… זה לא מוביל לשום דבר ומעכב סיוע אמיתי לבעלות הברית שלנו, כמו גם סיוע הומניטרי".
החקיקה הוצגה לבית הנבחרים ימים לאחר שמנהיגים בסנאט חשפו חוק על סך 118 מיליארד דולר שכולל מימון לכל סוגיות הביטחון הלאומי של הממשל ומספק רפורמות בהגירה שדרשו הרפובליקנים. הוא הוגש בעקבות חודשים של משא ומתן בין-מפלגתי שבו השתתפו קבוצה של סנאטורים ונציגי הבית הלבן, שנפתח כאשר הרפובליקנים אמרו שהם יספקו תמיכה נוספת לאוקראינה בתנאי שהדמוקרטים יסכימו למגבלות הגירה כמענה למשבר המסתננים בגבול הדרומי.
אולם התמיכה בחוק הסנאט החלה להתפורר כמעט מיד. טראמפ, שככל הנראה יתמודד נגד ביידן בבחירות לנשיאות בנובמבר הקרוב, תקף סעיפים רבים בחוק ועודד רפובליקנים לא לתמוך בו אפילו לפני שפרטי נחשפו במהלך סוף השבוע האחרון.
קלברט אמר אתמול שמדובר ב"חוק נקי" שהוסרו ממנו סעיפים שנויים במחלוקת. "טענות שהחוק הזה הוא תכסיס פוליטי הן שקר גמור", אמר זמן קצר לפני ההצבעה. "יש לנו כאן הזדמנות להתאחד ולשלוח מסר חשוב: ארה"ב עומדת לצד ישראל. האנשים היחידים שהופכים את זה לפוליטי הם מי שמתנגדים לחוק".
ג'ונסון, שדיבר במסיבת עיתונאים מוקדם יותר אתמול, הציע שאחרי ש"יטפלו" בישראל, המחוקקים "יטפלו" בנושאים אחרים. "אנחנו צריכים לטפל בנושאים האלו באופן עצמאי. נראה לי שהם ראויים לכך". לדבריו ההצעה בסנאט לא הכילה "רפורמה אמיתית בעניין ביטחון הגבול, ולכן אין מה לדבר עליה. הם לא מילאו את צורכי המדינה".
התמיכה בישראל נותרה חזקה בגבעת הקפיטול, חרף מחאותיהם של מצביעים פרוגרסיביים של המפלגה הדמוקרטית. החוק הרפובליקני היה הניסיון השני של המפלגה בשלושה חודשים לנתק את התמיכה בבעת בריתה הקרובה ביותר של ארה"ב במזרח התיכון מיתר שאיפותיו של ביידן.
לקראת ההצבעה, עשרות מחוקקים, כולל מנהיגים דמוקרטיים וחברים בסיעת החירות הרפובליקנית האולטרה-שמרנית הודיעו שיצביעו נגד החוק.
אנחנו מוכנים לתמול בכל מאמץ רציני ובין-מפלגתי שקשור ליחסים המיוחדים בין ארצות הברית וישראל", אמר יו"ר סיעת המיעוט הדמוקרטית בבית הנבחרים האקים ג'פריס, בגיבוי בכירים נוספים במפלגה. אך החוק הזה "הוא ניסיון ברור וציני של תומכי טראמפ קיצוניים לפגוע באפשרות של חבילת סיוע בין-מפלגתית ונרחבת שתענה לאתגרי הביטחון הלאומי של אמריקה במזרח התיכון, באוקראינה ובאזור האינדו-פסיפי ובכל העולם".